Rollkur

Jag förstår inte hur vissa männsikor kan använda sig av den här träningsmetoden. Hur ryttare ens kan tycka att hästen ser bra ut. För det är väl det, det handlar om? Att få hästen att se elegant, ståtlig ut och utspegla en stark självsäkerhet/självkänsla. Att se hästen jobba för varje steg och vilja visa upp sig och bära upp sin ryttare på bästa sätt.

Man pratar om samling av hästen och orsaken till och meningen med det är att gymnatisera hasen och förminska hasvinkeln. Det gör det lättare för hästen att kunna bära ryttarens vikt med bibehållen balans. Hela hästen kommer att skjuta ihops sig. Det här medför att den blir kortare, bär huvudet lite högre och att nosen kommer närmre lodlinjen, men detta är förhållandevis oviktigt. Det handlar om hasens böjning och att bakdelen då kan bära mer vikt.

Vid rollekur, som är en överböjning av halsen, får hästen en rak, platt rygg, bakbenen släpar efter och leder i bakdelen dras inte ihop så de förblir bakom hästen. Att bakbenen inte kliver under hör ihop med att för mycket spändhet i ryggen, vilket förhindrar bakbenens rörelser framåt. Hästarna hamnar istället med vikten på framdelen.

Som jag skrivit i ett tidigare inlägg är vikt på framdelen förknippat med flykt för hästen vilket ger en panik känsla hos hästen. Framdelen används oftast bara i naturen av hästen vid just flykt för att snabbt kunna skjuta iväg med frambenen för att komma ifrån rovdjuret.

Vid rollekur blir också trycket på nackens muskler och ligament enormt. Även hästens ryggligament påverkas starkt. Det skapar en inaktiv bakdel. Det hårda draget i munnen som aldrig ger efter skapar ett tryck från bettet som gör att tungans blodcirkulation avsevärt hindras.





Tycker att målet på dressyrbanerna idag är fel. Den hästen som kröckar på nacken, svettas, dregglar, lyfter på benen mest och har "späntigaste" steget vinner. Det ska se prydligt ut med mycket remmar,sporrar och kandar. För mig ser hästarna ut som maskiner, maskiner på alldeles för hög varv som snart kommer sprängas. Vore det inte roligare om det kom in någon med bara grimma och utan sadel, som red sin häst i korrekt samling, utstrålade glädje och harmoni, hästen och männsikan var som ett och dansade igenom hela programmet?

Jag vill iaf uppnå någt mycket mer än vad som ses i den "vanliga" dressyren idag. Jag vill få fram den självkänslan som hästar känner i det vilda. Jag tror att om man tar sin tid att förstå hästen och se vad den egentligen mår bäst av kommer ridningen bli mkt lättare och roligare och utan användning av alla slags hjälpmedel människan hittat på. Finns väl nästan ingen männsika som inte någon gång sett och kännt den här lyckan när hästarna släpps ut på grönbete, frihet och stolta. Får vi den känslan när vi rider, verkar hästen lycklig? Det går att uppnå vacker ridning utan massa skarpa bett, remmar hit och dit, sporrar, hjälpmedel m.m. Man provar massa saker när det egentligen är så lätt som att bara kunna kommunicera med hästen på deras språk! Hästar är känsliga djur och man borde ta vara på det. Tänka att kunna rida samling med slappa tyglar och det mest finaste signalerna. Det är vad jag tänker sträva efter!






Kommentarer
Postat av: Annica

Super bra skrivet, håller med dig helt och hållet.

Kram Annica

2010-06-18 @ 13:07:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0