Gäsp..

va trött jag är. Började tidigt idag sen när jag kom hem gick jag en lång promenad med Zacke och sen duchades han. Nu vill han leka hela tiden så man får ingen lugn stund här. Är hungrig men vi har typ inget hemma, mamma ska handla idag, så väntar tills vi ska äta middag. Blir så himla sugen på att rida ut i det här vädret, gillar sensommaren/början på hösten, tycker det är bra rida ut väder. Känns som jag tjatar om att rida och vill ha häst hela tiden men är så himla sugen att jag inte kan sluta upprepa det ;)


Gäsp


I am happy

Känner mig glad idag. Kanske är för att den här hästen jag provred igår känns ännu bättre nu och det är för att min faster hitta lite filmer och bilder från förra ägaren. Där ser hon riktigt fin ut! Nu har hon ju inte varit igång så mycket och sommartjock men på dom där bilderna och filmerna såg hon mkt bättre ut, mer musklad och gick mkt bättre i dressyren. Hittade lite mer resultat på dressyr tävlingar som hon varit med på och procenten ligger runt 63-69% i LB och LA dressyr. Jag, Annica (faster) och syster åker och tittat på hästen igen på onsdag så får vi se hur det känns då :)


Ska snart..

Ska snart åka till skolan. Ganska skön dag på måndagar, börjar 10 och slutar 2. Ska ringa hästen jag provred igår om at få komma igen och prova hoppa och rida ut. Får se om hon kan ngn dag i veckan.


Söta Zantiago


Some pursue happiness - others create it.

Nu är jag hemma. Åkte först och kollade på hästen och jag gillade den. Krävde ganska mycket ridning och påskjut bak men hon va trevlig. Men jag gillar sånna hästar. Hon hade lätt för att skjuta ut vänster bog när man skulle svänga till höger. Ibörjan fick man väcka till henne lite annars lyssnade hon inte ordentligt, lite okoncentrerad. Men hon har inte varit igång så länge nu eller gått så hårt i sommar. Lite tung ibland och svårt att få ihop henne men som sagt inte helt igång och tyckte annars hon kände som en trevlig häst tror att med lite mer träning och igång kan hon nog bli fin. Gick annars ganska stadigt i form verkade okompliserad så att hon var ganska lugn och verkade ha ett väldigt bra psyke. Snäll ananrs att göra iordning, trygg och lugn. Hon har tävlat i dressyr LB och LA med 67% så det är ju ganska bra. Hoppning klubb 90cm. Men hon är inte jättemycket hoppad utan det är dom här två åren som ägaren haft henne som hon hoppat innan var hon bara dressyrriden.Tyckte framförallt ibörjan att hon markerade i vänster fram där hon haft skada i bogen. Men det blev mindre sen när hon kom igång. Men hon har inte varit igång så mkt nu och reds igång i mars och tagit det lugnt då och sen nu i sommar. Behöver inte vara något men om hon skulle vara intressant får vi kolla upp det. Vill iaf prova henne igen och hoppa och rida ut och känna henne då också.

Efter det så fick jag rida Masala. Ibörjan var det svårt. Jag var lite spänd och hon var antingen sprining eller så tog jag tillbaka henne för mycket. Hon kräver lixom att man är mjuk men samtidigt rider, hade svårt att få till balansen där mellan. Men se gick det bättre och hon är verkligen en rolig häst med tanke på att hon är så känslig och man lär sig få fina hjälper med en sån häst. Fick hoppa några skutt sen och sista gången var hindret 1m. Masala tycker det är så roligt och hon är verkligen rolig att hoppa. Kände mig lite ringrostig i balansen, har ju inte hoppat på flera månader men jag hoppas Masala klarade sig :P Det var iaf jättekul och tack till Malin som lät mig rida hene :)

Rolig rid-dag och kände nu när jag var i stalet att jag bara ville ha en häst och ställa in där så jag kunde få pyssla och hålla på och sen rida :P Men den här idag kändes iaf bra så vi får väl se, jag kanske inte behöver vänta så länge till.

Lite film från när jag red hästen idag


Bloggtävlingar

Klicka på bilderna för att komma till tävlingarna











Jag är glad

Håller just nu på att borsta tänderna. Typ 20 över 11 åker vi till den där hästen jag berätta om igår. Efter det så ska jag få rida Masala :) Ska få hoppa lite också. Får rida två gånger idag, woho ;) Är för en gång skull inte arg för att det är söndag och imorrn börjar skolan. Schemat blir ganska skönt nästa vecka med tanke på att ind A inte börjar förrän V.36 och vi har ingen kemi på tors så det blir lite håltimmar nästa vecka. Skolan börjar bra iaf ;)


Masala


No day is so bad it can't be fixed with a nap.

Har precis varit ute och sprungit typ 3km. Gick inte så bra, jag var seg, fick ont i halsen, nacken och jättemkt håll men stannade iaf aldrig utan jogga hela tiden men ibland gick det jätte segt, kände mig inte trött men det gjorde ont överallt så då gav jag typ upp. Men som mamma sa så måste jag nog värma upp bättre för har typ bara suttit stilla idag och så gick vi upp sent vid typ halv elva och jag är van vid att gå upp kl 8 så om jag ligger och drar mig för länge och inte rör på mig alls blir jag riktigt seg och orkeslös och min kropp var nog inte riktigt med på när jag nästan började springa på en gång. Annars när jag är igång på dagen och sen går ut och springer så går det bra men då vet jag det tills nästa gång om jag inte rört på mig ngt under dagen så får jag värma upp mkt längre ;) 

Har annars idag pluggat lite matte, fysik och Historia. Sov ju hos nell från igår till idag, kul, kul :). Såg på Snabba cash igår kväll men den va sådär lite seg. Var hos henne till idag på fm. En kul sak är att vi ska titta på en häst imorrn. Inte den som vi ska ringa i morrn på em utan en annan som vi hitta. Såhär står det om den hästen: Säljes pga ekonomiska skäl. Dansk imp 164 cm. Har som 6åring tävlat LA dressyr och jag har henne som allround dressyr/hopp och även terrängtränat. Snäll i all hantering. Går jämnt och stadigt i alla gångarter. Har haft boxvila hösten 2009 pga sparkskada i hagen, men är nu friskförklarad och igång och pigg!
Däremot så är den egentligen för stor för takhöjden i vårat stall men vi ska kolla på den iaf och se hur den ser ut i kroppen och den tex är högrest eller inte. Nu ska jag hoppa in i duschen!


Hemma hos Nell

Nu e jag hemma hos Nell ska sova här. Hängde först med henne till stallet och va där en stund. Sen åt vi på mcdonalds och nu har vi typ suttit framför datan hela tiden och kollat runt. Orkar inte skriva så mycket men kan berätta att vi ringde ju på en häst igår och den lät riktigt bra så vi skulle ringa igen på söndag och se om vi kunde komma och kolla å den ngn gång nästa vecka.


Förvänta dig det värsta, hoppas på det bästa och ta det som det kommer

Idag var skolan som vanligt enligt schemat. Började 9 och sluta kl 4. Fick läxa i historia tills nästa vecka. Imorrn blir det skönt för Ind A börjar inte förrän näst, nästa vecka vilket betyder att vi börjar 11:45 och slutar 12:55 imorrn :) en matte lektion och sen elevråd, skönt. Varför har jag inte häst nu när jag för en gång skull slutar tidigt? På söndag ska jag iaf få rida masala och skutta över ngt hinder kul! Efter skolan va jag hos Ebba en stund så gick vi ut med hundarna ngn timme. Tänkte jag skulle ut och springa snart också. 
Ska ringa på en häst idag också som verkar bra. Den står i stockholm så det är nära och bra.


Zantiago


Första skoldagen

Första dagen i skolan efter sommarlovet. Fick schema och så prata dom lite regler sen fick vi gå hem. Imorrn börja vi som vanligt enligt schem. Fått 4 nya till klassen också. Nu vill jag verkligen hitta en häst, vad ska jag annars gör efter skolan? :P Vill åka upp till stallet mocka, fix mat, vatten, rida m.m. Vill komma in i rutinen igen, saknar det!


Snart kommer hösten

Har precis kommit hem. Vart i farsta och klippt mig och sen köpte jag några kläder i centrum, kändes när man gick in i alla affärer som att nu är sommaren slut med alla höstkläder. Gillar hösten också, den är mysig och plus att jag fyller år då :P Annars har jag gått ut med Zacke och tränat. Körde styrkeövningar med stationer som sist fast lite andra övningar, mycket arm blev det. Nu är jag trött och törstig, ska ta mig något att dricka och sen kanske se på tv och ta det lugnt. Nu måste jag njuta av sista dagen på sommarlovet.


Money is not the only answer, but it makes a difference.

Hellu, bara 1 1/2 dag kvar tills skolan börjar :(. Men min syster börja idag så jag får väl inte klaga. Idag fyller mamma år och det kommer några på middag ikväll.l Har bakat kladdkaka och gjort taco paj till kvällen. Vet inte vad jag ska göra tills dess, kanske ska träna om jag orkar. Hitta en jättefin häst på internet som lät Perfekt men var alldeles för dyr, typiskt. Varför har man inte mer pengar?


Bästa hittils

Nu är jag hemma efter en långpromis med Zacke. Jag och Jessica gick ut med honom. Vi gick först in i en skog och gick där en stund utan att veta var vi va någonstans. Tillslut kom vi ut på en väg så gick vi åt ett håll, när den vägen var slut så såg vi att vi var vid lyckeby stallet. Fattar inte hur vi lyckades komma dit för det är en bit bort men vi lyckads väl gena genom skogen. Där ifrån visste vi vägten hem så jag kan väl tänka mig att vi gick i 1 1/2 h kanske 2h.

Kollade ju på den där PRE idag och jag gillar verkligen rasen. Gillade den här hästen också det är bara det att hon är inte riden så mycket och inte riden kontinuerligt, nu var hon inte igång så jag skritta och trava lite. Helt annorlunda är dom från vanliga halvblod. Blev ganska positivt överrraskad när jag hoppa upp med tanke på att hon väldigt lite riden, dom här hästarna går ju nästan självmant i form och har väldigt lätt för att samla sig. Hon var väldigt känslig och lyssnad mycket på sitsen. Kunde ju inte kräva ngt av henne precis. Hon var snäll i hanteringen och verkade väldigt stabil och trygg.

Det är bara det att hon har gått på lösdrift hela sitt liv, stått i box några gånger men vet inte hur hon skulle reagera på att stå uppstallad. Det händer också att dom får stå själv i hagen och i boxen eftersom vi bara är tre i stallet om dom andra två är ute och rider men det är oftas bara korta stunder men dom visste inte hur hon skulle reagera på det med tanke på att hon endå är ganska flockbunden. Tror att det är en häst man kan ha mycket roligt med men det kräver en hel del jobb. Hon kunde inga direkt skolor men PRE är ju oftast väldigt lättlärda och sammarbetsvilliga. Kände nu när jag bara red lite att hon verkligen försökte lyssna och göra det ryttaren sa. Dom är otroligt snälla hästar som fösöker göra sitt bästa. Jag får fundera och verkligen tänka igenom vad jag vill och om jag har tid och ork att köpa en sådan här häst. Synd att hon inte var lite mer riden och stog uppstallad m.m. Men hon var den första som jag verkligen kände kan vara rätt för mig, som andra har jag inte varit så intresserad av och känt mig ganska osäker. Hon var så charmig också. Gillar iaf verkligen rasen, hon visade några andra PRE hästar hon hade och jag tycker det verkar vara roliga hästar att ha och göra med.


Hästen jag provred


PRE

Bara två dagar tills skolan börjar, tråkigt, vill vara ledig längre :P Har precis tränat. Körde styrketräning med olika stationer som jag körde ca 40sek på varje station. Försökte köra ganska intensivt och blev ganska trött på slutet.

  Idag vid 2 tiden ska jag kolla på en häst. Ganska när där vi bor, tar typ en kvart/20 min att åka dit. Ett PRE sto född 97. Sent tagen eftersom i Spanien så använder dom bara stona att avla på. Men hon är sammarbetsvillig och gillar att jobba. Känslig och med lite motor. Snäll i hanteringen och går att rida ut själv på. 158cm i manke. Dom har en PRE uppfödning där och hon hade några andra till salu också. Hon sa inte så mkt över telefon, utan tyckte det var bättre att vi kom dit så hon kunde berätta om rasen m.m.

Hästen jag ska titta på idag




Bilderna tagna här ifrån


Hemma igen

Hemma igen :) Varit med Nell på ÖRS-dagen och kollat på hoppclinic med Sylve Söderstrand. Efter det så fick jag rida Lord, en häst i Nells stall, och red ut med Nell på Blackie. Red barbacka och tog det lugnt, skritta och lite trav. Gick bra, han var mysig Lord. Rolig dag och det var kul att rida ut en stund med Nell igen, det var ett tag sen :)

Var ju hos min faster igår och i förrigår och red dressyrkurs. 3 lektioner sammanlagt. Fick först rida ett sto, halvblod tror jag hon va. Henne red jag två av passen. Hon var trevlig att rida men jag hade svårt att få igenom ställningen ordentligt och få ett bra tempo och takt. Blev bättre mot slutet. Sista passet fick jag rida en Lusitano hingst. Hade samma problem där som jag hade med första hästen. Är lite försiktig av mig och kan sitta och klämma och pilla lite med händerna för mycket. Men gick bättre mot slutet när jag var lite mer bestämd och kvickare i mina hjälper. Kände mig lite ringrostig efter sommarens riduppehåll men det var kul och bra träning. Tycker Suvi är bra att rida för, man får mycket hjälp och hon förklarar bra :)


Rida idag :)

Idag ska jag rida, jippi. Ska rida i Strängnäs där min faster rider. Ett pass idag och två i morgon. Dressyrkurs. Har ju ridit där några gånger och bara ridit Aramis men nu finns inte han kvar där längre. Synd för jag gillade honom men nu får jag prova någon annan istället. Kul ska det iaf bli. Åker vid halv 4 här hem ifrån och innan dess ska jag va med Ebba.


Zantiago


Bra springtur!

Va bra det gick och sringa idag, sprang mkt snabbare än vad jag brukar, tror jag iaf, det kändes så. Börjar komma igång efter sommarens vila. Synd att jag inte tog tid men ska börja göra det nu så man kan se om det blir någon förbättring.

irriterad jag blir på designen. Först så funkade inte designen som den skulle på min data men på en annan. Så då satt jag en stund och fixade det. Men nu såg jag att på ännu en annan data så funkade det inte med dom runda hörnen på boxarna och så kom inte dom där fyra bilderna i mitten av boxarna. Även fast den datan också har internet explorer 8. Ah nu måste jag fixa det på den datan också så får jag hoppas att et funkar på era datorer också. Ni kan väl säga till om det inte gör det.


Såhär fint borde det va ute när man springer ;)


Ni måste se den här!

Kolla på hela



Kolla på den här också!


Något att sträva efter

Alexander Nevzorov

Text tagen här ifrån

Alexander Nevzorov’s contribution to the development of Haute Ecole is really priceless. He managed to do a seemingly impossible thing; he understood the mechanism of the natural horse’s collection. He has learnt to collect a horse without any artificial aids, without bridles and bits. Nevzorov’s horses at liberty, at lunge, in hands and while mounted always move in a perfect balanced collection without a bridle. It is necessary to point out that during the process of training Nevzorov never and in no case uses bridles, mediakanas, cavesons and halters, only cordeo – a thin strap that lies free on a horse’s neck.

" … equestrian sport by nature can’t be even defined as a sport. Yes, any sport includes records and victories, but these records and victories are gained by one’s own sweet and blood, by one’s own pains and efforts. And equestrian sport (if we study the issue) represents parasitizing on physical abilities of another living being which does not want to be engaged in this sport but forced to it by pain and beating. So why the hell we call it a sport?

Among all sportsmen there are no more than two percent of real sadists, and others just do not realize what they’re doing”.

Lipisina
Bild tagen här ifrån



Tycker sånt här är otroligt häftigt och ser så roligt ut. Utspeglar så mycket glädje och harmoni. Tycker att det här är vad alla ryttare borde sträva efter. Borde vara så kul att jobba med hästen då, inget tvång och dom samarbetar med oss. Tror inte dom här människorna är magiska på något sätt utan det här kan verkligen alla lära sig. Längtar tills jag hittat min häst så jag kan sätta igång med att lära mig förstå och kommunicera med hästen.


Saknaden är stor!

The hardest part is what to leave behind, ... It's time to let go! 



O my sweetheart I miss you
Every single day I dream of you
All the beautiful moments', I have spent with you
Will never let me forget you


Så, nu är jag klar

Nu är jag klar med designen, blev nöjd den här gången.


Gör om igen

Gör om designen igen blev inte nöjd :P Så det ser lite konstigt ut just nu ;)


Seg

Känner mig jätteseg idag. Vill hitta på något sista veckan på sommarlovet men vet inte vad. Var hos tandläkaren idag och det var inget fel på mina tänder. Tänkte jag skulle träna en stund nu, styrketräning: armar, amge och rygg.


Ännu en anledningen till att inte använda sig av rollkur

För att ta detta till en vetenskaplig förståelse av de skador som händer bör vi veta att tungan är ansluten djupt till hyoid appartus; mycket viktig eftersom den skjuter struphuvudet från nacken och är involverat i viktiga processer som att svälja och andas. Eventuella skador på hyoid apparatus är verkligt lidande för hästen. Det har också gjorts studier som visar förslag på DJD (degenerativ ledsjukdom) och benig spridning till hyoid appartus, som kallas beniga utväxter eller "sporrar". Användningen av rollkur skadar nerverna på ansikte, tunga och orsakar degeneration av hyoid apparatus, och de omgivande mjuka vävnader.



Ansluten till tunga och mycket viktigt för hästens förmåga att röra tungan är hypoglossal nerve. Eventuella skador på detta kommer att orsaka förlamning av tungan och omgivande områden av läppar och ansikte. Återigen titta på hästens gungande, diskett läppar och stela ansikte och även den överdrivna dreglande i det här exemplet och i så många andra. Det ironiska är att den så kallade "experter" inom området för idrott dressyr faktiskt uppmuntra och främja dreglar som en bra sak för hästen, då det är absolut den vetenskap visar att detta är ett allvarligt tecken på skador på hyoid appartus och omgivande livsnerv funktioner leder till hästens oförmåga att svälja ordentligt.

Man ser aldrig någon av Alexander Nevzorov hästar dreggla.


Alexander Nevzorov


Man kan tydligt se hur människorna i detta scenario är att ha kul och göra sina pengar, men måste det ske på bekostnad av hästen? Eller är denna typ av makt och pengar bara gör dem blinda och sjuka?

Läste denna intressanta text här (översatte den till svenska med google translate)

Att hästen ska dreggla så mycket, att det är bra, har jag tänkt lite på. Vet att normalt att det produceras mer saliv då vi ha nåt i munnen eller suger på något.Men om vi har en karamell eller ngt annat i munnen så dregglar vi ut massa saliv utan det sväljer vi.

hästarna producerar saliv då de har ett bett i munnen. Men om den dregglar mycket och massa saliv sprutar ut, är det nog ngt som är fel. En häst har naturligt muskler att kunna svälja det saliv den producerar. Men vi rollkur där trycket från handen blir så hårt och som aldrig släpper efter, en för hårt spänd nosgrimma så kan den inte andas ordentlig, det stoppar hästens luftväger. Istället för att svälja salivet så måste den andas och följden av det blir att allt saliv hamnar utanför. Hästar dregglar inte för att lugna ner sig. Hundar gör, eftersom de inte kan svettas. Hästar har ett omfattande och kompetent system av svettkörtlar i sina kroppar, och man kommer aldrig någonsin se en häst i naturen dreggla. Det är inte naturligt för hästar att göra det!



Snart börjar skolan

Äsch lyckas inte fixa det sista ordentlig med designen, väntar tills pappa kommer hem. Har iaf varit ute och sprungit och så har jag städat lite. Snart är det bara en vecka kvar tills skolan börjar. Varför ska sommarlovet ta så snabbt för? Snart kommer hösten och det bli kallt och lerigt. Det borde vara varmare längre.


Ny design

Håller på att fixa ny design. Är inte helt nöjd med headern men den får va så länge. Kände för temat brunt. Inte helt klar måste fixa lite grejer på menyn.

Min header innan


Bästa blåsningen!


Haha!


Minigolf

Blev ingen uppdatering igår em. Men var först och spela minigolf me familjen och efter det kom Ebba till mig och så såg vi på Shutter Island, den var bra men irriterande slut. Sen sov jag över hos Ebba. Idag har vi spelat spel och spelat in en musikvideo haha. Inga nya hästar har jag hittat men jag kollar vidare.

Några bilder från igår


Jag


Jag och söta Zacke


Jag och syster



Zacke


Ridsugen

Skulle egentligen kollat på tävling på den hästen jag provade igår men vi försov oss -.-. Vet inte vad jag ska göra idag, iaf träna. Vet inte om jag ska ut och springa eller om jag kör ngt fyspass. Annars springer jag en kortis som lite uppvärmning och kör lite arm och ben övningar sen. Vill rida (som vanligt). Vill hitta en häst som passar innan skolan börjar så man kan få vara lite längre med hästen och verkligen lära känna den. Men det blir svårt, får ine vara för girig så jag köper någon jag sen inte vill ha. Måste bli rätt men samtidigt måste jag våga chansa om det endå känns bra.


Undrar vad du gör just nu?


Hjälptyglar

Tänkte skriva lite kort om hjälptyglar nu. Är det som ordet säger, är det egentligen till någon hjälp? Det är var jag trodde för det var vad jag hade hört av andra men efter jag tänkt själv och kollat upp det började jag tänka efter lite. En hjälpmedel "hjälper" till att sänka och böja huvudet på hästen. Oftast används det på hästar för den ser fel ut i den yttre formen, alltså huvudets och halsens position. Många tänker alldeles för mycket på just vart huvudet är. Vilket är förhållandelsvis oviktigt. Det handlar om hasens böjning och att bakdelen då kan bära mer vikt. Huvudet som vi gärna tycker ska vara för långt in mot bogen kommer vid samling egentligen bara närma sig lodlinjen lite. Hjälper verkligen tex en gummisnodd att få hästen att trampa under sig. Den går genom bettring och nacke och spänds fast i sadelgjrden. Det blir ett tryck på nacken som gör att hästen böjer halsen. Men om halsen böjs följer det då att bakbenen börjar jobba och ryggen höjs? Det är tvärtom konsekvensen av att bakbenen jobbar, hasvnikeln förminskas och ryggen höjs är att hästen bär huvudet lite högre och att nosen kommer närmre lodlinjen. Hjälpmedlerna som graman, gummisnodd, thideman och martingal är koncentrerade på huvudet vilket inte är det vi egentligen behöver hjälp med när vi har svårt för att få hästen att samla sig.

Chris Johnston, veterinär och forskare på SLU, har i en långvarig studie sett att både ryggverksamhet och steglängd påverkas negativt av hjälptyglar. Det inbegriper även en martingal.  Studien indikerar att hjälptyglar kan leda till ryggproblem. Ett tips som Chris arbetar med för att rehabilitera hästar med ryggproblem är att longera utan inspänning.



Vi tycker att det ser bättre ut när hästen går in med huvudet. Rider vi och hästens huvud är uppe i stjärnorna, kanske kutar iväg, hästen är stark och folk tittar på och tycker att vi rider som en kossa får dom flesta säkert lite panik. Man ses kanske som dålig ryttare för att hästen inte går i "form". Männsikan som i denna stressade värld har så bråttom vill hitta en snabb lösning på problemet. Vi tar till med hjälpmedel som gör att hästarnas huvud går in, försöker tvinga dom till en position som inte känns bekväm. Hästar kan göra som vi vill med hjälp av tvång men då gör dom det pga underkastelse inte av samarbete. Det här kan vi ryttare ha svårt att skilja på, hästen gör som vi säger utan "bråk" vi tror vi gör rätt, hästen gilla nog oss men egentligen ser dom oss som det farliga rovdjur deras instinkt säger att vi är. Tvång lyds av rädsla inte för att det vill. Vi kan tycka hästen ser mer avlsappnad ut, jobbar bättre med hjälpmedel. Men en bra ryttare borde klara alla hästar utan hjälpmedel. Får man inte hästen att jobba rätt så ta det lugnt, det behöver inte gå så snabbt. Vill man att hästen ska förstå får man lära sig att kommunicera med hästar. Få den att vilja jobba med dig, vilja lära sig inte bli tvingad till något och sen inte förstår meningen varför den gör det heller. Vilken ryttare som helst är kapabel att rida vilken häst som helst utan i form utan hjälptyglar bara man lär sig kommunicera och förstå den häst man rider som en individ. Det tar tid, något som funkar på en annan häst är inte säkert att min häst förstår.

En häst är en otroligt snäll varelse som är tillgiven och säger alltid sanningen. Som banderup sa "Min häst är min spegel, som återger mitt dåliga och goda humör oförfalskat
Se i din hästs ögon, men bli inte förskräckt över vad du ser, sanningen"
En häst är samarbetsvillig så länge den förstår, litar på dig och känner trygghet. Det är något vi ryttare måste kämpa med varje dag. Vi är rovdjur för hästar och deras instinkt säger fly, vi måste visa dom att vi vill deras bästa och det tar tid, så stressa inte!

Det här är min åsikt men är alltid öppen för andras :)


Barnvakt

Känner mig lite trött, men gick upp halv 7 imorse. Åkte till jacobsberg för att vara barnvakt åt mina kusiner en stund. Gick bra, vi lekte lite och dom skötte sig :P När Lena (min moster) kom hem åkte vi till Mcdonalds och jag tog en sallad så skjutsade hon hem mig sen. De stannade en stund så fick jag leka lite till med kusinerna. Nu sitter jag vid datan som vanligt och kollar runt på hästar. Längtar tills vi ska kolla på hästen ikväll, har en bra känsla för att den är bra.


Nya grejer

Åh vad jag är sugen på att rida och ha häst just nu. Vill hitta den perfekta NU men det tar ju tid att hitta den rätta. Vill komma igång ordentlig har bara ridit lite då och då i sommar och inte seriöst. Har vart med Ebba idag och så tog jag med Zacke till henne så fick han hälsa på deras hund hampus. Gick bra och Zacke blev jätteglad. Hampus är lite äldre så han orkade inte lika mycket som Zacke men de verkade trivas tsm. Imorrn provrider jag en ny häst i Nynäshamn. Så får vi se vad jag tycker om den. Glömde säga att jag köpte lite ny grejer för hööks för ngn dag sen. Köpte jacka, ridbyxor, ridstrumpor, läderbalsam, spö och prylkorg.








Den här fast mindre rutmönster och grå


Tränat

Nu har jag tränat i 1h. Styrketräning; mage, rygg och baken. Körde lite med pialtesboll vilket var första gången men det gick bra. Måste komma igång med träningen ordentligt nu, har mest varit ute och sprungit nu i sommar då och då. Nu ska jag börja variera så jag tränar alla muskelgrupper.


Svårt att hitta häst

Gomorron. Gick nästan precis upp. Var ju och provred en häst igår. Den var motsattsen till den igår. Hon var väldgit nätt, kanske lite för nätt, framförallt smal bringa och hals. Ibörjan när jag satt upp var hon som en kamel, väntate mig en häst med ganska mycket motor eftersom hon var 75% fullblod men tvärtom krävde hon mycket drivning med säte och ben. Men när jag började rida mer gick det bättre. Provade en del övergångar, halter, ryggning och hon lyssnade bra. Bjöd bra på hinder sen när jag hoppade. När foder värden red så gjorde hon öppna, sluta, förvänd galopp, ryggning, eneklt byte och gick stadigt i form och hade gannska fint steg så hon är nog en häst man kan lära sig mycket på. Hon var mer häst en den igår för mig som är van vid ponny steget hade jag svårare att sitta ner på henne. Hon var ganska högrest vilket vi helst inte ville att hon skulle va med tanke på att hon var 161 och i vårt stall som är lite mindre ska den helst vara runt 155cm. Hon krävde väldigt mycket mat, fri tillgång på hö, 3-4kg kraft, lusern, protein, soja, havre, betfor och det kostar en del och kan vara jobbigt att behövsa var så noga med maten, det är lättare med en lättfödd häst. Skulle vilja ha en blandning av den igår och den häst. Lite mera motor och lite kraftigare.

Det är svåt att hitta häst. Har provat inkl hyrhästar och köphästar typ 11 hästar och ingen har kännts rätt förutom en. Igår frågade mamma mig vad det är jag vill ha för häst egentligen och när jag tänkte efter så är det en som den köphästen jag provred först var. Gillade henne. Hon så snäll och mysig, lät i alla hantering, snäll att rida ut på. Försökte göra det ryttaren bad om i ridningen, sammarbetsvillig, mjuk i munnen, lyssnade bra, bra tempo att jobba med, ganska lättriden, men behövde stärkas ganska mycket. Det var bara det att hon hade ett rörelse fel bak och slog i ganska mycket i fram, hade svårt att bära upp ryttaren korrekt. Kom gärna bakom hand och släppte kontakten och jobbade inte på så bra bak. Men det kan man jobba på. Däremot så hade min faster en kompis som köpte en häst mes samma rörelse fel bak och hon blev promenad häst sen. Så jag tackade nej tillslut. Så synd att hon hade det där bak för hon var nog verkligen min typ av häst. En häst jag kan lära mig på och kan utvecklas tillsammans med. Tjejen som hade henne hade haft henne i 1 och 1/2 år och innan dess kunde hon nästan ingenting och jag tycker att på den korta tiden har hon gjort ett jättebra jobb och tror att den hästen har mycket kvar att ge. Aja det finns säker fler hästar som skulle passa mig, gäller bara att hitta dom.

Två hästar jag provred på grällsta ridceneter



Ny mobil

Min nya mobil kom idag! :D


Onsdag

Dålig jag är på att blogga men har ingen motivation att skriva om något just nu. Men kom precis hem från Skutan var uppe oc fick ett papper som jag skulle skriva på, sen lekte jag en stund med barnen där också.

Igår var jag ju och titta på en häst. Tror att det skulle vara en bra häst för mig att utvecklas på. Verkade ha ett väldigt bra psyke, lugn, snäll m.m. Hon hade ganska mycket motor och kräver mycket halvhalter. Helt annorlunda från Zantiago så hon är inte vad jag är van vid. Men hittar man bara knapparna är hon nog ganska "lättriden". Tävlad LA dressyr och hon fick då 66%. Gillar att hoppa och kan bli lite stark då. Vet inte riktigt, tror det skulle vara en bra häst för mig men vet inte om den skulle passa min syster. Ska prova en till häst idag ikväll. Låter väldigt bra i annonsen och på telefon så om den är som den låter tror jag att den kommer vara en mer passande häst för mig och min syster.


Bilde tagen här ifrån
Dröm hästen för mig vore annars en P.R.E,  andalusier eller ngt åt det hållet. Så snygga hästar, Korta muskulösa ryggar, lätt för att bära upp ryttare, Fina rörelser, vänliga, arbetsvilliga, lättlärda m.m. Men har inte riktigt råd med en sådan.


Kolla häst idag

Dålig uppdatering men har inte orkat. Har precis varit ute och sprungit och nu äter jag frukost. Idag i EM ska vi kolla på en häst, Annica följer med också. Annars vet jag inte vad jag ska göra idag. Min syster kommer hem ikväll också efter ha varit i Österrike med en kompis i 10 dagar. Men kommer säert inte orka vara vaken tills hon kommer :P


Fredag

Jobbade på skutan till klockan halv 1 men var kvar en stund efter och lekte med några små tjejer. Sen ville dom åka på moppen så skjutsade runt dom en stund och sen åkte jag hem.

Har bara suttit framför datan sen dess och hittat en sjukt snygg häst som jag verkligen gillar. Ringde på den också. En welsh cob valack som nyligen blivit kastrerad men är inte hingstig och stått mellan två brunstiga ston utan att ha brytt sig. Inte i full kondition nu, väldigt välinriden, född 2001. Han är godkänd i Frankrike och Sverige,samt är livstidslicensierad i Svenska Welsh& Cobföreningen. Snäll, älskar att bli ompysslad, hoppat på klubbtävling 1,00 och nollad varje gång. Stor galopp, fint steg och går nästan självmant i form. Ska visa den för min faster och se vad hon säger. Lite dyr för oss kanske men annars vill jag provrida den.

Såhär ser hästen ut






Bilderna tagna här ifrån


Så rätt!


Torsdag

Har jobbat på Skutan tills klockan halv 1 men stannade kvar en stund efter det för några små tjejer villa att jag skulle vara med och leka med dom så det var jag. Nu sitter jag vid datan och kollar runt efter hästar. Har hittat några intressanta som vi nog ska ringa på. Vil verkligen rida nu, hoppas jag hittar en häst snart så jag kan komma igång igen. Kort inlägg men har inget mer att säga :)


Bara några dikter

I wish I was a child again,

Nestled in my mother's arms.

I long to hear "It'll be all right,"

As she gently strokes my hair.

'Cause grownup problems can seem too tough.

Hard to face them on my own.

I wish I was a child again,

Nestled in my mother's arms.


I've been so down lately,
I don't know what to do.
I'm always sad and angry,
and feeling lost too.

I know I've acted badly,
over the past few weeks.
I'm trying to be normal,
but it's not always 'me' that speaks.

Sometimes I just sit and think,
about why everything is so wrong.
I wish everything was back to normal,
or that I was emotionally strong.

I know I freak out- a lot,
and I stress out way to often.
I just don't know whats wrong with me,
I'm just glad I have friends that listen.

I know everyone has bad days,
but why do I have so many?
I'm not going to hurt myself,
of that you don't need to worry.

I did the hurt myself thing before,
and it never really helped me.
I think it just made things worse,
and made me feel all yucky.

I don't know who to talk to,
to try and work things out.
I don't want to worry mum,
shes already too worn-out.

Shrinks and doctors scare me,
they are all the same to me.
I think I'll just work myself out,
or hope someone else can see.

I hope I feel better soon,
because I really can't cope.
But I don't know what is wrong,
is there really any hope?


Hur ska man få andra att förstå, vad man önskar i livet.
Kan inte bara låta tiden gå, och ta allting för givet.
Alla tänker vi på olika sätt, att säga något är viktigt.
Ingens ordval är fel eller rätt, tystnad kan inte vara riktigt.


When you look into life,
You don’t see what’s inside;
For you look with your eyes
And not with your heart.

If you want to know the truth,
Then you have to close your eyes;
And open your heart
To see the true light.

Don’t try to change
What was really there,
Just because what you saw
Brought you only despair.

The truth is the truth,
And it will never change -
No matter how much
You try to forget.


 

Lost in a world so full of rights,
Nobody cares to see my plight.

Born as a child filled with a want,
I am still the female gene nobody wants.

Excluded from society
Here I stand loosing my dignity.

What more could i ask for than a life,
But now I pray for my sacrifice.

Day by day, I am a liability,
I stand now showing you my ability.

I am the child you once rejected,
And now all I ask is for you to take me back.



Skön jobbdag :)

Usch vilket skitväder, spöregnar. Jobbade på Skutan tills typ 1. Ganska skön dag idag fick mocka och städa kaninburen som vanligt. Sen fick vi skriva lite och rita tre affischer som skulle hängas upp. Kom några tjejer och tyckte jag ritade jättefint så fick rita typ 6 teckningar med hästar på till dom. Sen vill dom leka kurragömma med oss så då gjorde vi det och efter det kom resten av barnen plus hon som jobbar idag så lekte vi burken och sen åkte jag hem. Vet inte vad jag ska göra resten av dag, bara ta del lugnt tror jag :)


kolla häst igen

Kom nästan precis hem efter att jobbat på Skutan. Åker ivägen igen för att kolla på hästen som jag kollade på förra veckan. Skriver mer när jag kommer hem! :)


RSS 2.0