Ryttarens sits

Red ut en kortis och sen en stund på volten. Han var ganska spänd ibörjan men slappnade av mer på slutet. Red bara igenom honom lite, höll inte på så länge heller.

Tänkte jag skulle skriva lite om hur viktig sitsen är för ryttare

Vid lodrät sits ska man kunna dra en rak linje från ryttarens axel, genom höften och ner till hälen. Blicken ska vara framåt. Ryggen ska vara rak men inte så att man bli spänd. Hälen lite nedtrampad och tårna ska peka uppåt och vara riktade framåt.



Det är viktigt att man sitter i jämnvikt över hästens rygg. Tänk dig attt du har en person sittandes på dina axlar. Om den här personen börjar luta sig framåt blir det väldigt svårt att hålla balansen och för att komplementera vikten du fått framåt måste du ta ett steg framåt för att inte ramla omkull, lutar sig personen fortfarande framåt måste du ta yttligare ett steg osv. Sitter du framåtlutad på hästen blir det precis samma sak, din vikt hamnar på frambenen på hästen. För att återställa jämvikten sätter hästen den ena foten framför den andra, fortare och fortare, tills den tillslut störtar iväg i sken av rädsla för att gå omkull.


Dålig sits, tyngden är riktiad mot framdelen som absolut inte är ägnad att bära vikt.

I naturen då en häst använder tyngd mot frambenen är när den har sett någon fara och galopperar iväg i sken, en häst använder frambenen bara för fart och för att snabt komma iväg från tex ett rovdjur. När vi då lägger tyngd på frambenen reagerar hästen som att det finns någon fara och för knippar det med stor skräck och ängslan. Framdelen är byggd så att överskjutande vikt inte kan fångas upp,  genom att vinklar förminskas eller genom tyngden "fjädras av" tvärtom, tyngden läggs helt oinskränkt på det linjära systemet, och förorsakar skador.

Bakdelen däremot är konstruerad som ett dragspel, eller som en hopfällbar tumstock. Här kan hästen lätt arbeta med vinkling, fjädring och bärkraft, som alla kan hjälpa till att fånga upp extra vikt och fungera precis som stödämparna på en bil. En häst som slåss eller leker kamplekar använder sig nästan uteslutande av bakdelen. Det är det här som betyder seger eller nederlag tillsammans med andra, psykiska faktorer, som även de sist och slutligen äravhängiga av hästens förmåga att använda sin bakdel.

En korrekt sits är därför superviktig, det är verkligen A och O i ridning tycker jag. Hästen måste få dom bästa förutsättninagrna för att kunna arbeta och bära upp sin ryttare korrekt. Mycket av det jag nu har skrivit har jag läst i dansa med hästar. Tycker alla verkligen ska läsa den boken!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0