Hjälptyglar

Tänkte skriva lite kort om hjälptyglar nu. Är det som ordet säger, är det egentligen till någon hjälp? Det är var jag trodde för det var vad jag hade hört av andra men efter jag tänkt själv och kollat upp det började jag tänka efter lite. En hjälpmedel "hjälper" till att sänka och böja huvudet på hästen. Oftast används det på hästar för den ser fel ut i den yttre formen, alltså huvudets och halsens position. Många tänker alldeles för mycket på just vart huvudet är. Vilket är förhållandelsvis oviktigt. Det handlar om hasens böjning och att bakdelen då kan bära mer vikt. Huvudet som vi gärna tycker ska vara för långt in mot bogen kommer vid samling egentligen bara närma sig lodlinjen lite. Hjälper verkligen tex en gummisnodd att få hästen att trampa under sig. Den går genom bettring och nacke och spänds fast i sadelgjrden. Det blir ett tryck på nacken som gör att hästen böjer halsen. Men om halsen böjs följer det då att bakbenen börjar jobba och ryggen höjs? Det är tvärtom konsekvensen av att bakbenen jobbar, hasvnikeln förminskas och ryggen höjs är att hästen bär huvudet lite högre och att nosen kommer närmre lodlinjen. Hjälpmedlerna som graman, gummisnodd, thideman och martingal är koncentrerade på huvudet vilket inte är det vi egentligen behöver hjälp med när vi har svårt för att få hästen att samla sig.

Chris Johnston, veterinär och forskare på SLU, har i en långvarig studie sett att både ryggverksamhet och steglängd påverkas negativt av hjälptyglar. Det inbegriper även en martingal.  Studien indikerar att hjälptyglar kan leda till ryggproblem. Ett tips som Chris arbetar med för att rehabilitera hästar med ryggproblem är att longera utan inspänning.



Vi tycker att det ser bättre ut när hästen går in med huvudet. Rider vi och hästens huvud är uppe i stjärnorna, kanske kutar iväg, hästen är stark och folk tittar på och tycker att vi rider som en kossa får dom flesta säkert lite panik. Man ses kanske som dålig ryttare för att hästen inte går i "form". Männsikan som i denna stressade värld har så bråttom vill hitta en snabb lösning på problemet. Vi tar till med hjälpmedel som gör att hästarnas huvud går in, försöker tvinga dom till en position som inte känns bekväm. Hästar kan göra som vi vill med hjälp av tvång men då gör dom det pga underkastelse inte av samarbete. Det här kan vi ryttare ha svårt att skilja på, hästen gör som vi säger utan "bråk" vi tror vi gör rätt, hästen gilla nog oss men egentligen ser dom oss som det farliga rovdjur deras instinkt säger att vi är. Tvång lyds av rädsla inte för att det vill. Vi kan tycka hästen ser mer avlsappnad ut, jobbar bättre med hjälpmedel. Men en bra ryttare borde klara alla hästar utan hjälpmedel. Får man inte hästen att jobba rätt så ta det lugnt, det behöver inte gå så snabbt. Vill man att hästen ska förstå får man lära sig att kommunicera med hästar. Få den att vilja jobba med dig, vilja lära sig inte bli tvingad till något och sen inte förstår meningen varför den gör det heller. Vilken ryttare som helst är kapabel att rida vilken häst som helst utan i form utan hjälptyglar bara man lär sig kommunicera och förstå den häst man rider som en individ. Det tar tid, något som funkar på en annan häst är inte säkert att min häst förstår.

En häst är en otroligt snäll varelse som är tillgiven och säger alltid sanningen. Som banderup sa "Min häst är min spegel, som återger mitt dåliga och goda humör oförfalskat
Se i din hästs ögon, men bli inte förskräckt över vad du ser, sanningen"
En häst är samarbetsvillig så länge den förstår, litar på dig och känner trygghet. Det är något vi ryttare måste kämpa med varje dag. Vi är rovdjur för hästar och deras instinkt säger fly, vi måste visa dom att vi vill deras bästa och det tar tid, så stressa inte!

Det här är min åsikt men är alltid öppen för andras :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0