Onsdag

Red på volten idag. Tränade övergångar och red i en lite längre och rundare form. Tycker han var fin och lyssnade bra. Tar en stund innan han kommer igenom ordentligt till höger men lyckades bra några gånger. Nu kommer det vara tyst i bloggen fram till på söndag kväll. Ska jobba på ett läger from fre men åker dit imorrn Em och kommer se en clinic då också. Ska bli kul är lite nervös men det ska säkert gå bra :) Kommer sakna Zantiago men mamma och syster tar hand om honom sålänge. Är så van med att åka till stallet varje dag och rida Zantiago att det känns så konstigt när man väl är borta. Men kommer få vara med hästar nu iaf.


Rocklösa (dit jag ska imorrn och jobba)


Zantiago förra sommaren


Måndag

Red ut en kortis barbacka. Han blev så trött igår så tog det lite halvlugnt idag. Har annars pluggat matte med Ebba och hoppat på studsmattan. Vi har matteprov på onsdag och det känns inte bra. Men kommer få vara ledig på fredagen iaf för ska åka och jobba på ett helgridläger med Peppe då. Kanske kommer åka på torsdag och se en clinic hur man löshoppar med unghästar och hur man tränar den unga hästen, hur det bedöms och hur exteriören påverkar, skulle vara kul att se.

Lite blandade bilder
Bloggtävling


Klicka här för att komma till tävlingen


Hoppträning

Förlåt för dålig uppdatering. Har inte hunnit, vart med Ebba sen i fredags och varit i stallet, pluggat med mera. Idag hopptränade jag för Sara. Tränade tempoväxlinagr i galoppen och att han skulle hålla en jämn galopp med energi utan att bli springig och runda galopp språng. Gick bra, Zantiago var väldgit pigg och han blev helt slut efteråt, stod och sov när jag gjorde iordning honom efteråt. Fick till ganska många fina språng. Ramlade av en gång, va ett lite titthinder och vi kom i ganska hög fart så stanna han till och sprang vid sidan om så då ramla jag av. Men gjorde inte illa mig. Han hoppade det hindret sen iaf. Hindrena låg på 70-80 och hoppa ett 85 hinder också. Mamma tog lite kort. Måste bara lägga in den här när jag provade ta rörliga bilder med kameran. Ebba studsade upp Jessica


Ny kamera

Äntligen, mamma och pappa har köpt en system kamera! wiie ska bli kul att ta massa fina foton på hästar med mera. Måste bara lära mig allt om den först ;D


Vår nya kamera
Canon EOS 1000

Jag fick en ny data också! :D


Ut

Idag fick min syster rida. Hon red ut medan jag gick med. Tog svängen runt högdalen och hon fick hoppa några stockar så hoppa jag upp en gång och hoppade en stock också. Zantiago va pigg som vanligt. Tog några kort också, men vår kamera tar skitsuddiga bilder.


Jag och Zantiago


Jessica och Zantiago


Zantiago


Jessica och zantiago


Dagens ridpass

Hann rida i ridhuset innan lektionerna började. Tränade övergångar, rakriktning och tempoväxlingar. Ibörjan var han ganska jobbig, stretade emot en del men gjorde ingen större grej av det, utan bara fortsatte som vanligt och sen lossnade han. Blev fin på slutet och gjorde fina övergångar och tempoväxlingar. Var jättesvårt att få igenom högersidan på honom med det gick tillslut. Försökte rida i ett ganska friskt tempo för det mesta.

Lägger in lite hoppbilder från :)


En bild på mig och Zantiago för 1år sedan på en CR tävling på vendelsö ridskola


Klubbtävling på vendelsö Ridskola


Tom österholms cup på vendelsö ridskola


Bloggtävling


Klicka på bilden för att komma till tävlingen


Red ut

Red ut och klättrade först en stund i skogen. Sen bort mot högdalen, hoppade lite stockar påvägen. Zantiago var pigg och glad som vanligt på att få komma ut. När vi kom tillbaka putsade jag sadelgjorden och borstade av schabraket ordentligt. Han har fått lite knölar på ryggen men han brukar få det såhär på våren pga att han börjar svettas då öppnar sig porerna och så kmr smuts in och det bildas små knölar, brukar försvinna när täcket åker av och ryggen få vädra lite, brukar vara extra noga nu då att borsta schabraket efter varje ridpass.Hade tänkt att hopptävla på söndag men hade råkat säga till mamma förra veckan när hon skulle beställa transport att tävlingen var på lördag så nu fanns det ingen ledig på söndag, klantigt av mig. Men nästa tävling blir den 9 maj.

Såg ett jättsnygg kavaj när jag var på lyckså sist, Animo tävlingskavaj - Animo Leyla. Men den kan man ju drömma om , 4500kr eller vad den nu kostade.


Tävling HBRF

Tävlade på blåkulla idag. När pappa skulle hämta transporten så märkte han att nyckeln var av, och lyckås hade inte öppet så då fick vi ringa till dom. Det tog en halv timme för henne att komma dit. Blev lite stressigt där ett tag men vi kom iväg tillslut iaf.

Red LC:2 och det gick helt OK. Han kändes fräch och fin på framridningen men inne på banan tappade han bjudningen lite. Gick ganska fint fram till galoppen där blev han lite tjafsig och övergångarna blev sådär. Fick 57% men 7p på ryttaren sits och hållning och att jag red mjukt och fint iaf.
Bilder

Har precis kommit hem från stallet. Fixade grejerna och putsade sadel och träns inför imorrn. Skrittade ut barbacka på Zantiago och mamma följde med och tog massa bilder, så här kommer dom :)Haha Zantiago gillar att hoppa, snygg sits men va lite svårt att få grepp me mjukisbyxor :P
Go' morgon

Har varit uppe och morgonfodrat, ska upp senare för att fixa grejerna till i morrn och antingen får Zantiago stå helt eller så kmr jag göra någon övning från marken. Mina ridstövlar som gick sönder förra veckan (dragkedjan) lämnade vi in förra veckan också men dom har inte blivit klara så imorrn får jag rida med mina jodpurs som jag aldrig använder för att dom är alldeles för små. Men det fungerade förra helgen när jag tävla i hoppning så då ska det väl funka i dressyren också. Men hade mkt hellre velat haft mina ridstövlar men, men.


Zantiago :)

Glömde skriva igår att jag red för Sara. Tränade programdelar från LC2:an och det gick bra. Han hade inte lika bra framåtbjudning som han hade när jag red på volten och tjurade ihop sig några gånger. Men övergångarna och halterna blev fina och fick träna på att verkligen rida nogranna vägar.

Snygga nya matchande grejer från hööks. Det här skulle Zantiago passa i ;)


BloggtävlingKlicka här för att komma till tävlingen


Långt inlägg

Red på volten igen men skrittade en stund ute först. Fick prova Malins dressyrsadel som hon ska sälja för att ha den på söndag på tävlingen om den passade bra och det gjorde den iaf bättre än den har som sitter jättedåligt. Så synd eftersom en passande sadel är jätteviktigt, hade han varit min hade jag köpt en ny men han ska ju tillbax till sommaren så det har vi inte råd med. Men red iaf med Malins sadel och tyckte den var skön, har aldrig ridit i en dressyrsadel förut och fick en bättre och stadigare sits. Kan inte riktigt säga om Zantiago kändes bättre för han var så himla fin igår och var likadan idag men tror att det har att göra med att han får ridas på volten istället för i ridhuset.


Red igenom LC:2 och LB:1 programmen och hoppas, hoppas han är såhär fin på söndag. Bra framåtbjudning, bra påskjut bak, fin och stadig i formen, lyssnade bra. Samma som igår så var han ibörjan lite jobbig i galoppen, ville göra galoppombyte hela tiden men sen slutade han med det och blev sen fin även där.


Leda en häst

Tränade sen lite att leda honom som man ofta tänker som en väldigt enkel vanlig sak att göra. Men tränade på att jag skulle hålla rätt position, koncentrera mig, få honom uppmärksam och avslappnad och följa mig utan att jag skulle dra i tygeln. Var ens position är runt hästen och hur man leder den har faktiskt stor betydelse på förtroende, tillit och domminans.

En häst har tre positioner/zoner som betyder olika beroende var man befinner sig. I zon 1 (som ni kan se på bilden) så har man störst inflytande på hästen och största dominansen, ger hästen minimal självständighet och här är det omöjligt för hästen att ta intiativ eller att handla modigt. I zon två är den position som hästar intar när de är låga i rang  alltså är den här zonen minst dominans och ger minst inflytande på hästen. Den ger mölighet att ge hästen en viss självständighet och här kan också hästens intiativkraft och självförtroende utveckals inom vissa gränser. I zon 3 ger man en medelstor dominans och ger optimal utveckling av hästens självförtorende ( Tex när man tömkör hästen och går bakom, för att ge hästen starkare själförtroende) den här zonen ger också optimal möjlighet för hästen att lära sig att agera modigt och med självförtroende.


Hoppas ni förstår bilden men det vita ska föreställa en häst och det färgade- de olika zonerna.

Finns mkt man ska tänka på när man just leder en häst, det är en av det första stegen som behöver fungera, viktigt för att bygga upp ledarskap, tillit och förtroende. Det jag har märkt på Zantiago när jag jobbar honom från marken och det här med att var man leder hästen har för betydelse så när jag förut gick bredvid så började han nafsa, kom vi ner till ridhuset vill han ibland bocka lite och trampa på stället. Är jag däremot noga med hur jag leder, var min positon är alltså att hålla mig i zon 1 osv blir han avslappnad, han följer mig utan ngt dragande i grimskaftet, är uppmärksam på mig och går lyhört efter mig. Har många gånger hört att man alltid ska ha blicken framåt för att visa hästen var det är man vill att den ska gå och för att veta det bättre själv. Men att istället alltid ha ögonen på hästen, ibörjan tom gå baklänges för att vara 100 % koncentrerad på hästen och genom blicken märker hästen det och blir koncentrerad själv. Viktigt också att man kan se om hästen tappar focus, ändrar positon mm att man då kan rätta det i god tid.

Tycker det ärhur man kommunicerar med hästar med kroppspråk, hur små saker kan förändra så mkt, finns så mkt vi människor förmänskligar hos hästen. Att jobba från marken och lära sig förstå hästen är ngt jag tänekr jobba på och lära mig, tycker verkligen det är jätteintressant och vill verkligen hästens bästa. Tycker mkt om boken som hemphling skrivit "dansa med hästar" där han bla skriver om det här med hur viktigt det är att man leder hästen rätt, att et blev sådan skillnad också när jag provade det tycker jag va jättekul.

Katie Price Equestrian

Kändisen Katie price har nu släppt en kollektion med ridkläder unde namnet KP Equestrian


Vet inte riktigt vad jag tycker. Känns inte så mkt ridkläder för mig men den blå randiga tröjan var ganska snygg :)

 


Bästa Zantiago!

Red på volten för första gången iår och Zantiago var jättefin ibörjan. Red övergångar mellan skritt och trav och lite halter. Krävde ganska mkt av honom och va på honom ganska mkt med tempo och att hålla igång bak. Var verkligen jättefin lite tung emellanåt och fick inte igenom ställningen till höger ordentligt. Men han var stadig i formen, jobbade på bra bak, lyssnade  bra. Hoppas han går såhär på söndag på dressyrtävlingen. Han brukar vara finare när man rider på volten än i ridhuset, han har bättre framåtbjudning då.

Men i galoppen ibörjan gick det inge bra lite tjafsigt och så va han ganska studsig. Red utan stigbyglar och brukar göra de en del nu och så fort jag ändrar sitsen och skänkel för mkt byter han galopp. Så nu provade jag att göra galoppombyte vid X på mitt kommando och han gjorde ett rent byte! blev jätteglad, trodde inte han skulle klara av det tror inte han har tränat på det någon gång förut heller. Lyckades göra typ 4 st sen orkade han inte mer men då blev han fin i galoppen sen istället. Red väldigt hårt med honom idag och han blev svettig för första gången sen hösten, han svettas inte så lätt heller. Så himla fint väder, blir så glad hoppas det är såhär en stund nu!

Nu ska jag snart åka och träna tennis med pappa. Är första gången jag spelar tennis så vi får se hur det går ;)
Zatiago idag

Zantiago blev svettig :P


Tisdag

Red ut igår. Tänkte rida på volten men ridskolan hade hopplektion där. Red runt lyckeby och Zantiago var jättepigg, ville helst galoppera. Gjorde lite övergångar mellan galopp och trav och efter det lyssnade han bättre. Var jätteskönt väder och vägarna börjar bli bättre nu. Idag ska han vila.

Är faktiskt bara 8 veckor kvar till sommarlovet men räknade ut att vi kmr ha ungefär 8 prov till vilket blir i genomsnitt 1 prov per vecka, usch. Så det kommer bli mkt plugg, längtar verkligen till sommarlovet!

Lägger in lite bilder från påsklovet


Zantiago


Suddig bild
Tävling sollentuna rk

Tävlade idag på sollentuna rk. LD och Zantiago var jätteduktig. Var bedömning A så rosett vid felfri ritt. På framridningen så vägrade han på oxern och då tänkte jag att nu är det kört men sen var det en man där som gav mig tips och då hoppa han :) väl inne på banan så var han jätteduktig, verkligen sög tag i hindrena och hoppa över alla men vi rev ett men det gör inget. Han blir lätt lång och hoppar lite flackt när man har ett friskare tempo men rider jag i ett lägre vägrar han men det ska vi träna på, med mkt övergångar och tempoväxlingar med bom övningar. Men är verkligen jättenöjd, vi kom igenom banan den här gången (tävlade här för ett år sedan och då blev vi uteslutna).

Nästa helg blir det dressyrtävling på haningebyggdens ryttarförening :)

Bilder från tävlingen


Bilder från filmkameran

Pappa och Zantiago

Jag och ZantiagoTävlingar!

KLICKA PÅ BIDLERNA FÖR ATT KOMMA TILL TÄVLINGARNA!RSS 2.0