Tjurfäktning

Min spanska lärare pratande lite om det här och jag blev ganska upprörd. Hur det kan vara ett så stort evenemang i spanien i dagens nutid. Med den kunskap man har nu varför är det inte förbjudet? Att folka betalar för att gå och se något sånt och står i flera timmar på att få en biljett. Tänkte jag skulle berätta lite hur det går till iaf.

Tre "matadores" dödar sex tjurar, två var, under en tjurfäktning, detta om allt går som beräknat. Den äldste tjurfäktaren inleder fäktningen efter paraden som presenterar de som ska deltaga i eftermiddagens uppträdande. När "showen" ska börja kommer matadoren in med sin capote och möts av tjuren. Sen kommer picadorena in och som i namnet pica som betuder sticka så sticker in en lans i tjurens nacke och sårar tjurens nackmuskler så att djuret skall hålla ned huvudet och inte kunna använda sin fulla styrka.

Sen kommer banderillaserna in och stöter fast spjut i tjerens rygg med färgglada banderoller på spjuten så att det ska se festligt ut. En tjurfäktingsomgång anses lyckad om den avlutas med att tjuren dödas genom att svärdet sticks genom djurets skuldra ned i hjärtat. Matadorena får poäng på hur dom dödar tjuren. Hur snyggt dom tex stickr in svärdet. Får man högsta poäng får man tjurens svans annars tjurens öron. Den döda tjuren dras därefter av banan med hjälp av mulåsnor. I portugal förekommer tjurfäktning med häst men det är bara dom allra rikaste som har det. Då har hästen skydd på sig eftersom tjuren brukar stånga hästen.

Jag tycker det här är helt sjukt och absolut djurmisshandel. Tjurfäktning är en strid mellan matadorens och tjrens liv. Men jag tycker då genom att andra personer sticker spjut och lans i tjuren innan gör att tjuren ligger i udnerläga innan striden. Har man häst så tar ju hästen själva skadan. Tycker inte att dom här matadorena är ett dugg modiga och visar ingenting genom att göra såhär. Fattar inte varför det här få förekomma och varför man ens vill göra det.


Vem vill se sånt här? 


Här är ett litet klipp när hen häst har ramlat och tjuren fortsätter stånga den. Hästen tar all skada även fast det är Matadorens fel alltihop. Ingen verkar ens bry sig att hästen blir stångad och försöka förhindra det. Sjuka sport!


Kommentarer
Postat av: Emma - Tävlingsryttare / Tillridare

usch så hemskt!

ännuvärre att dom inte bryr sig utan bara låter hästen ligga :(

2010-01-21 @ 09:23:18
URL: http://emmaoverby.blogg.se/
Postat av: E. Bengtsson

Sv: Ja Zorro är söt han. ^^ Bra för dom att lyfta på benen ibland, att pulsa i snö är ju både jobbigt och lite kul för dom. Man får lite "gratisträning". :)

2010-01-21 @ 16:13:50
URL: http://hopphast.blogg.se/
Postat av: Klara Hovstadius -Tävlingsryttare med världens finaste ponny

SV: jaa :)

2010-01-21 @ 16:17:10
URL: http://klarahovstadius.blogg.se/
Postat av: Emma

SV: Ja jag tyckte de med :)

2010-01-21 @ 17:10:22
URL: http://newtonochjag.blogg.se/
Postat av: sofie

sv: tack så mkt! angående inlägget, Det är helt sjukt och ibland skäms man över att vara människa....

2010-01-21 @ 18:26:21
URL: http://sbhorses.blogg.se/
Postat av: Sara - Gotlandsryttaren

ush ush ush, hemskt :s hur kan man hålla på med det där? :s

2010-01-21 @ 19:03:45
URL: http://gotlandsryttaren.blogg.se/
Postat av: Lamia - TÄVLING, VINN BENLINDOR FRÅN JHL

Vissa människor förtjänar att utsättas för det där själv..Stackars, stackars tjurar och hästar! Och att folk betalar för att se det! Jag kan betala för att slippa se det

2010-01-21 @ 20:41:10
URL: http://lamiamichelle.blogg.se/
Postat av: Nelson

Sv: Tack, din blogg är också fin! Och vilken jätte söt ponny :)

Den här texten om tjurfäkning är föresten hemsk, men det är bra att du publicerade den så att folk få veta hur det faktiskt är.

2010-01-21 @ 20:56:14
URL: http://reacting.blogg.se/
Postat av: jenny

sv: ja jag älskar långa manar! började gråta en gång när den vart för kort klippt :P

2010-01-21 @ 21:33:48
URL: http://jbostrom.blogg.se/
Postat av: Nadja

Hej, fin blogg :) Allt bra med dig?

2010-01-21 @ 23:04:16
URL: http://nadiiii.blogg.se/
Postat av: Sara - Gotlandsryttaren

sv, ja fruktansvärt! och att folk tycker det är kul att titta på förstår jag inte heller :s

2010-01-21 @ 23:16:01
URL: http://gotlandsryttaren.blogg.se/
Postat av: Sophie

Jag tycker också det är hemskt med tjurfäktning.. Hur kan man tro att man är bra och modig för att man vågar möta en halv död tjur?? Vad hände egentligeen med hästen sen? Den reste sig ju aldrig upp.. Min kompis har varit i spanien några gångeer och hon visst einte exakt vad tjurfäktning var så hon och hennes pappa gick på en sån och efter det var hon helt förstörd..

2010-01-23 @ 17:44:08
URL: http://vikergaard.blogg.se/
Postat av: Bella :)

Nemen fyfaan , hur kan man låta hästen ta all skada? och stackars tjur oxå !! asså tjurfäkting är bara ett bevis på hur jävla dumma i huvudet dom är!! CP människor asså, om jag kunde skulle jag betala vad som helst för att få det och sluta!! och dom som kollar på det är ju oxå helt stöörda! undrar om dom skulle vara så jävla "modiga" om dom var tjuren eller hästen.... FYFAN

2010-01-27 @ 15:09:09
URL: http://kaarlsoon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0