If we could see inside...



Living a life full of fear,
a life of cruelty.
The animals that suffer,
have no voice to tell you.
They are being abused,
in on of the many
cruel and disrespectful ways
of animal cruelty.
The animals suffer,
more then the eye can see.
Look into their eyes,
and see the pain inside.
Some people are blind,
to blind to see they need help.
Animals are in need
of those that believe in them.
people who give them good homes,
and protect them
for as long as they live.


Bombnedslag?

Lång dag i skolan idag plus massa jobbiga lektioner. Sista timmen hade vi prov också i Historia, kändes väl okej var en fråga som ajg inte kunde men som tur var var den vara värd 2 poäng. Var skit trött när jag kom hem och kände för att slänga mig framför tv:n men Nej så blev det inte. När jag öppnade dörren såg det ut som ett bombnedslag här inne, hunden har fått vara ensam en lite stund idag och tyckte tydligen det var jättekul att vända upp och ner på hela huset. Massa sönderbitna vedpinnar låg utspridda här och var, kläder, kuddar, leksaker m.m låg lite överallt. Så då var det bara att plocka upp och dammsuga hela huset. Inte nog med det så hade vi världens hög med disk, typ största vi haft så då plockade jag ur diskmaskinen och la ner den gamla disken. Sen i badrummet vet jag inte vad mamma och Jessica (syster) har gjort men det låg iaf lite borstar, snoddar, hårspray, plattång och så hade Jessica klippt sitt löshår så det fanns typ hår överallt, bara och plocka upp o dammsuga där också. Så måste jag gå ut med hunden nu också men det blir inte så lång promenad för det pallar jag inte och efter det ska jag laga maten. Så, det var/är min roliga dag hittils.


When I do good, I feel good. When I do bad, I feel bad. That's my religion.

Känner mig duktig idag. Har våran längsta dag i skolan, från 8 till kl 4. Brukar vara väldigt trött och knappt orka plugga dom sista timmarna men inte idag, har varit ganska pigg plus att jag stannade kvar efter skolan med några och pluggade ytterligar 1 1/2h. Men kom ihåg att ha med mig pengar idag så jag kunde köpa macka emellan, äckliga skolmaten räcker inte en sån här dag så det var nog därför jag var piggare än vad jag brukar, blir väldigt trött och orkeslös utan mat. Direkt när jag kom hem så gick jag ut och sprang 5,5km. När jag kämnner mig duktig blir jag glad vilket är vad jag är just nu :) Ska ta det lite lugnt nu men ska försöka läsa lite Historia snart.


Ridit Myggan

Har varit och ridit Myggan. Red först en stund på fältet men det var lite gropigt så blev mest skritt och lite trav. Red en kortis på volten efter det. Körde en del övergångar. Kändes bra. Blev lite tung i galoppen, ville ha upp henne mer. Bättre i traven, lite mer påskjut bak där. Ska rida henne på ondag igen och sen på fredag ska hon besiktas igen. Får hoppas det går bra.

Här kmr några kort, inte jätte smickrande bilder men mamma tog inte så många och ifall ni undrar vrf det ser ut som jag har puckelrygg så är det för jag har väst under :)








Bloggtävlingar




Shoppat lite täcken

Har precis kommit hem. Har först varit på hundkurs och efter det åkte vi till Lyckås som har rea idag. Fick med mig tre täcken hem, ett flis, ett 100gr regntäcke och ett tunnare innetäcke. Nu ska jag plugga har fysik, matte, kemi och engelska att göra så det kommer nog ta en stund.


Ett av dom täckena jag köpte


Tränat

Började skolan 8 och slutade 1 idag. Efter så gick jag, Ebba och Sadia och käka en glass på Mcdonalds. Efter det så gymmde jag och Ebba på Nayade. Körde först 17 min på crosstrainern sen 3 arm övningar (15 rep, 2 set) sen 17 min ganska hårt på rullband efter det mag och ryggövningar. Vi tränade ca 1h. Ganska trött just nu, måste gå ut med hunden också eftersom det bara e jag hemma. Ska äta tacos ikväll, mums. Sen blir det idol och kasnke någon film.


Torsdag

Nu har jag precis duschat klart. Var ute med hunden och sen ute o sprang innan duschningen. Slutade skolan vid fyra och efter det skulle Annica ha kommit och visat några häst grejer men hon lämnade dom till farmor iställt så ska dom komma hit med det istället. Ska snart kolla på idol när det börjar.

Här är några fler bilder från igår dom e lite suddiga för dom är tagna från längt håll :)








Myggan

Nu har jag varit och ridit Myggan, blev bara i skritt för ägaren hade inte kunant rida i helgen och eftersom Myggan skulle skrittas 1 vecka efter behandlingen hon fick så blev det skritt idag. Fick rida på ett fält, kände verkligen för att ta en galopp och bara rejsa. Sånt där fält borde vi ha här hemma också. Det gick iaf fall bra, jobbade henne lite i skritten. Körde lite tempoväxlingar, halter och volter. Man får vara lite bestäm,d och väcka henne innan hon kommer igåg sen blir hon ganska fin.

Här kommer lite bilder från idag:










Jag ska rida idag :)

Ikväll ska jag rida, känns jättekul. Ska rida Myggan, vi har kommit överens om att jag ska vara med lite nu och rida tills hon ska till veterinären igen nästa fredag. Bra för mig att jag får känna på henne lite till och så vet jag lite hur hon kommer ridas. Ska åka typ kl 5. Bara jag som tycket veckorna går så fort, det är lixom redan torsdag imorrn. Hösten kom så snabbt också och snart fyller jag år. Kanske är för att jag inte har någon häst som tar upp tiden, nu slösar jag bara bort den. Haha vill endå att tiden ska gå fort nu så det kan bli nästa fredag, hoppas att allt kommer bli bra med myggan för gillar verkligen den hästen :)

¨
Mignon Lynghöj "Myggan"


Nell och Blackie tävling

Dålig uppdatering men igår var jag hela dagen med Nell när hon tävla fälttävlan, från 7 på morgonen till 9 på kvällen så det blev en lång dag men kul var det! Nell och Blackie var superduktiga och framförallt i dressyren där dom fick 69% vilket är deras rekord. Felfria i både hoppningen och terrängen vilket gör att dom är redo för p80 nu. Dom låg tvåa efter dressyren och hoppningen men hon tog det väldigt försiktigt på terrängen pga att han varit skadad precis och underlaget inte var så bra, så dom hamnade på en 4:e plats precis utanför placering men det är jättebra endå och det vart en lyckad tävling.

Idag ahr jag inte gjort ngt speciellt pluggade med Ebba en stund efter skolan och har fixat filmerna och bilderna när Nell tävla igår.

Några bilder på Nell och Blackie när dom tävlade igår :)














Life is a wretched gray Saturday, but it has to be lived through.

Dålig uppdatering men kom precis hem efter varit i stallet med Nell och hjälpt henne inför imorrn då hon ska tävla. Hann ut och springa och plugga en stund imorse, ska plugga lite till snart om jag hinner, de kommer några gäster ikväll. Vilket pis väder det varit idag, typ spöregnat hela dan, ska iaf inte vara sånt här väder imorrn. Har verkligen inget roligt att skriva om men kan iaf säga att det kommer komma en ny design på bloggen, vet att jag bytte för inte sålänge sen. Men har märkt att den ser jättekonstig ut på vissa datorer så därför håller pappa på och fixar om allt, nya koder och grejer så har jag gjort en designmall så han vet hur jag vil ha det sen är det han som fixar allt. Inte så mycket kvar, får se när den blir klar.¨


“Man was made at the end of the week's work, when God was tired”

Guud va jag e trött, slutade kl 4 i skolan och efter det åkte jag och mamma till banken, mamma skulle in på handelsbanken och där va det öppet men inte på Nordea som jag behövde gå in på, mamma va en stund på biblan sen också. Nu e jag hemma och känner för att lägga mig i sängen och sova. Måste egentligen träna idag men tror jag väntar en stund och förhoppningsvis känner jag mig piggare. Tråkigt inlägg men orkar inte skriva ngt intressant.


Ledig :)

Ledig från skolan idag, så skönt! Vi hade ingen matte eller idrott och kemin hade vi igår istället. Har hunnit med ganska mycket idag, pluggat, städat, tränat, gått ut med hunden och varit uppe i stallet med Nell. Är ganska trött nu, speciellt i benen.


Är det här sant?

I sånna fall är det helt sjukt. Hästarna måste ju bli livrädda och stressade, nej hoppas inte dom är riktiga men dom ser ganska äkta ut.



A bear riding a galloping horse




All I say is, if you cannot ride two horses you have no right in the circus.

Det skulle vara kul att ha en cirkus häst och göra massa roliga olika konster. Fast inga sånna här vanliga konster som alla redan har sett utan typ något åt det här hållet:


Kurragömma kanske?


Eller vrf inte det här, vore väl häftigt och med sån där min också?


A horse sitting on a man's lap
Kolla på tv och mysa en fredags kväll?

Ja det vore väl något. Det ska jag lära min min nya häst när den kommer!


Stallet med Nell

Ny vecka och skön dag som vanligt på måndagar. Först eng och sv sen fysik och därefter slutar vi. Har varit med Nell i stallet och när hon red Blackie. Dom har blivit så duktiga i dressyren, dom kommer äga på tävlingen på söndag, haha. Ska bli kul att följa med då :) Skönt att va i stallet iaf där känner man sig hemma :P


Nell och Blackie, såå fina! :)
Bilden tagen från Nells blogg


Hej hopp

Oj va dagen gick fort. Vaknade ganska sent idag, vakna och somna om några gånger. Mamma och jag åkte till sickla och köpte en skinnjacka dock inte äkta, linne, typ tavla till mitt rum, nägra skitbra ridhandskar som jag velat ha länge och hundgodis. Åt några äckliga mackor på Sandys eller åt och åt vi slängde hela den ena och den andra åt vi lite av. Inte alls goda, den ena hade dom dränkt med någon äcklig curry/kyckling sörja och den andra var torr och smakade ingenting. Sen köpte mamma en kaffe men den var lika äcklig den så jag käka glass och mamma en muffins på Mcdonalds istället, haha.

lite hoppbilder på Zantiago och mig :)


Saknar min lilla plutt och att hoppa, det var ett tag sen.







Hehe


Bloggtävling


Människor kan verkligen vara hemska

Hittat en väldigt intressant hemsida där dom diskuterar mycekt om rollkur. Man kan hjälpa till och sprida information om varför man inte ska använda sig av rollkur. Dom har en del bra texter och filmer m.m som är värda att läsa/titta på. En hemsk video som dom lagt in ganska nygligen är den här:
Hemsidan: http://www.dressagedisgrace.com/



Den är tagen från världs cupen i dressyr i Danmark. Kolla noga på hur hästen ser ut? Titta på munnen, hur hästen gapar, tungan som hänger ut, allt dregglande. Ryttarens hand som drar hästen till sidorna (hyperflexion). Ständigt viftande med svansen.  Kolla vid 3.36, hästen sparkar till. Vad säger då allt detta? att hästen känner sig bekväm och tillags med ryttaren? Nej inte precis så jag tycker en häst ser ut när den känner sig tillfreds. Fattar inte att vissa männsikor tycker det ser bra ut, att dom inte ser. Finns så mycket tydliga tecken på att hästen verkligen intre trivs och lider av den här metoden. Det är så långt från naturligt man kan komma när det gäller hästar! Väldigt hemskt att se och antagligen ännu hemskare att vara med om som häst.


Hundkurs

Har varit på hundkurs md Zacke. Tränade på lite allt möjligt mycket att han skulle ha kontakt med mig inte rusa fram till hundar eller människor, sit/ligg och stanna, lite klickerträning, sitta korrekt till vänster vid sidan om benet. Tyckte Zacke skötte sig bra, finns mycket att träna på men vi är på god väg. Var tävling bredvid och där så skulle hundarna ligga bredvid varandra, stilla, i fyra minuter medan matte/husse gick iväg. Skulle vilja se Zacke göra det haha, men han är bara liten valp än sålänge så med massa träning så!


Sötis Zacke


It's sad when someone you know becomes someone you knew.

Känns så konstigt att ha varit med någon varje dag i 2 år och så en dag tar det bara slut och man kommer aldrig mer se varandra igen. Men jag kommer alltid ha kvar alla fina minnen, aldrig glömma, det kommer alltid finnas en liten plats i mitt hjärta för den här hästen. Önskar verkligen jag kunde haft kvar honom så han för en gång skull i sitt liv fått stanna någonstans för evigt, andas, ta det lugnt, känna sig hemma och bara vara, för det försänade han. Min underbara Zantiago, jag glömmer dig aldrig!


I remember the days we spent together
were not enough
and it used to feel like dreamin'
except we always woke up
Never thought not having you
here now would hurt so much


Veterinärbesiktning

Jaha så var vi och veterinär besiktade Myggan idag och hon gick inte igenom :( Hon visade vid böjprovet på vänster fram och båda bak 0,5 grads hälta och vänster fram upptill 1 grads hälta. Så synd att hon inte gick igenom helt. Däremot nu så ska vi sätta henne på än kur så hon får interflammatoriska peparat nu i fem dagar sen skritta en vecka och efter det typ 3 veckor där hon går som vanligt. Vi har kollat på så många hästar nu och det här är den enda hästen som passat oss och våra krav, vi ser också massa grejer som kan stämma in på varför hon visade på böjprovet som jag inte vill säga här och sen är det även lite andra grejer som gör att vi ger henne chans och ser vad som händer om 1 månad. Får helt enkelt vänta och se och hoppas! Lite tråkigt känns det ju men samtidigt hade jag på känn att hon inte skulle gå igenom idag, vet inte varför men hade förberett mig lite iaf. Är inte så vanligt att hästar går igenom nollade och att dom framförallt faller på böjprovet.


Change your thoughts, and you change your world

Sen uppdatering idag men bättre sent än aldrig. Skön dag i skolan skulle egentligen sluuat 4 men pga ingen svenska eller matte blev det kvart över 1 istället. Typ 20 över 3 gick jag ut med hunden. Tänkte gå lång promis så då gick ja till forsen och mötte Nell där, vad me henne i stallet där en stund sen fortsatte jag gå hem, så gick väl i typ 1h och en kvart sammalagt. Imorrn ska Myggan veterinärbesiktas och jag är så nervös, tänk om hon inte går igenom? har kollat på så många hästar nu och hon kändes helt rätt, vore tungt att börja om igen.



Sett att flera bloggar lagt in den här videon på sin blogg och det verkar som dom flesta tycker att det här är häftigare, att ryttaren kommer in och rider utan träns och rider likadant som någon som rider med träns. Konstigt att inte reglerna ändras, att vi ska vara så fast beslutna och envisa om dem gamla reglerna. Vi lever i ett land som utvecklas, får mer kunskap och förståelse. Varför inte låta ryttare rida utan träns och tom utan sadel om de så skulle vilja och hästen går lika bra med det? Dessutom visar utan några som helst hjälpmedel en otrolig känsla och tillit som ryttare och häst känner för varandra. Finns inte så mycket man kan fuska sig till då heller. Det är vad ryttare borde sträva efter och det ryttare som kan förstå sina hästar på bästa sätt borde vara värda mycket mer än det som visas ofta på dressyrbanorna idag.


Styrkepass

Tränat ett styrkepass precis. Körde 11 olika stationer varav ca 30 sek på varje station, 3 varv utan vila emellan. Mest arm och ben men även lite bröst och bål övningar. Tränade i ca 40 min. Hunden tyckte det var roligt att va me, han trode jag busade så hoppade runt och naffsades och tokslickade mig i ansiktet när jag stod i planka, var inte det lättaste att koncentrera sig då inte. Haha han är lite knäpp vår hund :P


Where there is love there is life.


Tänk om alla hästar kände sådan här tillit och kärlek till sina ryttare, det är något att sträva efter!


Hästens syn

Hästar har väldigt välutvecklade sinnen och generellt bättre än människans då hästar är ett flyktdjur och måste vara uppmärksammad på sin omgivning hela tiden. De har samma sinnen som vi, hörsel, syn, lukt, smak och känsel men det har även en mycket starkare instinkt som inte finns hos männsikan.

Hästens syn

Hästar har ett öga på vardera sidan om huvudet, synen är så säga monokulär. Varje öga arbetar oberoende av varande och sänder signaler till separata sidor av hjärnan när de konstant letar efter faror i omgivningen. Hästens syn på detta sätt är väldigt välutvecklat och utmärkt. Däremot när både ögonen fokuserar på något rakt framför dom som de får binokulär (två ögon arbetar tillsammans) syn som skickar en bild till hjärnan. De ser alltså väldigt bra på långt håll eftersom det är konstruerade så att hålla koll på faror i präriens horisont. Närseendet är dåligt. De fokuserar långsamt och måste röra huvudet för att kunna det vilket gör att objektet tycks röra sig.

En häst har överdimensionerade näthinnor som förstorar objekt så att de verkar 50% större än de är, små rörelser uppfattas också som mycket större. Dessa syn-fakta kopplad till den bristande förmågan att fokusera snabbt förhindrar att hästen fattar logiska beslut. Istället förses han med nyckeldata för överlevnad; visuella informationer som skriker "varning, rovdjur" och får honom att instinktivt och omedelbart reagera - utan att stanna till och tänka så får han snabbt ett stort avstånd mellan sig och faran.



Vår snabbfokuserande syn i kombination med vår logiska förmåga ger oss möjlighet att nästan omedelbart identifiera ett ofarligt objekt som just ofarligt. Hästens syn kan göra att samma objekt uppfattas som livshotande. (Därför uppfattar vi en plastpåse som blåser omkring som "skräp" medan hästen kan tänka "lejon !" Dessutom kan hästens perifera syn tillåta honom att se "häst-ätande-monster" mycket tidigare än vi gör.

Han är byggd för att skygga och springa iväg vid första antydan till fara.

Från långt håll kan hästen sen använda sin goda lång-distans-syn att bedöma de farliga sakerna. Om man inte är beredd är det lätt att bli skadad. Åtminstone blir man säkert skrämd av hästens uppträdande och förmodligen irriterad.


Det svarta skuggade området är där hästen inte ser. Som ni ser har hästen bättre långseende men sämre närseende än människan.

Att hästar se på ett visst sätt är något vi måste ta hänsyn till. Vi måste sätta oss in i hästarnas situation. Många hästar är rädda för vattenpölar och kanske framförallt ibörjan när man lär känna hästen. Det flesta kommentarena till det är att hästen testar elelr fjantar sig. Men vad ser hästen egentligen? Jag tror inte på att hästar testar eller fjantar sig, de är osäkra på ryttaren och känner inte full tillit. Hästar har inget speciellt djupseende det innebär att de inte kan se hur djup en vattenpöl är tex. För hästen är vattenpölen bottenlöst hål, och väljer då heller att gå runt vattenpölen.Det krävs nämligen två ögon för att skapa tredimensionella bilder och därmed skapa djup i bilden (som sagt innan arbetar hästens ögon oberoende av varandra medan hos männsikor arbetar våra ögon mer tillsammans)

Det diskuteras om hur hästens syn påverkas vid rollkur. Halsen indragen och nosen som nuddarbogen gör att hästens synfält ändras, det får inte längre möjligheten att se långseende, ögonen riktas rakt ner mot marken. En stressad och väldigt onaturlig position för hästen. Men hästen verkar inte stressad eller rädd av situationen vid rollkur? Anledning för det är att i naturen försöker hästen att aldirg visa sig sårbar, då blir dom ett lätt byte för rovdjuren. När synfältet ändras gör det samma sak, det beter sig som normalt även fast de inte alls känner sig bekväma men att visa sig sårbar är inte bra enligt hästarna instinkter som är otrloigt starka. En bra bild på hur hästarnas synfält blir vid rollkur:


Ge godis till hästen - rätt eller fel?

På senare tid har jag börjat funderat mycket på vad som är och inte är naturligt för hästen. Att handmata sin häst med godis finns det många som gör tex efter träning, locka sin häst för att göra något man vill m.m. Men är det ett effektivt sätt? är det naturligt för hästen? Hästarna är växtätare och ett flyktdjur, de äter i stort sett bara gräs. Det har aldrig som rovdjur behövt jaga sin mat. Då man lockar hästen med godis genom att hålla det framför den och för varje steg den tar dra undan det en bit tills önskat beteende är uppnått är att uppmuntra ett väldigt onaturligt beteende. Inte så att hästen får rovdjursbetende för det men ett onaturligt beteende borde inte lockas. Att vi har hästar i fångenskap är iof inte heller natulrigt men jag tycker att vi borde göra det vi kan för att bete oss så naturligt mot hästen som möjligt.



Godis som beröm tycker jag man ibland kan använda men inte förrän dominansförhållandet mellan häst och ryttare är avklarat. Då menar jag inte att hästen gör det du säger pga av tvång utan att man tillsammans har jobbat och kommunicerat med varandra så att hästen känner tillit och VILL vara med dig och litar på dig precis som sin hästkompis. Godis ibörjan kan lätt bli mutor för hästen. Godis ska vara som ett litet extra beröm tillsammans med ett "bra" tex.

Det är lätt att ens häst blir tiggig om dominansförhållandet mellan häst och ryttare inte är avklarad. Det är också lätt att man mutar sin häst genom att tex fösöka få den att komma till dig vid hämtning från hagen, i stallet om den tex gör ngt gulligt får den en godbit, efter tränsning/sadling/lastning om den varit "duktigt", det blir som sagt bara mutor och du ses som "godistanten" och hästen söker sig inte till dig för du är ledaren och vill vara i din närhet för att känna sig trygg. En ledare skulle aldrig nånsin komma och ge mat till någon i flocken. Hästen vet att du kommer med godis och i det flesta fall är hästen sugen så då kommer den till dig. Det är som med barn ger föräldrarna allt den vill ha bara den lyder så slipper föräldrarna anstränga sig, men barnen bli bortskämda, föräldrarna lägger inte tillräckligt med tid på barnen så kanske känner dom sig inte älskade? Barn behöver uppfostran utan mutor för att må bra detsamma gäller hästarna.



Det handlar också om att berömma i rätt lägen och framförallt om man vil göra det med godis. Vi tar godis efter träning tex. Förstår hästen att den får godis pga träningspasset som just var eller tolkar hästen som att nu är träningspasset äntligen över och då får jag en godisbit också? Hästen kanske får beröm för att den slutat arbeta? Vad uppfattar hästen berömet som?

Tror att godis användes för ofta bland hästar och då framförallt som mutor. Som med det mesta bland hästhållning ser am inte ordentligt och blundar för det verkliga. Vi gömmer undan många problem och döljer dom på ytan och tror att vi gör det bästa för hästen, men gör vi verkligen det? Vi kan bli älskade av våra hästar på ett ärligt sätt utan mutor tex!


Usch

Usch, usch idag börjar vi 8 och slutar halv 5, vet inte hur jag ska orka! Blir nog en sen uppdatering idag.


In all things of nature there is something of the marvelous

Då var det måndag igen och en ny skolvecka. Kände mig väldigt tung i huvudet idag men hade svårt att sova igår av någon anledning, har mycket i huvudet just nu kanske därför. Kom hem och orkade plugga en kortis. Hade stor lust att lägga mig i sängen att sova men visste att om jag skulle komma ut och få lite luft skulle jag säkert må bättre. Kändes väldigt tungt att ta beslutet att gå ut och springa just då men det lönade sig för nu mår jag bra och är pigg, var perfekt väder också, riktigt härligt :P Sprang först 3,5 km efter det gick jag en promenad i skogen med Zacke. Nu tänkte jag laga lite mat och sen ska jag nog plugga lite till. Just det på fredag ska vi veterinärbesikta Myggan så nu får vi hålla tummarna på att hon går igenom, har en förmåga att tro att allt alltid går bra och när det inte gör det blir jag så besviken så ska försöka vara neutral den här gången eller vad man ska säga ;)


Bilden tagen här ifrån


Bloggtävling


Vad räknas som våld?

Många männskor både på den lägre och den högre nivån inom ridsporten säger att det är emot våld. Men vad räknas som våld? Jag har sett många som slår till sina hästar och inte allt för ofta utan anledning. Endå så vill dom sina hästar väl och att man slår till hästen är för att säga till den. Våld och tvång förekommer i många olika former i ridsport det kan vara med spö, sporrar, skarpa bett, hjälpmedel eller sin egna hand. Varför ska man vara så hård mot sin häst?

Ett väldigt vanligt exempel är när man tar hand om hästen, man kanske borstar den så blir den "tjurig" kanske försöker den naffsas eller kickar med bakbenen. Vad gör man, jo man smäller till hästen lite med handen och säger åt den att sluta. Hästar fösöker aldrig vara elaka eller dumma. Det tänker inte att "idag vill jag inte bli borstad så då naffsar jag lite". Istället för att säga till hästen tänk såhär istället, Är det något som är fel? Har jag visat mig osäker som gör att hästen blir osäker på mig? Gör det ont någonstans? brist på respekt? Hästar förstår inte bestraffning så att den tänker OK nu gjorde jag något dumt då ska jag inte göra det igen. Har också sett folk slå till sina hästar om den inte står helt still eller när man precis ska börja gå någonstans med hästen så går den inte tillräckligt fort eller den stannar till för att nosa på en grannen så smäller man till den med spöet. Tror ni hästen förstår då, nej abslout inte, den blir osäker, rädd eller irriterad och om det upprepas många gåner kanske hästen slår av helt. Blir döv för slag men är det inte så att vi vill ha en så känslig häst som möjligt som lyssnar på minsta hjälp?

Vissa kanske tänker "men hästar i naturen dom sparkas och bits ju mot varandra för att säga till varandra" varför kan inte vi göra det också? Jo, för det första har hästarna mycket starkare band till varandra och instinkterna på hur dom ska bete sig mot varandra sitter långt inne från dom allra första hästarna. Vi männsikor är rovdjur och komemr alltid vara för hästen. Varje möte vi gör med hästar måste vi bevisa att vi inte är farliga och vinna deras förtroende. Om en häst biter en annan uppfattas det på ett helt annant sett än om vi gör det. Vi männsikor är farliga enligt hästarnas instinkt och om vi tar till våld bekräftar det bara för hästarna vad vi är, just rovdjur.



Vi måste bete oss ödmjukt men såklart för att visa oss som den dominerande måste vi också visa allt det som ledar hingsten är stolt, Utstrålning, personlighet, värdighet, självsäkerhet, erfarenhet och intelligens. Det gäller att kunna förstå och kommunicera med hästarna utan våld, lyssna så kommer hästen lyssna på dig. 

I hästarnas dominansordning ser man att rangstriderna I de undre lagrenutkämpas med förhållandevis hårda medel. Här slåss och bits man, och det “lägre folket” slåss om platserna vid den nedre änden av dominasstegen. Ju längre upp en häst klättrar på denna stege desto mindre grova medel använder den för att hävda sin uppnådda ställning eller för att “boxa” sig vidare uppåt. Den ranghögsta hästen behöver inte försvara sig med fysiska medel för att bekräfta sin position . Den fysiskt starkaste vinner nödvändigtvis inte.Intressant nog slåss unghistarna dessutom på ett nästan smekfullt sätt, svårare skador är sällsynt (liter utdrag från dansa med hästar)
.

När vi människor blir arga uppfatar hästen det inte som ilska. Hästar förstår inte ilska. Hästar har en förmåga att läsa kroppsspårk väldigt bra eftersom det är så dom kommuniserar. När vi blir arga utsändrar vi samma sak som när vi blir rädda.



När det gäller ridningen är det samma sak. Jag tycker vi också går åt fel håll. I dressyren på högre nivå måste det ridas med kandar och sporrar. Varför? Jag förstå verkligen inte? Som jag skrivit förut. Är det inte häftigare om någon kommer in barbacka med bara grimma och grimskaft och rider hästen likadant med alla fina rörelser? Jag tycerk inte alls det ser snyggt eller harmonsikt ut med massa remmar och bett hit och dit. Naturligt är bäst! 

Finns en undersökning som gjorts i England om just vilka som använder hjälpmedel mest och det var just det som ansåg sig ha mest kunskap. Men om man nu kallar sig/är elitryttare ller rutinerad varför alla dessa olika hjälpmedel. Om man nu är så duktig ska man väl klara av sin häst utan det. Finns studier på att många hjälpmedel ger skador på ryggen, olika nosgrimmor ger spänningar i nacken och käklederna, bett som trycker på lanerna och gommen m.m. Undersökningen tog också upp tillskott som ges till hästarna och vissa hästar fick då 5 eller mer olika tillskott. Jag tror inte alls på det. Hästar är gjorda för att klara sig på bara gräs och ofta på väldigt fattigt stråfoder då det levde på stäppen. Hästar i det vilda drabbas aldrig av kolik och att många av våra hästar tror jag är för att våra konstiga foder och korta och få utfodringar ger rubbningar i hästens tarmsystem. En häst mår bäst på fritillgång och utan massa tillskot och konstgjort kraftfoder. Det är inte vana vid det och klarar sig alldeles utmärkt på bara hö.



Säger inte att alla gör såhär och det finns många ryttare som verkligen vill sina hästar väl men det är väldigt många i toppen som gör fel saker mot sina hästar och såklart tar alla vi yngre och minder erfarna vid. Det finns för många som inte föregår med gått exempel. Sen när yngre ryttare "härmar" och vill vara som dom större ryttrna så kommer hjälpmedlerna i ännu mer fel händer. Många ponnyer förstörs pga av ovana och inte tillräklig erfarenhet bland barn och föräldrar som inte vet något om hästar.
Varför gör man såhär mot sin häst? Jo, jag tror att det är att vi har så bråttom och pga av rädsla, vi vet inte hur vi ska hantera dessa stora djur och enda sättet är att vara bestämd och ta till våld eller andra konstigheter så det inte händer något. Vi vill ha en snabb framgång, det ska gå fort. Jag vill bli lika bra som han/hon och det är nu. Vi männsikor försäker hitta genvägar vad vi än gör, vi är lata och så är det! Det är det stora problemet vi orkar inte eller så har vi inte den tron om oss själva att vi kan klara av att göra oss förstådda med hästen. Men det kan vi om vi ger den tid det behöver. Det kommer löna sig i längden plus att man får en vän för livet som ställer upp och visar tillgivenhet. Tror att i dom flesta lägena så älskar människan hästen mycket mer än vad hästen gör till männsikan.

Tänk va kul om hästen någon gång skulle välja dig istället för hästen den står med i hagen? Tänk om den kunde gnägga eller komma till dig utan att den tror att du sak komma med mat eller har godis? Vi väljer oftast den snabba och enkla lösningen som kanske fungerar till en början men sen bli hästen halt eller får andra problem så byter vi ut dom och så fortsätter det sådär. Vi sliter ut hästarna en stund på tävlingsbanorna sen pallar dom inte längre. Vill iaf komma fram till att vad än din häst gör allt från tex vägra på hinder, slänga med huvudet, stegra, sparka m.m tänk först på kan det vara något som är fel? gör jag något fel? en häst är aldrig elak eller dummar sig,  den har något att berätta och gör det genom kroppspåket så lyssna och försök lösa det på annt sätt en våld och tvång!!

Oj det blev ett långt inlägg men kände för att skriva av mig lite.


Va skulle vara häftigast?


In riding a horse we borrow freedom

Nu är mina ridstövlar putsade och fina. Dom va riktigt smutsiga så nu har jag suttit en lång stund ch fixat till dom. Innan det så gick Jessica och jag en lång promenad på typ 1 och 1/2h med Zacke. Gick mest i skogen och då hade vi honom lös och tränade på att han skulle komma och stanna när vi sa till. Ikväll ska jag rida Myggan (hästen vi kanske ska köpa), rida ut, kul ska det bli.


Tänk att galoppera såhär längs en strand, det måste jag göra någon gång innan jag dör!


It is normal to be nervous.

Precis tittat på Remember me med syster. Mamma och Pappa är på kräfskiva hos grannen så Jessica och jag är hemma själva. Har annars idag följt med Jessica och mamma på hundkurs med Zacke. Efter det så träffa vi farmor och Classe hemma hos oss, har inte sett dom på ett tag så det va kul. Sen plugga jag en stund och gick ut och sprang. Handlat lite mat och hyrt film har jag också hunnit med. Nu sitter jag i sängen och med datan i knäet. Nytt på häsfronten är att vi vill och får köpa den här hästen jag pratat om. Imorrn ska jag bara få rida ut en kortis så jag vet hur hon reagerar ute. I veckan ska vi veterinärbesikta henne och imorrn ska vi ta ta me oss träckprov från henne så får vi se om vi måste avmaska elr inte. Hoppas verkligen allt kommer gå bra, gillar henne jättemycket, känner mig lite nervös för allt nu när det verkligen är på riktigt och tål inte den här väntan men jag får hoppas på det bästa och förbereda mig på det värsta som man brukar säga ;)


The quickest way to know a woman is to go shopping with her.

Lite grejer jag skulle behöva
Sergio Grasso Ridstövel " Bergamo"
Sergio Grasso Ridstövel " Bergamo"
4230 kr
Mina stövlar börjar bli riktigt slitna nu så ett par nya ridstövar skulle verkligen behövas. Dom här lät bra och va snygga ;)
Skulle helst vilja ha Supreme Exklusive Line men dom är så dyra. Gillar att dom är lite anorlunda.

Tröja,Hoodtröja "Julien" fr Jacson
Tröja,Hoodtröja "Julien" fr Jacson
358kr

Ridhandske Grepp fr Jacson
Ridhandske Grepp fr Jacson
75:-

Vattenavvisande reflexjacka klass III
Reflexjacka

Rainlegs - ultralätta regnskydd
Rainlegs - ultralätta regnskydd
340kr


Regrimma i nylon
139kr

Tröja Argyle fr Jacson
Tröja Argyle fr Jacson
359kr

Det va lite grejer jag skulle vilja ha och behöver. Förhoppningsvis kan jag köpa några av dom. Men fyller snart år också :)


In about the same degree as you are helpful, you will be happy.

Känner mig duktig idag, nu blir nog mamma och pappa glada ;). Efter jag kom hem frå skolan har jag tränat, dammsugit köket, vardagsrummet och mittrum, bytt sängkläder i min säng, tagit ner tvätten, lagt in ny tvätt, städat hela badrummet och gått långpromenad med Zacke i skogen, tränade på att han gick lös och han lyssnade jättebra, min underbara hund! Känns bra när man hjälpt till och gjort saker då blir jag på bra humör :P Jag är en sån där om jag bara sitter framför datan eller tv och häckar blir jag trött och på dåligt humör, måste hitta på saker för att bli glad därför längtär jag sååå mkt tills jag köpt häst så det händer ngt i mitt liv! :P. 

Tror jag har fått lite mer armmuskler efter styrketräningarna jag gjort efter sommarens uppehåll. Har gjort ett träningschema för mig själv nu dom kommande veckorna så jag hoppas jag kmr hålla det så jag blir lite mer vältränad, måste ju vara i bra form när jag snart får häst ;). Nu ska jag snart följa me mamma och handla mat och efter det ska vi nog börja laga mat. Om jag orkar sen när jag ätit klart ska jag kanske va med Ebba en stund.


Snart kmr jag kanske se ut såhär? Haha.. nej kanske inte riktigt så mycket muskler vill jag ha;)


You own a dog, but you can only feed a cat.

Hade jättekonstig dröm idag, kändes verkligen verklig men orkar inte berätta den :P. Precis gått ut med hunden. Felix ,vår ena katt, gick för första gången in av sig själv sen vi köpte Zacke. Förut höll han sig ute och tog man in hnm fräste han åt Zacke. Men nu bryr han sig inte och verkar ha vant sig. Värre med vår andra katt (Paddan) som håller sig undan. Hon har varit vildkatt och det tog några år innan hon vande sig med oss så att vänja sig med hund kanske också kmr ta en stund. Hennes instinkter är så starka, hoppas inte det kmr fortsätta i vinter, att hon hällre fryser ihjäl än att komma in om Zacke är här.


Felix


In all things it is better to hope than to despair

Imorrn börjar jag 11:45 pch slutar 12:55, härligt. Idag har jag inte gjort mkt slutade skolan ganska sent, kl 4. Har mest suttit framför datan och gått ut med hunden. När det gäller hästen jag berätta om igår så är det några saker som vi måste få klartecken ifrån så jag får bara hoppas!

Snyggt ländtäcke jag skulle vilja ha från hööks.


Knowledge of what is possible is the beginning of happiness

Åh vad jag e glad. Kände väldigt bra idag när vi titta och jag red hästen igen. Vi titta först på henne när hon longerades sen satte jag upp och fick hoppa några språng. Jessics kände en stund på henne sen också. Annica kunde inte känna några större fel på henne, som vi såg förra gången var hon lite stel ibörjan i vänster bog där hon gjort sig illa men det släppte sen. Så det sitter nog lite kvar sen skadan men med lite massage och stretching så kmr nog det där försvinna. Tror att det är en häst jag kan lära mig mkt på det jag just behöver träna på är att bli mer konsekvent i min ridning. Den här hästen böhöver mkt påskjut bak och jag kan ibland ha en tendens att sitta och klämma utan att det händer något. Behöver vara lite mer kvickare och bestämd i mina hjälper och att det jag vill verkligen går igenom, vilket den här hästen verkligen behöver och att hon sedan kan bli känsligare vilket hon inte är speciellt mkt nu. Sån trevlig häst med ett jättebra psyke och gansak bra förutsättningar. Jag tror jag kan ha mkt kul med den hästen. Vi ska ringa imorrn och diskuter pris och lite sånt och sen isf ta ut en veterinär som kan besikta henne. Hoppas verkligen det här går vägen för gillar henne! :D


Bild på Mignon Lynghöj, hästen jag tittat på, bilden är från 2006 (då var hon 5 år) med förra ägaren som jag hittade här.


Boggtävlingar




I've spent most of my life riding horses. The rest I've just wasted.

Hellu, kom hem från skolan för ett tag sen. Klippte klorna på Zacke sen lekta jag med hnm en stund på gräsmattan. I skolan har det inte hänt ngt speciellt förutom klassfoto. Senare idag ska jag ju åka och titta på hästen jag provred i söndags igen :D Hoppas det känns lika bra nu som det gjorde då och att min faster inte hittar några större fel på den. Är så tråkigt när man kommer hem från skolan, har inget och göra och det enda jag tänker på är att få åka upp till stallet. Att ha haft Zantiago varje dag i 1 och 1/2 år har gjort mig så bortskämd, red ganska ofta innan också så att inte ha ridit på hela sommaren (typ) så känns det verkligen tomt och som jag bara slösat bort massa tid. Men tycker det är bra att det blev ett lite uppehåll endå för nu vet jag hur kul jag tycker det egentligen är och jag uppskattar mycket mer att jag får ha häst som många anadra kanske inte får, lätt att man glömmer bort det och tar vad man har för givet.

Läste lite igår om NH på en sida. Fanns mycket bra tex där och när jag får min häst sen kommer jag försöka jobba mycket från marken och NH.

En liten text uttdragen där ifrån:

Genom att helt lägga prestationskraven åt sidan minskar också risken att vi försöker lösa problem snabbt. Snabba lösningar på problem är ofta mekaniska. De består av piskor, sporrar, skarpare bett, inspänningstyglar eller tuffare hjälper.  Jag vågar påstå att de nästan alltid är kontraproduktiva. Genom piska, sporrar eller ett skarpare bett skapar du ett obehag hos hästen. Du kräver samarbete istället för att be om det. Hästen förlorar en del av sitt förtroende för dig och därmed också en del av glädjen i samarbetet. Genom nosgrimma eller inspänningstyglar tar du bort möjligheten att lyssna på och lära dig av din häst. Den försöker kanske säga att du är för hård i handen, att bettet är obehagligt, att den har ont någonstans eller att den helt enkelt ännu inte har de muskler som behövs för att bära sig i vissa rörelser. Om du bestämmer dig för att lyssna och med tiden lära dig att tyda hästens signaler och därmed helt och hållet slopa de mekaniska lösningarna kommer du genast att finna mer glädje i din samvaro med hästen. En viktig förutsättning för en sådan inställning är att du alltid utgår från att din häst gör sitt bästa, att den verkligen vill samarbeta och göra rätt. Varje gång den inte gör det måste du fråga dig vad som är problemet eller vad du gör för fel. Det är din skyldighet att hitta ett språk som din häst förstår. Bli aldrig arg på din häst för att du själv pratar otydligt.

Klicka på här för at komma till hemsidan.


Bilden tagen här ifrån


RSS 2.0