Nosgrimmor - Varför?

Det här med olika nosgrimmor är ganska intressant tycker jag. Varför använder man nosgrimma överhuvud taget? För att det är snyggt? för att hästen gapar? Det är lättare att ha "kontroll" över hästen?

Jag är emot alla slags nosgrimmor. Men det har jag inte varit så längre. Innan visste jag knappt någonting och varför det egentligen användes. Det var en sak som bara tillhörde tränset helt enkelt. 

Nosgrimmor används ofta som tvångsmedel inte som hjälpmedel. Många får nog höra att när min häst gapar och tuggar mycket så använd Aachennosgrimma eller något annat för att stänga igen truten, men har det löst problemet? på ytan kanske. När din häst gapar beror det på något, du kanske är för hård i handen, bettet ligger inte bra, tänderna, sår i munnen? Hästen har antagligen ont någonstans och för att komma undan smärtan gapar den och försöker tex att lägga bettet på ett bekvämare ställe. Istället för att då stänga igen munnen på hästarna ska man kolla sånt här först. En häst gapar inte för att den vill vara dum, den visar att något är fel och då borde vi också lyssna. Det gäller att kunna läsa hästarnas språk. Men vi ryttare har oftast så bråttom, vi kanske inte orkar, vill inte se att det kan vara ett problem som kan ta en stund att lösa, kostar pengar och är det ens egna hand som är hård är det oftast en känslig fråga.

En för hårt spänd nosgrimma ger spänningar som ofta fortplantar sig till käklederna som i sin tur ger upphov till spänningar i hästens nacke. Rörligheten blir då nedsatt i hela ryggraden och hästen kan inte ge efter i nacken och får svårt att sätta under sig. Ridbarheten försämras. Nosgrimmor ger också upphov till väldigt mycket tandproblem. En nosgrimma ska inte inverka på något sätt så ta bort den helt, iaf lossa den.

Om man känner att man har mer kontroll med en nosgrimma så används det också som ett tvångsmedel. Tvingar hästen att lyssna på dig genom att det tar mer i nosryggen. Målet med att rida är väl att det ska kännas harmoniskt? Det ska vara lätt att rida och man ska rida med känsla. Blir det harmonsikt om du drar i tyglarna för att få stopp på hästen? Kanske var ditt mål endå bara att få stopp på hästen så då hjälpte det ju i för sig. Men vorde det inte roligare att komma längre, att tex med lösa tyglar och bara med hjälp av ditt kroppspråk få hästen att stanna på minsta signal (jo det går med lite tid och övning), bekvämare både för dig och hästen. Att hästen lyssnar på dig utan att använda grova medel? När hästen litar på dig, ser dig som ledaren och gör som du säger utan några "hjälpmedel" så har man kontroll och säkerhet. Lär dig få in känslan både på marken och hästryggen. Men den här kunskapen saknar många ryttare, kunskapen om hästarnas språk och vad som är rätt och fel. Det är mycket tvång i dagens ridning tycker jag. Man vill heller inte inse att man gjort fel och fortsätter i sin gamla vana.

Om du vill lära dig hur hästen fungerar så titta på hästarna, hur gör den för att uttrycka något i hagen när den tex leker med en kompis. Vad betyder vad? Vi människor ger oftast massa information till hästen utan att veta om det. Hästarna talar med kroppspråket och har mycket lätt för att känna om en ryttare är arg, irriterad, rädd med mera. Det går inte att dölja. Din röst kan säga en sak men så säger din kropp en annan. Hästen lyssnar på vad kroppen säger men det var inte vad vi ville så då piskar vi till den eller gör något annat och säger "dumma häst, du fattar ingenting". Kanske inte så kosntigt. Det är vi som vill hålla på med hästar så då är det vi som ska lära oss hästens språk inte hästen som ska lära vårat. Vi talar faktiskt med kroppen, möter vi en männsika som talar ett annat språk föröker vi kommunicera med hjälp av olika gester och ansiktsuttryck, vi har det i oss så tar vi bara den tid att lära oss vad allt betyder kommer det bli mycket roligare att arbeta med hästen!


Zantiago utan nosgrimma

Är det så att ni använder det bara för att ni tycker det är snyggt och tycker det är fult utan så tänk på hästen istället. För den spelar det ingen roll för hästen hur den ser ut. Tänk hur hästarna är ute i det vilda, helt nakna och därför borde man använda så lite som möjligt på hästen. Vad trivs hästen egentligen bäst med? Tänk på hur stort hästarnas hjärta är egentligen och vad dom gör för oss männsikor även om vi inte är rättvisa mot dom. Tänk på deras bästa och inte bara på vad vi vill. Respekter hästen som en individ. Tvinga inte fram något. Man vinner inget på ständiga konflikter och hästen kommer aldrig att respektera eller älska dig då. Få hästen att vilja umgås, lära sig saker och samarbeta med oss.

Det är vad jag tycker iaf och ni som får tips om massa olika "hjälpmedlen" tänk först själva också. Använd det inte bara för att er tränare eller någon känd ryttare gör det, det behöver inte vara rätt för det.

Har så mycket att säga om det här med hjälpmedel men kan inte göra inlägget hur långt som helst så det får bli nästa inlägg ;)


To me, horses and freedom are synonymous
Bilden tagen här ifrån


Kommentarer
Postat av: Annica

Bra skrivet. Du är så klok och säger en massa bra saker. Det måste du ha ärvt av någon........

2010-08-03 @ 13:30:24
Postat av: Elin

Sv: Tack, Haha ja man undrar ju vem det kan va ifrån ;)

2010-08-05 @ 14:15:31
URL: http://elinpamlin.blogg.se/
Postat av: anna

jättebra skrivet! :)

2010-08-11 @ 12:25:57
URL: http://elmusrubertus.blogg.se/
Postat av: Moa

Men Elin, om man inte spänner den hårt värker den inget, Och det är snyggt med nosgrimma,



kram Moa

2010-08-13 @ 12:30:53
URL: http://nandas.blogg.se/
Postat av: Victoria

jag tkr det va jätte bra skrivet. Har också skrivit en massa sånna här texter.

Jag håller på och rider in min unghäst nu med repgrimma, och det va en som frågade hur det gick och så med han och om jag vänjt han med bett. Och då sa jag att jag ska inte ha det.

Och svaret jag fick tillbaka säger en hel del om hur ridvärlden faktiskt är hon sa: men hur ska du då kunna få stopp på honom ? Jag blev så frustrerad ! Vill bara kunna få alla att tänka om..

2010-08-29 @ 21:05:46
URL: http://VictoriaJohannesson.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0