Vill ha en transport!

Åh vad jag skulle vilja ha en egen hästtransport. Slippa låna en varje gång. Skulle kunna åka iväg mer eftersom det kostar så mycket att låna varje gång. Hade varit riktigt skön faktiskt, synd att dom kostar en del bara.


Den här kanske? 163 000 kr, det vore något :P

Har ni egna hästsläp eller lånar ni?


Lektion för Sara

Red för Sara idag vilket var ett tag sen, han har ju fått stå 1 vecka och sen har jag bara tagit det lugnt eftersom han vart lite skadad. Så nu blev det första gången jag red lite hårdare fast vi tog det endå lugnt, lite igångsättning helt eneklt. Mycket lösgörande på volten och sen även lite öppna på slutet. Fick jobba i ett litet lägre tempo så att det inte skulle slita lika mkt för honom nu ibörjan. Tyckte han kändes ganska bra, var ganska mjuk och lyhörd. Gick i ganska bra form, jag är nöjd med tanke på att det var ett tag sen vi träna ordentligt. Det var iaf kul att rida dressyr för Sara igen. Farfar och Gunnel var med och tittade för första gången också, så det var kul.






Va med du också!
Klicka på bilden för att komma till tävlingen


Foder del 5

För tidigare delar klickar här;
del 1
del 2

del 3
del 4

Det här blir sista foder delen och nu kommer jag beskriva lite om hygiensik kvalitet på foder.

Några exempel på hygiensiksa kvalitetsfel är;
* Svamptillväxt (mögel och/eller jäst)
* Varmgång
* Bakterietillväst
* Förekomst av främmande ämnen/föremål

Hygienfel
Det vanliga hygienfelen som finns i vallfoder är bland annat tillväxt av mögel (aerobt) och då som form av mögelsporer som akn orsaka luftvägsproblem i form av RAO (Recurrent Airway Obstruction) som man till vardags brukar kalla kvickdrag eller kronisk bronkit, Det är en obotlig sjukdom och lungalveolerna förstörs. Det kan också bli mögelgifter och flera av dessa är starkt toxiska och påverkar framförallt immunförsvaret.


Mögel
Bilden tagen här ifrån


Sen finns det även tillväxt av jäst som växer som både anaerobt (i frånvaro av syre) och aerobt (i närvaro av syre). Jäst är den mikroorganism som initierar varmgång efter att ensilaget exponeras för syre efter öppnandet. Denna varmgång kan leda till stora förluster av näring, varför det är viktigt att ensilaget utfodras i tillräckligt hög takt. Andra hygienfel är tillväxt av oönskade bakterier som felgäsning (smörsyra och ammoniak) och sen sjukdomsframkallande bakterier och bakterieoxiner. Jäst förekommer oftast i inplastat vallfoder men även i hö.


Jäst
Bilden tagen här ifrån

Ufording av hö
Ett hö med bra kvalite luktar gott, ser grönt och frisk ut och dammar inte. Dammar höet är det troligen mögelangripet. Mögel ser luddigt ut och lite blankt på ytan. Dammet består antingen av mögelsporer (som inte går att se med blåtta ögatt ) eller inblandning av jorpartiklar, det dammet består av relativt stora partiklar och är däremed inte lika farligt för hästen som mögelsporer, eftersom hos en  frisk häst  förs det bort med hjälp av flimmerhåren i luftrören innan de når lungorna.
Hö ska förvaras torrt och skyddas från fuktig luft, ananrs kommer det att återfuktas och det finns stor risk för att mögel börjar bildas på det yttersta lagret. För att hö ska varar lagringsstabilt krävs att ts-halten ligger på minst 84%, gärna något högre.



Utfodring av Ensilage
Ensilage av bra kvalite ska ha grön eller grönbrun färg. Det ska ha en frisk och behaglig, svagt syrlig lukt. Ett välbärgat ensilage har visat sig vara ett lagringsstabilt, dammfritt och smakligt foder med högt näringsvärde. Näringsvärdet är ofta högre än i hö eftersom bladförlusterna är betydligt mindre än vid höproduktion.
Det händer att jästsvampar tillväxer under lagringsperioden, framför allt i balens ytterkanter som är vanligt i ensilage med höga ts-halter eftersom jästten har mindre konkurrens från t.ex. mjölsyrabakterier, och risken är större att grödan har blivit kontaminerad med jord under förtorkningen på fältet. Jäst ser ut som vita prickar eller ansamlingar på balen och luktar oftast tydlig jästlukt.
För att motverka svamptillväxt i ensilage och i andra iplastade vallfoder så ska man skydda balrana mot plastskador, väl drenerad lagringsyta, fri från vassa stenar och växtlighet, gärna skuggigt läge och öppnad bal ska lagras skyddat mot regn.

Botulism
Om du ger din häst hösilage bör den vaccineras mot botulism för att minska risken. Botulism är en sjukdom som är en förgiftning som orsakas av toxinet botulin från bakterien Clostridium botulinum. 90% av de som drabbas dör men det är en mycket ovanlig sjukdom.
Det vanligaste symtomen på botulism är;
* Trötthet och dålig aptit
* Muskeldarring, stelgång
* Svårt att äta och svälja
* Hästen har svårt att använda musklerna i tunga och svans.
* Muskelförsvagning, vilket gör att hästen till slut inte kan resa sig eller andas. Hästen dör av kvävning efter 48-72 timmar.






Nu har jag fått sommarjobb! :)

Har precis kommit hem. Har vart en lång dag idag eller det har hänt mkt känts det som. Åkte till Rocklösa idag för intevju för sommarjobb där. Vi åkte vid 12 och det skulle ta ca 1h och 20 min men vi körde för långt. Korkade som vi var så stod det på vägbeskrivningen sväng höger vid en hjorhägn och vi trodde vet var en väg elelr en plats så vi letade efter en skylt men vi hitta ingenting och vi åkte allt längre in i skogen bort från alla hus och världens slingrigaste väg. Så mamma ringde tillslut Lena (hon som äger rocklösa) och då så hade vi ju åkt alldeles för långt så fick vi åka tillbaka. Då märkte vi efter en stund att den här hjorägnen var ju ingen väg utan en hjortägn haha så är man om man kmr från stan X) Men vi kom fram tillslut vid halv 3.

Jag och Pernilla fick bli intervjuvade i ett av lägerhusen och det var jättesnyggt där inne, det var nybyggt och verklgien fräscht. Lena var jättetrevlig och vi fick sätta oss i en sova där så började hon intervjuva oss. Hon frågade lite varför vi sökt jobbet, berätta lite om era negativa samt positiva sidor, vad tycker ni man ska ha för egenskaper för att kunna passa för det här jobbet osv. Gick jättebra och hon tyckte det kändes bra också. Sen visade hon runt oss på gården och alla hästar och stallen. Ett mysigt ställe som låg väldigt fint. Hon hade ca 15hästar och tog in 12 st på varje läger. Hon hade också några får och jättesöta lamm.
Så nu har vi sommarjobb och jag kommer jobba typ 4 veckor och sen några helgläger. 13-14 mars ska vi på ledarkurs där också. Verkade jättebra och tror verkligen jag kommer trivas att sommarjobba här.

Vi var där ganska länge, kom hem vid halv 6. Efter det for jag upp tills tallet för att fixa grejerna, skulle egentligen ridit men det hann jag inte för vi skulle till min farmor och hennes man på middag och se deras nya hus. Så fick skynda mig och sen åkte vi dit.

Någon annan som ska sommarjobba på ngt ridläger i sommar eller någon annanstans?



Rocklösa gård
Bilden tagen här ifrån


Zantiago

Tänkte jag skulle skriva lite om Zantiago, lite när han kom och vad vi gjort och han tidigar gjort med mera.


Fakta
Namn: Zantiago
e: Gandhi RNF
Ras: New Forest
Född: 1993
Färg: Mörkbrun

Första gången jag red Zantiago gick det inte alls bra han typ skenade runt med mig och huvudet någonstans uppe i stjärnorna. Men hade några kompisar med mig och dom tycket han var så fin och att jag absolut skulle ta honom, jag höll med men hade ridit en annan häst innan som jag tyckte kändes bättre. Men Aud (Zantiagos ägare) tyckte att jag passade bra på Zantiago (vilket jag verkligen inte kunde fatta). Va tvungen att bestämma mig på en gång också så jag tog honom. Skulle aldrig nu kunna göra ett så snabbt beslut när jag då inte kädne mig 100% säker men tyckte mest att det var så kul att få ta hand om en egen häst, nu var det ju tur att jag gjorde det men kmr nog inte göra om det igen.



Ibörjan när han kom såg han ut som en tjock, lurvig björn som kommit direkt från skogen med världens underhals och när jag red honom sprang han bara iväg och att gå i form fatta han inte alls. När jag ser på bidler nu kan jag inte fatta att jag tyckte han var så fin, min kompis tyckte också det. Nästan världens finaste häst vi sett.
Han var också otroligt tjurig att göra iordning, gick inte borsta honom utan att han högg och sparkade efter än. Så jag stog alltid i gången och gjorde iordning honom. Däremot var han hur mysig som helst att rida ut på, blev aldrig rädd för ngt och han tyckte det var så kul.
Först gången vi skulle hoppa hade vi en övning där två hidner stod på långsidan och emellan hindrena skulle vi lägga en volt. Det klarde vi inte alls han bara kuta iväg och jag han inte med att svänga så volten blev hur stor som helst, han lyssnade inte för fem öre.





Men efter massa träning för tränare börjar han likna en ridhäst nu iaf. Det har varit mkt hårt jobb men jag ahr lärt mig jättemycket. Ångrar verkligen inte att jag tog honom. Har tävlat honom lite smått i dressyr och hoppning. Han går ganska stadigt i form och hoppar som högst 90cm-1m på träningar. Inga problem att stå i boxen och göra iordning honom kan vara ibland som han är lite tjurig vid borstning och sadling, men gillar vrekligen att bli klippt och masserad. Världens gulligaste häst som älskar att bli gosad med. Går framåt i ridningen för varje gång vi rider och han är verkligen sn superullig häst. Har haft honom lite mer en 1år nu. Men i juni åker han tillbaka, jättetråkigt men känner att vi inte kmr komma så mkt längre med honom. Men undrar verkligen vart han kmr komma då och hoppas verkligen han kommer till ett bra ställe.











Zantiago till tandläkare

Ska beställa tid hos en tandläkare för Zantiago. Han gapar väldigt mycket med bett (vi har provat med flera olika och han gör samma sak), har även provat med hackamore och då gapar han inte. Han verkar ganska irriterad på bett och flera tycker att han borde få sina tänder kollade. Har pratad med Aud (Zantiagos ägare) och fått tillåtlese att kolla honom. Antar att han inte få dom kollade på jättelänge. Zantiago börjar bli gammal nu och äldre hästar börjar tappa tänder och har därför särskilt behov för tandvård och kontroll.

Min faster har försökt att kolla lite i hans mun och det ser ut som han hade sina vargtänder kvar, Vargtänderna motsvarar på sätt och vis vår visdomstand. Om de finns sitter de precis där bettet ligger. Efterhand slits tanden av bettet och den känsliga pulpan kommer fram. Bettet framkallar i dessa fall smärta i tanden och hästen kan försöka att undvika bettet, skaka med huvudet, eller bita sig fast. När vargtanden är ett problem får hästen spänningar i nacke och rygg. Zantiago har framförallt spänningar i nacken och vid ridning lägger han gärna huvudet på sne.

Mamma vill däremot inte köra när det är sånt här vägunderlag så vi får vänta en stund. Men hoppas verkligen att det kommer bli bättre snart, vill verkligen åka iväg så han kan f sina tänder undersökta om det är något så är det bra om det kan rättas till innan han lämnas tillbaka, vill att han ska ha det bra då också :)


Hästens vargtänder


Snart sportlov!

Kom precis hem fråns stallet. Red ut en sväng och Zantiago var jättepigg, ville helst galoppera hela tiden.
Nu är kemi-, spanska- och matteprovet gjort för den här vecka nu är det bara engelska läxan imorrn sen är det sportlov! :D Kommer behöva plugga massa då också men det kmr endå bli jätteskönt.
Nu är det bestämt att på lördag kl 14 ska jag och Pernilla på inervju om sommarjobb på ett ridläger, kul!


Murphys hästlagar

1. Om du kollar släpet ordentligt, så kommer bilen att få nåt fel.

2. Det finns inget sånt som en steril stallkatt.

3. Ingen märker nånsin hur du rider, förrän du faller av.

4. Den häst som gör minst nytta och är minst användbar i ditt stall äter mest, behöver nya skor var fjärde vecka och veterinär åtminstone en gång i månaden.

5. En hästs olydighet står i direkt proportion till antalet personer som ser på.

6. Sadlar du hatar blir aldrig förstörda, täcken du hatar kan inte förstöras, hästar du hatar blir aldrig sålda och lever längre än du själv.

7. Klippmaskinsbett blir slut enbart då när hästen är halvklippt. Klippmaskinsmotorer ger upp enbart då när du enbart har hästens huvud kvar att klippa.

8. Om du funderar om du glömde att stänga av vattenkranen i stallet så gjorde du det. Om du undrar om du band fast grinden till hagen, så gjorde du det inte. Men åker du och kollar, ja då gjorde du det.

9. En häst är inte tillräckligt, två är för många.

10. Om du rör dig 50 meter från stallet i dina finkläder så blir du smutsig.

11. Om en häst säljs för 5 000 €, då är det egentliga värdet inte mer än 3 000 €.

12. En okomplicerad häst kan förstöras med tillräckligt mycket skolning.

13. Man kan inte driva ett stall utan balband.

14. Hovkratsar emigrerar.

15. Vindstyrkan står i direkt proportion till hur bra din mössa är.

16. Det finns inget sånt som "den rätta fodergivan".

17. Om du ramlar av, så kommer du att falla precis på din senaste skada.

Stämmer faktiskt lite :P
Hittade texten här


Åh vad jag känner för att hoppa!


Tips, rädd för höga hinder?

Fick det här tipset från min ridlärare som jag tränade för i somras om jag kände mig lite osäker på när hindrena blev högre och det var att när jag red dressyr i ridhuset/volten så skulle jag sätta upp några höga hinder men inte hoppa dom utan bara låta dom stå där. Tillsut vänjer man sig vid höjden och ju mer man rider runt dom dessto mindre höga och läskiga ser dom ut. Gjorde det några gånger i somras och det fungerade väldigt bra, kände mig inte alls nervös när vi väl hoppade dom sedan.

Nu i ridhust står det alltid några hinder som spärrar an en del av ridhuset för att ridskolan har två lektioner samtidigt eftersom lilla ridhuset rasade. Dom hindrena är väldigt höga och första gången jag red när dom var där så tänkte jag att usch va läskigt det skulle vara att hopa dom där, fick nästan rysningar i hela kroppen, men börjar faktiskt bli van nu och det ser inte alls lika läskig ut, skulle tom kunna tänka mig att hoppa dom :)


Massa plugg

Red i ridhuset, tog det ganska lugnt. Kände mest på honom i alla gångarter. Jobbade honom lite rundare och lägre i formen. Han var duktig. Riktigt fint väder var det idag, solen lös och helt vindstilla och inte alls så kallt, jätteskönt var det.

Har varit dålig på att uppdadera här på bloggen men har haft/har massa prov och läxor den här veckan så måste plugga jättemycket. Men nästa vecka kommer jag uppdatera bättre.

En kul sak som kommer är att på lördag så ska jag och min kompis troligtvis på intervju om sommarjobb på ett ridläger. Får hoppas det går bra, skulle vara jättekul i sånna fall! :)

Nu blir det att plugga kemi och spanska.


Några bidler från idag









Ridbyxor

Vill verkligen ha ett par nya ridbyxor. Några är nästan för små och dom andra är slitna. Tycker ridbyxorna från Martha Ridewear är riktigt snygga, lite speciella. Ett par sånna skulle jag verkligen vilja ha :)

Large image of Philippa chinos 004

Large image of Philippa jeans 002

Large image of Agnes jeans 001


Vårt stall

I det här stallet står Zantiago. Vi är tre personer som står i stallet och arrenderar det, fast det är inte vi som står för Arrendet, Men vi sköter allt själva som alla fodringar, torv, foder osv. Från början var det 4 små boxar men i somras byggde vi om det till 3 boxar, vi målade också om invändigt och utvändigt, fixade sadelkammaren och gjorde stallgången lite större.


Såhär ser stallet ut, utifrån.


3 boxarna.


En del av stallgången




Sadelmkammaren

Inte värsta lyxstallet men jag gillar det. Mysigt och lugnt. Nära till ridhus och bra ridvägar har vi.




Måndag

Fick skjuts upp av mormor och morfar till stallet. Fixade alla grejer innan sen så red jag ut en kortis, skritt och trav. Red barbacka. Masserade baken efteråt. Vårt vatten hadr frusit imorse men det var fixat nu iaf. Va typ 23- imorse. Nu ska jag plugga matte har prov imorrn.

Sitter och funderar på när Zantiago egentligen fyller år, skulle vara kul att veta sa man kunde fira honom lite extra då. Brukar annars räkna från 1januari. Får kolla i hans papper sen.

Hur är det med er, vet ni när era hästar fyller år, eller tar ni från 1 januari?
Brukar ni fira er häst lite extra eller gör ni inget speciellt?


Tips Ryktväska

Tips
 Ryktväska jacson. Jättesmidigt att ha med sig på tävling eller om man ska åka bort någonstans. Lätt att bära och bra utrymme med massor av olika fack för diverse ryktgrejer och hästvård m.m.

Finns på hedmans häst
199kr


Klicka på bilden för att komma till tävlingen


Klicka på bilden för att komma till tävlingen


Klicka på bilden för att komma till tävlingen


Foder del 4

Den här gången kommer jag skriva lite om hullbedömning. För att se tidigare delar klicka här:
Del 1
Del 2
Del 3

Att bara titta på foderstaten, eller att bara titta på hästen, kan inte tala om hur utfodringen/foderstaten fungerar. Det finns olika system för hullbedömning. Finns en hemsida där dom beskriver hästens hullbedömning (Body Condition Scoring of Horses) och vad som är det optimala för hästen.

Figure 1 is a diagram depicting  areas emphasized in Condition Score.

Body condition scoring innebär palpation och visuell bedömning av graden av fetma i olika områden av hästen, t.ex. över revbenen, svansrot område, hals och manke, och bakom skuldrorna. Fettreserver inom dessa områden beror på balansen mellan energiintaget och energi förlust, för olika aktiviteter.

Om det finns en negativ energibalans (energi förlust större än energiintaget) och sedan vikt, och därefter kondition, kommer att förloras. Denna energi balans beror på sådana faktorer som tillgång på mat och vatten, väder (t.ex. temperatur och vindens kyleffekt), reproduktiv verksamhet (t.ex. graviditet, amning) och fysiska krav som aktivitet för tillväxt och hälsa. En positiv energibalans (energiåtgång mindre än energiintaget) kommer att resultera i en häst som bildar fett och muskler och bättre kondition.

A chart showing the body conditions of horses from Score 0 (poor) to Score 5 (fat)
Hästens hullbedömning kan delas in i olika grader, det som är normalt hull är 3:an.
För att läsa mer om hullbedömning klicka här

Vad är det jag ser?
Vad är det jag egentligen ser när jag tittar på min häst. En mager häst får ej tillräckligt mycket energi medan en fet häst får mer energi än den gör av med. Båda delarna riskerar att ge allvarliga hälsoproblem. Fång är ett exempel på en sjukdom som feta hästar med för mycket kraftfoder lätt kan få, är en mag- och tarmstörning som frigör ett gift som försvagar lamellagret i hästens hovar. Enligt Cecilia Müller som höll i kursen ligger vi i Sverige lite efter med hur man bedömer hullet på en häst, ofta har vi för feta hästar. Hon säger också att 6 dagar i veckan, 1h om dagen är inte träning, det är motion för hästen.

Kan hålla med Ceciilia till viss del, om hästen går i en stor hage och rör på sig mycket, räcker det nog med ca 1h pass om dagen. Men står den i en mindre hage och inte rör sig är det nog bara bra om den får röra på sig kanske 2ggr om dagen.  Sen bror det ju på hur hårt man tränar på varje pass. Hästar behöver ju också få vila för att bygga upp muskler. Man kanske inte behöver rida hästen varje gång heller utan rider man ett pass på morgonen, kan man kanske gå en promenad eller tömköra på kvällen. Men det är svårt att ha tid om man ska rida flera gånger per dag men någon helg kan man ju göra det. Sen bror det väl på från häst till häst. Har man en fet häst som har svårt att göra av med energi så kanske den ska ridas mer. Eller tvärtom. En smaksak tror jag som man får bedöma själv vad som fungerar bäst.


Här ser ni en fet häst och här har jag ringat in det ställen där framförallt fettet samlas.


En mager häst, skulle klassa den som en 1:a

Viktigt att komma ihåg:
Grovfodrets näringsinnehåll avgörs av växternas plantmognad vid skörden-analys krävs.
Om kraftfoder behövs, välj det som kompletterar grovfodrets brister (energi, protein, mineraler etc).
Hullbedöm och räkna foderstaten.
Utfodringen är viktig men kan inte lösa alla problem, tex träningsrelaterade problem.




Va med du också, klicka här!


Lördag

Ännu mer snö, nu räcker det verkligen, usch gillar verkligen inte det här vädret.
Hade utsläppet imorse och då fixade jag alla grejer också. Sen vi 11 gick jag och mamma upp till stallet för mamma vågade inte köra ut i det här vädret. Red i ridhuset för att känna på honom och han var ganska pigg efter några dagars vila. Malin och tina var där nere och kolla medan jag red också. Han såg OK ut, är ju lite stel i vanliga fall men han markerade inte som han gjorde i onsdags, så skritta och travade en lite stund. Tog det lugnt och lät honom var i rund och låg form. Nu har jag pluggat matte en stund och ska fortsätta med kemi och fysik sen. har två prov och ett läxförhör den här veckan men sen efter det är det sportlov!!


Här kommer några snö-fria bilder :)























Solocomb

Var uppe i stallet vid halv fyra och fixade först alla grejer. Sen tog jag in hästarna och Zantiago var jättepigg. Sen började jag rykta Zantiago, fixade hans man, svans och pannlugg också. Zantiago gillar inte alls att bli rykt men använder en sån här Solocomb och det fungerar jättenra. Väldigt smidig och lätt att använda, hästen känner ingenting och den tar av manen väldigt bra. Kan verkligen rekomendera er att köpa en sån om ni vill att manen ska se rykt ut!




Jag har den här sorten men såg att det fanns en liknade på hööks
289kr


Rökning bland hästar?

En sak jag ofta tänker på när jag är på olika stall är att ryttare och andra människor som står precis vid hästen och röker, så att hästen får andas in röken också. Tycker det är jättedåligt gjort, om man nu röker kan man väl stå en bit bort så inte hästen får andas in det också. Hästar har ganska känsliga lungor och kan lätt få astma så  om dom får andas in rök kan ju inte vara bra. Många är väldigt noga med hur luften är i stallet, man soppar inte när hästarna är inne så det inte ska damma till exempel, lika viktigt är väl då att man inte står vid hästarna och röker. Säger inte att alla gör såhär men har sett ganska många som gör det och då är det framförallt vid stora ridanläggningar, det är nog mer människor som inte är ryttare själva för att dom kanske inte tänker på det, men då tycker jag man som ryttare/hästägare får se till att dom inte står vid hästarna och röker.

Något ni också tänkt på det eller sett människor göra?
Vad tycker ni om det i sånna fall?


Träning

Vi ryttare är väldigt nogranna med att hästen ska vara i form, men hur är det med oss ryttare? Jag tycker det är lika viktigt att ryttaren ska vara i form som hästen. Ridning kräver framförallt stark mage och rygg så vi får en bra hållning när vi sitter på hästen. Ridning är en sport som vilken annan som helst och rätt kost och motion gör att man årkar mer i stallet och på hästen. Jag brukar försöka träna ungefär 2-3 dagar själv i veckan men ibland kan det komma saker emellan som gör att jag inte hinner. Det som är så bra är att vi har idrott två gånger i veckan på vår skola och då kör vi ganska hårt också, får nästan trängsverk efter varje lektion.

Tycker det är viktigt att man varierar de muskler man tränar. Tränar man arm och rygg ena dagen kan man träna kanske ben och mage nästa. Viktigt att tänka på när man styrketränar är att ta de övninagr som är för mage och rygg sist för att det är det som ger en stdig hållning som behövs i oftast alla styrkeövningar. Annars kan de muskler vara trötta och kan riskera att man skadar sig när man gör någon annan styrkeövning. Musklerna behöver vila och för vanliga motionärer kan det ta 2-3 dagar innan muskeln återhämtat sig.

Jag har ganska mycket träningsverktyg hemma har bland annat träningsmaskin, crossteiner, hantlar, balansboll med mera.

HORIZON HORIZON GYM 308 SILVER 


Tänkte jag skulle träna idag och det blir musklerna för överkroppen och mage. Har fixat ett litet schema för idag som jag tänkte visa er här.

Uppvärmning:

15 min på crosstrainern. Början lätt motstånd sedan öka succesivt.


Överkroppen:

Sittande biceps mot knä: 12x3

Handcurl, sittande: 15x3

push ups: 12X3

Tricepspress bakom huvudet med hantel: 15x3

Axelflyes med hantlar: 12X3

Hantellyft åt sidan, sittandes: 12X3

Bröstpress i maskin: 12X3

Mage:

Fällkniven: 12X3

Situps: 15X3

Plankan: 2X30sek

Finns en jättebra sida med nogranna förklaringar för massor av styrkeövningar, för att komma dit klicka här

Tränar ni något, i sånna fall hur ofta?
Tycker ni det är viktigt att träna som ryttare?







Vilken ras?

Vilken hästras gillar ni mest?

Jag gillar alla möjliga från små söta shettisar till vackra friser. Har ingen speciell favorit tror jag. Gillar dom flesta :)






Zantiago inte helt bra nu heller

Zantiago är inte helt bra i benet nu heller. Red i ridhuset för att känna på honom och Malin var med också. Han haltade inget i skritten och inte heller i trav på raktspår. Men på böjt spår så gjorde han det. Det är inte så att han haltar väldigt tydligt utan det är mer en liten rörelsestörning i höger bak. Han är inte svullen eller har något sår som sagt. Han är inte heller nedstämd eller verkar ha ont så på något sätt. Men tror han har vrickat eller sträckt sig i hagen. Han är ju ganska gammal och stel också och i den här snön med styltor kan det lätt ge en vrickning. Han ska få stå tills på lördag. Kanske går en lite promenad på fredag, tror det kan vara bra mentalt för honom så han inte blir helt tokig. Tråkigt är det, vill gärna rida honom så länge jag kan med tanke på att han ska tillbaka ibörjan av sommaren. Men det är inte så mycket att göra åt hoppas han blir bra snart bara :)


Såg det här på tidningenridsport, ännu en framgångsrik häst som dött. Connemarahingsten Kilpatrick Fionn (f -95 e Abbeyleix Fionn-Murphy Rebel, ägare fam Ahlqvist)) avlivades i början av januari. Det var tänkt att han skulle användas till Avel detta år men dog av malignt melanom.


Melanom
är en vanlig tumör hos häst och förekommer i två former. Den vanligaste är den som drabbar äldre hästar med skimmelfärg. Uppskattningsvis kommer 80 % av alla skimlar att ha utvecklat melanom vid 15 års ålder och troligen kommer alla att ha utvecklat melanom bara de lever tillräckligt länge. Att det är en ökad risk för avblekbara skimlar att bilda melanom kopplas samman med den pigmentförändring (depigmentering) som sker hos dem parallellt med åldrandet. Melanom utvecklas från melanocyter eller melanoblaster (pigmentbildande celler) och är troligen en störning i melaninmetabolismen som sker när färgen bleks av. Det stimulerar till bildning av nya melanoblaster eller till att stimulera deras aktivitet så att det bildas fokala områden av melaninöverproduktion i dermis. De kan med tiden omvandlas till maligna celler.
Den andra typen av melanom är det benigna melanom som drabbar unghästen, oberoende av färg och som är medfött eller förvärvad.

För att läsa mer om sjukdomen klicka här


Ny Jacka

Jag behöver en ny jacka, en som inte är så himlans dyr. Jag har min reflexjacka men den är ganska sliten och så fastnar mitt hår i en knapp där bak så jag måste slita av mitt hår varje gång, snart har jag väl inget hår kvar. Den åker också upp hela tiden och är inte speciellt snygg. Hööks har ju 20% rea på alla sina jackor nu och jag hittade några som var hel OK där.



Lumberjacka CRW London
279kr




Softshelljacka CRW classic
449kr



Jacka CRW Milano
379kr

Vilken tycker ni är snyggast?


Foder del 3

För att läsa del 1 klicka här eller för del 2 klicka här.

Den här gången kommer jag gå in lite mer på vad för slags grovä och kraftfoder det finns och näringsinnehållen för dessa.

Det finns ganska många olika grovfoder du kan utfodra din häst med som Bete, Ensilage, Hösilage, Hö, Gräsfröhalm, Hetluftstorkat vallfoder (t e x lusern) och grönfoder (foder som man slår av och ges färskt till hästen) som alla tillhör gruppen vallfoder. Övriga grovfoderna är Halm (stråsäd), Helsädesensilage och betor (betfor).



Vallfodrets näringsinnehåll avgörs av:

1. Det botaniska utvecklingsstadiet dis skörd (blad:stjälk, grad av lignifiering). Alltså hur gammal växten är när den togs av (plantans ålder) Det är mer energi i bladen och i en ung planta. När växten mognar lignifieras, förvedes fibern i ökande grad. Cellulosan och hemicellulosan förändras, så att den blir mindre tillgängliga för matsmältningsenzymerna. Lignifiering är svår smält.

2. Botaniska sammansättningen, dvs de ingående arterna (andel gräs:baljväxter)

Mycket ogräs i skörden ger plantorna lägre energiinnehåll.

Näringsinnehåll i ensilage/hösilage 2002-2003 variera mycket därför krävs analys!

Energiinnehåll: 4.3-12.5 MJ per kg ts
Smältbar råprotein: 6-196 g smb rb kg ts
Kalcium: 1.6-14.8 g/kg ts
Fosfor: 0.9-4.8 g/kg ts



Närignsinnehåll hö 2002-2003 varierar också mycket så analys krävs!

Energiinnehåll: 6.0-12.0 MJ per kg ts
Smältbar råprotein: 2-175 g smb rb kg ts
Kalcium: 1.1-11.1 g/kg ts
Fosfor: 0.6-4.2 g/kg ts



Kraftfoder
Finns i olika grupper som:
* spannmål, spannmålsbaserade
* Saftfodermedel (betfor, äpplen, morötter etc)
* Proteinfodermedel (biprodukter från oljeframställning, stärkelseutvinning)
* Fettrika fodermedel (veg.olja, linfrö)

Havre
Havre innehåller mer fett, fiber och lysin samt mindre stärkelse än övriga spannmål. Den har hög tunntarmssmältbarhet för stärkelse (ca 83-85%). Det finns i olika sorter för olika ändamåls, tex "Matilda" som innehåller >10% fett (vanligen 5-6%)

Havre fritt foder kompleteras oftast med korn och majs som är sämre än havre, har bland annat låg tunntarmsmältbarhet.
Korn har mer stärkelse, mindre fett, fiber och lysin än havre. Har också låg tunntarmsmältbarhet för stärkelse (valsat korn 21%) och stärkelse var ju svårt för hästen att bryta ner. Korn har större stärkelsegranuler än havre har också hård kärna, måste stöpas/krossas. Korn induceras långsamt i foderstaten, en reaktion är inte ovanligt vid för snabb tillförsel. Korn väger mer än havre så var försiktig med volymfodring!
 Majs har lågt proteininnehåll, lågt lysininnehåll och högt energi-innehåll. Kärnorna är mycket hårda, måste behandlas innan utfodring. Ingår ofta i foderblandningar "sweet-feed". Majs kan vara Fusarium-infekterad blöta år. Tunntarmssmältbarheten för stärkelsen är låg (hel/krossad 29%, mald 46%, poppad 90%). Majs är importfoder i första hand.
 

Spannmålsbiprodukter finns som vetekli, kliblandning som består av inre skaldelar. Näringsinnehållet beror på utmalningsgrad/kvarn (andel skal). Anges på säcken. Dammar i torrt tillstånd. Kli innehåller mycket fytinfosfor och bör ej ingå i foderstater som redan innehåller mycket spannmål, fytinfosfor bider Kalcium till sig. Vetegroddar är också en spannmålsbiprodukt och består av kärnans groddämne. Den har hög fetthalt(=energirikt), hög E-vitaminhalt och proteinrikt. Vetegroddar härsknar fort (Härskning är nedbrytning av fetter till mindre beståndsdelar som i regel är ganska illaluktande och illasmakande)

Betfor och Melass är biprodukter från sockerframställninge. Betfor är torkad betmassa (snitslad urkokta sockerbetor) med tillsats av 35% melass. Betfiber är till stor del pektion och är lättsmält för grovtramens mikroorganismer. Har däremot något sämre aminosyrasammansättninge.  Betfor tar upp vätska väldigt snabbt och ska alltid blötläggas innan utfodringen sker. Förvaras oåtkomligt för hästar och fukt. Betfor har påvisats vare ett plus för högpretsernade hästar.
 Melass är en tjock "sirap" som är en rest från utkristallisering av socker.



Proteinrika fodermedel

* Oljeväxter som raps, oljelin, sojaböna har högt proteininnehåll och restprodukten från oljeframställning används som proteinfodermedle.

* Utfodringsstudier med växande unghästar visar att raps är lika bra som soja som proteintillskott.

* Hela linfrön är goda dietiska egenskaper men måste upphettas däremot linfrökaka kan utfodras som den är. Har lågt lysininnehåll.

* Soja innehåller mycket lättlösligt protein och bör endast ges i små givor annars risk för Baron Gruff- sjuka (klostridietillväxt i tarmen)



Vanliga utfodringsfel som man som ryttare oftast gör är att ej ha analyserat vallfodret kan va obalanser i foderstaten. Fetma pga överutfodring ffa med kraftdoder. Strävan efter sent skördat vallfoder med mycket lågt proteininnehåll-energiöverskott och proteinöverskott. Plötsliga förändrngar i foderstaten som ger störningar i mag-tarmkanalen kan ge diarre, kolik, fång som från "höet tog slut igår".

Vanliga utfodringsrelaterade problem
som vissa gör är att ge många olika foder och tillskott till hästen, hästägaren vill lösa ett problem som egentligen inte är foderrealaterat. Beteendestörningar hos hästen pga för liten andel grovfoder i foderstaten. Obalanserad Ca/P-kvot pga stora mängder kraftfoder (spannmål). Okvalificerade råd om utfodring- "ge lite mer havre till den tjocka ponny så den orkar galoppera och hoppa".



Vad ger ni till era hästar för grov- och kraftfoder?
Varför ger ni just det?


Hingsten Zantiago

Zantiago va helt galen idag, tyckte det va jättekul att leka hingst. Jag och Malin skulle gå ner i ridhuset med Masala och Zantiago för att titta ifall Zantiago haltade något. På vägen ner höll han på och taktade och travade och försökte typ nafsas men det va inte så farligt. I rihuset så va det lektion i stora delen så vi va i lilla. Kände att han verkligen va på tårna men jag försökte trava lite och han höll på och slängde med huvudt och försökte nafsas och jag kände att om jag skulle öka på eller forsätta skulle a snart bralla ur och inte så kul om ridskolehästarna börjar hålla på pga Zantiago. Men han haltade inte det lille jag trava med honom och han va inte heller varm. Så vi gick ut igen och tänkte att vi går en lite promenad.

 Sen när vi stog vi ridskolan så bralla Zantiago ur helt, han bocka som en tok, reste sig och liksom sparkade med frambenen mot mig som hingstar brukar göra när dom vill leka. Han träffa mig inte utan liksom bara gjorde det i luften mot mig och såg jätteglad ut och tyckte att jag skulle börja leka med honom. Sen började Masala gå ingång också men när jag sen sa till Zantiago slutade han och Masala lugnade också ner sig lite.Det va några ridskolebarn där också som bara titta jätteförvånat och tyckte det såg jätteläskigt ut. Hade bara grimma och grimskaft också men han lyssnar ganska bra när man väl säger till honom. Vi gick en liten promis sen iaf och båda va ganska på tårna och blev rädda för saker även fast båda är helt cool lugna när det gäller sånt. Så ja det blev typ lite träning för oss.

Zantiago har verkligen aldrig vart sådär han brukar vilja hålla på och leka lite men då är det mest nafsande och slänga upp huvudet ibland när man går med honom. Zantiago är liksom gammal gubbe på 17år men åldern spelar visst inte så stor roll om man tror man är hingst ;) Haha ja vi skratta iaf en del efteråt :P

Hur är det med era valacker, har dom också sånt här hingstbeteende ibland?




Hemma

Nu är jag hemma efter ha varit med Nell på tävling och det gick jättebra för henne. Hon kom 3:a, precis utanför placering. Vi va där ganska länge och kollade på D-pnnyerna också. Malin skulle kolla på Zantiagos ben ikväll och sätta på lite kyllera. Nu ska vi få gäster och äta tacos. Och sen ska jag se på ponnyakuten.


Läste det här på Tidningenridsport.se, kul!

Seger för Malin och Tornesch
VIGO, SPANIEN: Det blev seger för Malin Baryard Johnsson och H&M Tornesch 1042 i en 1,45-klass på söndagen.

Malin var en dryg halv sekund snabbare än tvåan Leon Thijssen/Ulena, Holland, i omhoppningen. För segern fick Malin 1 500 euro i segerpremie.

Malin startar även i den avslutande 1,50-klassen senare i eftermiddag, då rider hon H&M Reveur de Hurtebise


Glad alla hjärtans dag!

Har precis kommit hem för stallet. Red i ridhuset men han kände lite konstigt och min tränare va där så hon ville titta på honom och han markerade på höger bak. Så då blev det ingen mer ridning. När jag kom upp till stallet kände jag på bakbenen och han va lite varm men inte svullen så han kommer få vila ngn dag. Men det är nog inget allvarligt kan ha sträckt sig eller ngt. Han kändes lite konstig igår också och det gick inte alls bra men red på hackamoret för andra gången så då tänkte jag att det kanske va det. men red iaf välidgt kort igår så han fick inte anstränga sig så mkt om han nu va varm igår också. Idag red jag på det tre-delade betet och nu tyckte jag att den lilla biten jag red gick han bättre på det. Men får känna lite bättre när han inte är varm längre.

Kl 11:15 ska jag åka till Nell och följa med henne när hon tävlar dressyr. Ska bli jättekul, hoppas det kmr gå bra för henne :)

Idag är det ju alla hjärtans dag så Glad alla hjärtans dag på er! :)

Jag är med och tävlar oma tt bli veckans blogg hos Westernlollo. Om du också vill var med klcika här






Horse tools HT1-1

 A.Scarpati allround schabrak och luva från rytteriet 850:-

Snyggt skulle jag vilja ha, skulle passa Zantiago jättebra!


Horse tools HT1-1 finns på http://www.agersta.nu/ och kostar 350kr. Verkar jättesmart och smidigt, allt på ett och samma ställe.

 

Kombinationen av verktyg i HT1-1 är allt du behöver för att klara av broddningen och rengöringen
av hästskor och hovar.
HT1-1 innehåller: hovkrats, rensnål, gängtapp, fasta nycklar i fyra dimensioner samt en kniv. Locken i verktyget fungerar som låsning av ditt
valda verktyg. Locken fungerar även som handtag för att få ett bra grepp när du arbetar med exempelvis hovkratsen.
Verktyget levereras med ett slitstarkt smidigt hölster som kan fästas i bältet.
På hölstret finns också en ögla vilket gör att du kan hänga upp verktyget,
exempelvis i stallet.
HT1-1 är tillverkat i rostfritt stål.


Älskar den här låten :)


Foder del 2

Foder del 2
För att läsa del 1 klicka här
I den här delen kommer jag gå in på lite om bland annat näringsbehov.

Grov- och karftfoderregler
Det finns några grovfoderregler som man bör tänka på när man utfodrar sin häst. Alla hästar måste få min 1 kg TS (foder innehåller vatten, om man torkar ett foderprov tillräckligt länge försvinner vattnet. Det som sedan återstår kallas torrsubstans (TS). All näring finns i torrsubstansen). De flesta hästar bör man utfodra med mer än minimigivan. Ju större del av hästens näringsbehov man kan fylla dessto bättre. Den maximala konsumtionsförmågan är ca 2,5-3% ts av hästens kroppsvikt (ev. upp mot 3,5%)

Maxgräns för kraftfoder är för stärkelserikt kraftfoder (havre, korn, majs, vissa färdigfoder) 0,4kg per 100kg kroppsvikt och utfodringstillfälle. Majs och korn har mycket låg tunntarmssmältbarhet. Om fodret inte smälter ordentligt kommer den till grovtarmen och kan bilda stora problem. 2,5kg och mer spannmål ökar risken för kolik.
När det gäller fett så är det max 1g per kg kroppsvikt och utfodringstillfälle. Hästar är inte gjorda för att äta dessa fodertyper och har därför begränsad kapacitet i magtarmkanalen att smälta dessa.



Hästens näringsbehov
Det är inte bara mängden foder som är betydesefull utan även näringsbehovet med avseende på omsättbar energi, smältbar råprotein (relateras till energibehovet, Ca, P, Mg (relateras till energibehov), Na (särskilt arbetande hästar). Övriga spårämnen som vitaminerna A, D och E (relateras till kroppsvikten).

Hästar har olika näringsbehov beroende på vad dom utför för arbete m.m. Hästen har ett underhållsbehov för "att bara vara". Energibehovet är relaterat till kroppsvikten och typ av häst (lättfödd eller svårfödd) samt kön, hingstar har ca 10% högre energibehov än ston och valacker. Arbetande hästar behöver underhållsbehov plus arbetstilläg. Olika hårt arbete kräver olika stort arbetstillägg. Högdräktiga ston behöver underhäll plus dräktighetstillägg. Digivande sto behöver underhåll plus digivningstillägg. Växande unghästar behöver underhåll pluss tillägg för tillväxten (hög eller låg). Trav hästar har hög tillväxt, man vill att dom ska växa fortare.
Hästens näringsbehov för högdräktigta och digivande ston och växande unghästar är ca 7-9 g smb rp/mj, högre koncentration i vallfodret (>10MJ/kg ts)
När vi pratar om energi i hästfoder använder vi oss av enheten MJ (MegaJoule). (för våra egna energibehov pratar vi oftast om kalorier - det är två olika enheter för energi) Hästens behov av protein anges som "gram smältbart råprotein per MJ" ( g smb.rp/MJ ).
Näringbehovet för vuxna hästar och ponnyer är ca 6 g smb rp/MJ och lägre energikoncentration i vallfodret (<10MJ/kg ts)
För vuxa högpresterande hästat är det ca 6 g smb rp/MJ och högre energikoncentration i vallfodret (>10MJ/kg ts)



Mineraler, spårämnen och vitaminer
Makromineraler: Ca, P, Mg, Na (g) relateras till energibehovet (Ca:P > 1,1:1) alltså det ska vara mer kalcium än fosfor i foderstaten. Mikromineraler=spårämnen: Fe, Mn, Zn, Cu, Se, I, Co (m) relateras till hästens kroppsvikt. Vitaminer ät fettlösliga och vitaminerna A, D, E, K och B är vattenlösliga och relateras till hästens kroppsvikt. Vitamin K, B och C producerar hästen själv.  ( Vitamin B och K behöver ej tillföras friska hästar, behov av vitamin E kan finnas hos mycket hårt arbetande hästar som trav hästar, högdräktiga och digivande ston. Att ge hästen B-vitamin är bara onödigt då hästen bara kissar ut det. Man ska vara försiktig med överdosering av vitamin A, D och E. En frisk häst har sällan brist på vitaminer.



Hästen mineralbehov bland annat mineralen selen.
Selen är en metalloid - ett livsviktigt grundämne. Selen samverkar med E - och C-vitamin och är bra för immunförsvaret. Den bekämpar fria radikaler som bildas vid syreomsättningen i kroppen. Selenbrist i foderstaten ger svaghet, rörelsestörning, störningar i hjärtfunktion, svårighet för föl att dia och svälja, andningssvårigheter. Men man ska vara försiktig med överufodring, toxiskt i för stora mängder. Max 5mg Se per 100kg kroppsvikt. Annars kan det bli akut selenförgiftning som blindhet, svettning, kolik, diarre, ökad hjärt- och andningsfrekvens. Kan även ge kronisk selenförgiftning som alopeci (man och svans) och kronrandssprickor.



Grovfoder innehåller normalt sätt tillräckliga mängder av övriga spårämnen, tillskott behövs inte till friska hästar. Mängder av mineralfoder är dessutom berikade med spårämnen. Flera spårämenen är toxiska i överskott komplettera därför inte i onödan.

Vatten
Vatten är det viktigaste fodermedlet för hästen. Vattenbehovet beror på fodrets vatteninnehåll, omgivningstemperatur, arbete, digivning med mera.
Underhåll- 5 1/100 kg kv och dygn.
Normalt arbete ca 7 1/100 kg kv och dygn
Hårt arbete 10-15 1/100kg kv och dygn
Digivande ston 8-10 1/100 kg kv och dygn
Men det här varierar väldigt mycket från dygn till dygn. Ett sätt att se om din häst är uttorkad så kan du dra i skinnet, går huden långsamt tillbaka kan det visa på uttorkning.



Så viktigt att komma ihåg:
Minst 1kg ts grovfoder/100 kg kv och dygn
Max 0.4 kg kraftfoder/100 kg kv och utfodringstillfälle
Max 1 g fett/kg kroppsvikt
Avelshästar/unghästar har högre proteinbehov
Ca/P-kvot aldrig under 1,1
Selen- alla hästar
Vitamin E- kontrollera särskilt för dräktiga och digivande ston
I övrigt normala fodermedle uppfyller i regel hästens behöv av spårämnen och vitaminer


Fredag :)

Kom precis hem efter ha varit i stallet och hämtat ut min hjälm som jag vann hos stockholmsjenna för ett tag sen. Riktigt snygg och passade perfekt. Red ut med Nell. Red med hackamoret idag igen. Hästarna var pigga som vanligt, Zantiago kändes extra pigg men jag har ökat på maten lite så det är väl därför. Gick bra vi red runt lyckeby. Va jättekul att rida ut med Nell igen kändes som det va ett tag sen även fast det kanske bara va 1 vecka sen sist :P Zantiago tycker så bra om Blackie också. Efteråt så stretchade jag Zantiago och mockade hagen. Sen kom mamma och vi fyllde på havre.





Bloggtävlingar


Va med och tävla om ett tävlingstäcke från Exklusiv horse wear hps linastraningsdagbok.blogg.se


Va med och tävla om boken 14 år till salu hos iamcarro.blogg.se




Länk till tävlingen: Astridstraning.blogg.se 


Länk till tävlingen: Warnmark.blogg.se



Länk till tävlingen: lamiamichelle.blogg.se



Länk till tävlingen: sofiaelinb.blogg.se


Boktips

Har snart läst ut boken Dressyr med Kyra som jag tycker är riktigt bra. Tydliga instruktioner inom dressyr och hon börjar berätta om grunderna och går sedan över till mer avancerad ridning. Gillar verkligen kyras sätt att tänka när det gäller ridningen. Finns massor av bra övningar i boken och jag kan verkligen rekomendera er att läsa denna.


Finns på hööks


Foder del 1

Var på en haldagskurs om foder, kolik och parasiter med Cecilia Müller för ett tag sen. Väldigt intressant och bra kurs som ger än förståelse hur viktigt det är vad för slags foder hästen får och vad som händer i kroppen. kollade igenom lite anteckningar och papper och tänkte jag skulle försöka sammanfatta allt i en text. Men vi pratade om ganska mycket så det får komma i olika delar. Börjar med ätbeteende, munhålan, magsäcken, tunn- och grovtarmen.

Ätbeteende
Hästar i frihet betar 14-18 h/dygn- samma gäller för upstallade hästar med fri tillgång till grovfoder. En häst äter ungefär 10dagar per dygn och den längsta uppehållen i ätandet är 4h. 90% av alla upehåll i ätandet är <2h.

Munhålan och magsäcken
I hästens munhåla tuggas fodret med ena käkhalvan åt gången och när fodret är i munnen saliverar det. Salivinblandningen är bland annat till för att smörja och i viss mån buffra fodret. sönderdelning av fodret sker också genom den knådning som sker under transporten i mag-tarmkanalen. Hästen har "enkelriktad ingång", inga sträckreceptorer. Därför kan inte hästar kräkas. Genom jäsning med hjälp av mikroorganismer, kroppens egna enzymer, bryter hästen ned fodret och utsändrar magsaft (gastrinfrisättning) dvs saltsyra, pepsin, slem)Grovfoder som har ph värde 2,5 ger en stimulerande magsaftsekr medan krafoder med pH 5 stimuler inte magsaftsekr, kraftfodret stannar då längre i magsäcken och får fortsatt jäsning och större bakterieöverlevnad.

Tunntarm
I Hästens tunntarm sker kontinuerligt tillförsel av bukspott, galla, tarmsaft. Bukspott: enzymer som spjälkar stärkelse (amylas), fett (lipas), sukros (sukras) och aminosyror (amino- och karboxypeptidaser) i låg kocentration, ffa buffert (för att få upp pH från magens pH). Galla: emuglerande ämnen (ingen gallblåsa). ph i tunntarmen är ca 6-8 och vid snabb passage genom tunntarmen tar det 1-2h beroende på fodertypen.

Grovtarmen
I hästens grovtarm finns blindtarm, stora kolon och lilla kolon. I grov- och blindtarmen sker större delen av hästens näringsutvinning, och det är bakterier, svampar och encelliga djur som sköter bearbetningen. Den kemiska prepareringen är slutförd. Nu handlar det om mikrobiologisk bearbetning. I grovtarmen sker mikrobiell jäsning av växtfiber till VFA (kortkedjiga fettsyror) (och gas) på vallfoder-foderstat:
- Ättikasyra- 70%
- propionsyra- 20%
- smörsyra- 10%
- (valeriansyra.
Det här ger den stora energin, 70% av sin energi (kraftfoder ger inte större energi). pH i grovtarmen är 6-7, om vi ger kraftfoder påverkas syrorna och pH-värdet. Grovtarmen består av ca 80% av digesten som är till att bryta ner fiberriktfoder. Stärkelse rikt foder kan ge problem i grovtarmen och då kan mjölksyra ansamlas, vilket i värsta fall kan leda till att mikroorganismer och tarmslemhinnan skadas. Blir det för mkt kan hästen drabbas av acidos. pH i kroppen sänks då, vilket leder till störningar i hästens blodcirkulation. Detta kan slutligen innebära cirkulationskollaps och hästen dör.
Upptag av VFA ger metan och koldioxid till blodet. Grovfoderbaserad foderstat: 70-75% av hästens energi kommer från VFA. Fodrets passagehastighet genom tarmen beror av fodrets innehåll men 20-45 timmar ungefär och det går snabbare ju mer fiberrikt fodret är.


Sommarkännsla

Kollade igenom massa sommarbilder och fick sån här härlig sommarkänsla. Längtar verkligen till sommaren och sommarlovet. Jag hoppas jag kommer kunna gå på ngt ridläger. Men vet inte hur jag ska tjäna ihop till det måste först tjäna ihop pengar så jag kan få hyra en annan hyrhäst till hösten. Men om jag ber mamma och pappa snällt kanske jag kan få. Om jag nu skulle kunna åka på ridläger vet jag inte riktigt vart. kanske på det stället där dom hyr ut tävlingshästar för då kan man kanske ha den hästen man skulle vilja hyra, om jag nu hittar någon bra häst där nere.

Ska ni gå på ridläger i sommar, i sånna fall vart? Har ni något tips på bra träningsridläger?




Hackamore

Min faster Annica va med tills stallet idag. Red först i ridhuset och provade att rida med hackamore då han gapar och verkar irriterad med bett. Annica hjälpte mig. Gick mkt bättre, han var mer avslappnad och stängd mun, såg mer tillfreds ut med hackamoret. Han gick även stadigare brukar va lite vinglig annars med huvudet. 

Red en del lösgörande arbete, mycket volter. Hade även tagit fram två bommar som jag red över. Tränade på att verkligen få med yttersidan och få igenom ställningen.  Det jag tyckte va svårt va att få igenom ställningen ordentligt med hackamoret men det gick bättre mot slutet. Han blev väldigt hängig på slutet när jag skulle börja lägga ner honom. Skulle då försöka genom att minska tempot få honom att mer sätta under sig och arbeta bättre bak. Men det orkade han inte riktigt.

Efteråt så masserade Annica Zantiago. Fick även några papper på hästens skelett och halsens muskler till att börja med som jag vill lära mig. Hon gick även igenom lite idag på Zantiago om musklerna och dess syfte m.m. Jag vill utbilda mig veterinär när jag går ut gymnasiet och att kunna lite om hästens muskler m.m kommer underlätta lite under veterinärutbildningen. Sen finns det så mkt med hästens Anatomi som kan hjälpas i ridningen, att man verkligen förstår hur hästens muskler fungerar till exempel.

Nu ska jag se på film av Anders Eriksson om hovvård :)



Tömkörning

Förut var jag verkligen inne på det här med tömkörning. Tömkörde honom minst 1 gång i veckan. Va på tömkörningskurs med Anders Eriksson och köpte en film av honom. Tömkörde för att få honom slippa sadeln och arbeta honom från marken. Tömkärning lär ju hästen att arbeta efter sina naturliga förutsättningar. Få en mer uppmärksam och lydig häst. Stärker hästens muskulatur och balans. Minskar risken för belastningskador framförallt i frambenen. Sätt att verkligen visa hästen va ryttaren vill och man kan se hur hästen jobbar. Nu har jag typ inte tömkört på 3 månader. Har glömt bort det helt enkelt. Det måste jag börja med igen, är verkligen jättenyttigt. Får börja med att se filmen jag köpte :)

Tömkör ni era hästar, om ni gör det hur ofta?


Filmen jag har av Anders Eriksson


Tisdag

Äntligen går det att gå in på blogg.se. Har inte kunnat göra det på ett tag nu. Någon annan som haft samma problem?
Red iaf ut med Ebba på ärtan vi red runt högdalen. Gick bra, zantiago lyssnade bra. Red lite skänkelvikningar och sluta längs med vägen.Gick riktigt fint på slutet.

Imorrn kommer min faster och ska hålla lite lektion för mig samt massera Zantiago ordentligt. Får se om hon känner någon skillnad sen sist hon va här.
Fick ett mail idag från S.R häst- och ryttarutbildning att de hade en dressyrkurs nu snart med framförallt träning på sits och inverkan. Skulle jag vilja åka på eller så tänkte jag fråga min faster om vi kunde rida en lektion där under sportlovet. Gav väldigt mkt sista jag red där och hon hade väldigt trevliga och välutbildade hästar. Så det hoppas jag på :)


Hästen jag red på kursen sist Aramis

 
Tagna från videon därför suddiga






Italien kan förbjuda hästkött

Hästkött räknas som en delikatess och i Italien äts mer hästkött än i något annat land i Europa. Nu vill italienska politiker ha ett förbud mot både hästslakt och försäljning av hästkött.

- Jag har alltid varit emot slakt och konsumtion av hästkött. Hästar är fina djur och ska behandlas som sådana, inte ätas, säger Italiens jordbruksminister Luca Zaia enligt Telegraph.

Invånare i landsdelen Veneto, med städer som Venedig och Verona, är upprörda eftersom hästkött är en vanlig ingrediens i deras maträtter och del i deras matkultur skriver Nyheter 24.

Italienare har ätit hästkött sedan romartiden och konsumerar i snitt ett kilo/person/år enligt Italiens hälsovårdsdepartement. För denna konsumtion slaktas årligen runt 213 000 hästar i landet.

Det här gillar jag, hoppas det går igenom!
Källa tidningenridsport







Stretching

Red ut på Zantiago idag. Red långa vägen runt högdalen. Red lite skänkelvikningar, öppnor och övergångar och han blev jättefin på slutet. Har mkt bättre bjudning när jag rider ut än i ridhuset. Masserade bak och stretchade bak och hals+nacke.

Skrev ju innan in tidigare inlägg om hur jag masserar så nu kommer beskrivning och bilder på hur jag stretchar.

Stretching bak
Jag stretchar på två sätt då det är dom här två stretchövningarna som Zantiago behöver mest.

1. Jag lyfter upp benet, håller ena handen runt kotan och andra på hasen. För benet neråt framåt. Detta stretchar bakbenets låt- och skinkmuskler.



2. Lyfter benet och håller runt kotan. För benet framåt och så högt upp det går. Bakbenets lår- och skinkmuskler samt en del av ryggmusklerna stretchas.



Finns flera bra övningar för att stretcha bak, som att föra benet bakåt istället för framåt, då Knästräckarmusklerna stretchas. Man kan föra benet åt sidan för att stretcha bakbenets insida. Kan även ta motsatta sidans bakben och föra in det under hästens mage för stretching av lår- och sätesmusklerna. Eller dra i svansen för kors- länd- och ryggmusklerna.


Stretching fram
Använder mig av tre övningar.

1. Håller om framknäet med båda händerna. För benet framåt och använder mitt ben som stöd.



2.
Lyfter benet och håller ena handen runt kotan och den andra vid knäet. Brukar använda mitt knä som lite stöd på hans knä. För benet bakåt. Bog- och mankmusklerna stretchas.



3.
För in min hand+underarmen mellan hästens framben. För sedan benet åt sidan. Bröstmusklerna stretchas.



Stretching hals+nacke
Använder mig av 4 olika övningar.

1.
Lägger min ena arm som stöd på den endre delen av halsen. Andra handen har jag ett tag i krimman med och för sedan halsen mot mig åt sidan/bakåt.




2.
Gör samma sak fast har den här gången min ena hand som stöd i mitten av halsen.

 

3.
Samma sak igen fast håller hande med stöd mot nacken.


Tänk på att aldrig stretcha hästen kall. Stretching är ett bra komplement till massagen. Ta det lugnt ibörjan. Stretching är inegt naturligt för hästen. Ge mycket beröm och tänk på att inte tvinga hästen till något. Börja långsamt och öka succesivt. Jag håller varje stretchmoment i 10-15 sekunder och upprepar två gånger.

Stretching är jättebra det förlänger muskler, leder och mjukvävnader och är ett bra komplement till massagen.


Hoppträning

Kom precis hem. Hopptränade för Sara. Fick framförallt träna på vägar. Zantiago va jätteduktig och fick till några riktigt fina språng. Han bjöd bra på hidrena och vi hade ett bra tempo. Ska tänka på att vara lite mer följsam ibland bara. Hindrena låg på mellan 50-80cm. Mamma tog ltie bilder så här kommer dom :)




Lite oberedd:P







Nu ska jag snart se på världscupen i hästhoppning som börjar kl 17:00



Hur jag masserar

Har fått några frågor här på bloggen om hur jag masserar samt stretchar Zantiago. Min faster är hästmassör så det är hon som har lärt mig det mesta. Så här kommer lite bilder samt beskrivningar på hur jag masserar.

Massage

Jag har i några veckor nu masserart regelbudnet efter varje ridpass bara bak då det är där han är väldigt kort och stel i musklerna. Någon gång har jag även masserat hela kroppen men då framförallt halsen också. Annars så brukar min faster komma och massera hela honom ordentligt ibland. Men det jag kommer visa och beskriva nu är hur jag masserar hals- och bakmusklerna.

1. Det jag brukar börja med är att först slå lite lätt på musklerna för att få igång dom. Försöker slappna av i armen och handen och sen bara slå lite lätt med fingrarna på själva muskeln. Brukar även bara stryka lätt med handen över muskeln.

 

2.
Efter det gör jag ungefär sak fast med lite mer kraft och med spänd hand.



3. Nu när musklerna börjar bli lite mjuka och uppvärmda knyter jag min hand och använder mig av min knoge och tummen. Använder först strykande rörelser uppifrån och ner, ungefär från korstet ner längs med låret.



4. Använder mig av knogen och tummen igen men börjar nu med cirkelformade rörelser och använder mer tryck och kraft. Föröker att komma åt musklerna ordentligt.

 

5. Sen går jag in mellan bakbenen, och masserar knäveckets muskel och skankens främre djupare muskel. Spänner och kupar handen lite och använder mig mer av en gnidande rörelse.


Hade ingen riktigt bra bild men går in och masserar här under

5. Tillsist när det gäller baken brukar jag massera vid korset på var sida om ryggraden med gnidande rörelse.



6. När det gäller halsen gör jag samma sak förutom det som står under 5:an och 6:an såklart.



Så det muskelpartierna jag brukar massera är då det här



Tycker jag det är någon skillnad hittils?
Har hållit på i ungefär 3 veckor nu tror jag och masserat samt stretchat efter varje ridpass då främst bak och ja, jag tycker att det är lite skillnad. Som jag känner är det i galoppen. Han börjar ta för sig mer och ta i mera med bakbenen. Har innan nästan travat med bakbenen medan frambenen galopperar. Han har alltid varit lite konstig bak och han kommer nog aldrig få någon riktigt bakbensaktivitet. Men genom massage och stretching kan jag iaf hjälpa honom så mycket det går och tror att det tillslut kommer ge mer resulat i ridningen.

Här kommer lite exempel varför man bör massera sin häst

* Massage lugnar ner hästen och höjer dess koncentration och prestationsförmåga
* Massage ger ökad elasticitet i muskler och senor
* Massage hjälper till att mjuka upp och hålla igång muskulaturen under konvalescens, eftersom musklerna förminskas under vila/rehabilitering.
* Massage är bra i förebyggande syfte. Man kan inte skada en frisk häst genom att massera den.
* Massage kan, sägs det, göra att man kan få ut upp till 20% mer av en frisk hästs kapacitet.

Exempel på när det kan vara bra för en häst att få massage

* Vid rörelseinskränkningar (p g a förkortade muskler).
* Vid muskelkramper
* Om den har stela och styva leder (som inte beror på sjukdom!)
* Vid långvariga svullnader och gallor
* Vid motstånd, tvekan och svagheter i ridning och annat arbete. (Om t ex höger sida är starkare för att musklerna är kortare på den sidan så gör det att hästen har svårare att arbeta i vänster varv. Den kan inte sträcka ut högersidans muskler när den ska böja sig i vänstersidan utan att känna obehag vilket gör att den stretar emot och försöker komma undan rörelsen.)
* Om hästen har torra hovar som beror på dålig cirkulation i benen.
* För att mjuka upp en muskel eller sena efter utläkt skada innan man sätter igång träningen igen
* Om hästen visar regelbunden trötthet, nervositet, sadelproblem, rastlöshet och/eller attitydproblem.

Det finns tillfällen då man inte ska massera en häst och det är om hästen har

* Feber
* Infektion/inflammation i kroppen
* Muskelbristning
* Frakturer
* Urledsvridningar
* Onormal svullnad eller värme

Såg nu att det blev ett ganska långt inlägg så hur jag stretchar får komma i nästa inlägg

Såhär brukar Zantiago regera för massagen. Med gäspningar och lite alla möjliga grimarser.

 

Brukar ni massera era hästar?
Har ni något massagetips eller några andra synpunkter/frågor får ni gärna kommentera!


Kingsland Summer Collection 2010








Lite grejer från Kingsland Summer Collection 2010. Fanns mkt snyggt.
Eller va tycker ni?

http://www.kingsland.no/


Prestige dressyrsadel D1

Red ut med Nell. Vi red runt högdalen. Det var kul, alltid kul att rida ut med Nell. Var riktigt mkt snö på en del ställen så hästarna fick pulsa ordentligt. Vi red ca 1h. Hästarna var pigga och glada som vanligt. Stretchade bara bakbenen idag, var så trött så orkade inte massera eller stretcha fram och hals.

Om nu Zantiago var min egen så skulle jag jättegärna vilja köpa en ny sadel till honom. Har lixom inte råd att köpa en till honom och eftersom jag ändå ska lämna tillbaka honom i sommar är det ju lite onödigt. Men hans nuvarande sadel sitter inte alls bra på honom. Jobbig att sitta i också för den vinglar ganska mycket. En sadel som jag tycker är snygg är en av dom nya prestige sadlarna Prestige dressyrsadel D1. Snygg och verkar väldigt bekväm att sitta i. Om jag hade massa pengar skulle jag köpa den :)


D1 D sadeln är i kalvskinn! En unik, exklusiv dressyrsadel av världsklass! D1 erbjuder ett helt nytt och revolutionerande anpassningssystem som ger hästen maximal bogfrihet. Bred kanal för ryggraden utan att sadeln glider fram på hästen samtidigt som den ger ryttaren nära kontakt med hästen. Slätt läder med ullstoppning.
Film om sadeln finns
här


AW Sporthorses

Ibörjan av juni ska Zantiago tillbaka till Karlshems Gård, anledningen är att jag vill ha en annan häst som jag kan komma längre med. Känner att jag kommit så långt som han kan. Har hittat ett ställe nere i skåne AW Sporthorses and Country Club där dom hyr ut tävlingsponnyer och hästar. Verkar jättebra. Är det någon som hyrt eller hyr häst där ifrån? Måste bara tjäna ihop pengar till hyrhästen i sommar men det är så svårt att hitta sommarjobb. Ska söka hos kommunen och sen har jag frågat runt på lite ridläger så får vi se. Gäller att vara ute i god tid innan allt är upptaget iaf. Någon som vet något bra sommarjobb får ni gärna säga till. Vill ju helst ha ngt jobb som inkluderar hästar men det är svårt att hitta och så är det väl inte jättebra betalt heller. Men skulle vara bra om jag kunde få jobb på kommunen och sommarjobba med hästar också.


Häst från AW Sporthorses and Country Club ngn jag skulle kunna tänka mig


Veckans blogg




Onsdag

Slutade kl 12 idag, hade friluftsdag och åkte skridskor. Jätteskönt att få komma hem tidigt, han rida innan alla lektioner i ridhuset. Han var stel och tyckte det mesta var jobbigt ibörjan. Nu när det är så kallt och eftersom han fick vila igår tog det ganska lång stund innan han började slappna av och började jobba ordentligt. Men det gick bra på slutet. Tränade lite övergångar, rakriktning och skänkelvikning. Började snöa ordentligt när jag gick upp från ridhuset. Räcker det inte med snö nu? Masserade bak och stretchade bak och fram.
Har bestämt mig för att lära mig alla hästens muskler så har börjat lite idag. Tänker även lära mig hästens skelett också men börjar med musklerna som jag tror kmr ta ett tag innan jag lär mig alla dom.



Masala och Zantiago




Zantiago


Zantiago


Massage och vila

Zantiago fick vila idag. Masserade hela honom istället och efter det stretchade jag bak och hals+nacke. Han tyckte det var jätteskönt som vanligt.



Såg på hööks att det är 20% rabatt på alla täcken och träns. Vill ha ett nytt ute- eller fleecetäcke till Zantiago, tycker dom här två är snygga!

 


Här är årets nyheter i TR

Här är årets nyheter i TR - som du måste känna till!
Inför den kommande, eller för en del redan påbörjade, tävlingssäsongen är det som vanligt viktigt att ha koll på årets ändringar i tävlingsreglementet (TR). I den här artikeln går överdomare Marianne Wallin igenom vad som hänt i TR I (gemensamma bestämmelser), TR II (dressyr) och TR III (hoppning). TR IV (fälttävlan) för 2010 har inte publicerats ännu.
 
En del ändringar, framför allt i TR I, har sin grund i att tävlingsdatabasen (TDB) utvecklas mer och mer. I och med att alla ska göra sina tävlingsanmälningar i detta system blir följden justeringar i rutinerna både för arrangörer och tävlande.


TR I: Gemensamma bestämmelser
En del av justeringarna berör i första hand arrangörer och överdomare. Framför allt handlar det om hur säkerheten på tävlingsplatsen ska bli ännu bättre. Till exempel ska en speciell säkerhetsfunktionär utses av arrangören. Denna person har det övergripande ansvaret inför och under tävlingen.
Kraven på arrangörens sjukvårdspersonal har också höjts. "... ska vara sakkunnig dvs. ha aktuell utbildning i HLR (hjärt- och lungräddning, min anm.) ...".
 
Bortlottning kvar i dressyren
I mom 125 finns ett par viktiga instrument för arrangören att begränsa antalet starter under en tävlingsdag/ett meeting. Dessa är "... att häst endast får starta en gång per dag." och "... att avsluta ordinarie anmälningstid i förtid.". Inom hoppningen är den omdiskuterade möjligheten att lotta bort ekipage borttagen, men ännu inte på dressyrtävlingarna.
 
Tävla för två klubbar samma år
En nyhet 2010 är att ryttare har möjlighet att tävla för två olika klubbar under samma år. Det kan till exempel vara aktuellt för en distansryttare, medlem i en utpräglad distansklubb, som också vill tävla i ett lag i någon annan disciplin med sin häst.
 
Alla anmälningar via TDB
Att anmälan ska ske via TDB slås fast i mom 131. Detta gör det möjligt att reglera en annan nyhet i samma moment. "Ekipage får endast anmäla till en tävling per tävlingsdag." Nu går det inte längre att anmäla till flera tävlingar på grund av risken att bli bortlottad någonstans. För arrangören blir det förhoppningsvis inte lika många sena strykningar och den ryttare som står på kö kan få ett snabbare besked.
 
Tävling efter vaccination
Antalet dagar som ska ha gått mellan vaccination mot hästinfluensa och ankomsten till tävlingsplatsen har ändrats från sju till fem. Tänk på att det inte gäller "innan första start i tävling". Ankomstdatumet kan vara tidigare och det är denna tidpunkt som räknas.
Ytterligare en orsak som kan rendera en tävlingsbestraffning har tillkommit i mom 191. Överdomaren kan avvisa en person från framridning, framhoppning, tävlingsbana alternativt sekretariat till publikplats.


TR II: Dressyr
Inga större ändringar har gjorts i TR II inför 2010, men ett antal mindre kan vara nog så betydelsefulla för den enskilda ryttaren.
 
Startlistor fem dagar innan
Senast kl 18.00 fem dagar före aktuell tävling ska det finnas preliminära startlistor tillgängliga. Detta är en förändring som säkert många ryttare uppskattar, men som samtidigt ställer större krav på arrangörernas framförhållning.
 
Nästan nytt program
Ett nästan nytt dressyrprogram har tillkommit. Före detta LA:5 har reviderats och döpts om till Msv C:2. Dessutom får häst som startas i Intermediaire I eller högre enbart gå en klass per dag.
 
Ingen hatt i Msv B
Dressyr-TR har en tendens att varje år ha detaljförändringar i mom 221 och 222. Den här gången har bland annat övergången från hjälm till hatt alternativt kubb lyfts ett snäpp. Nu ska alla rida med hjälm till det är dags för debut i Msv A-klass. Bland tillåtna bett finns också små justeringar.
 
Nya uppklassnings- och kvalificeringsregler
Mom 286 om uppklassning bör alla ryttare läsa igenom. 80 poäng eller mer från Lätt A-klass eller högre är numera gränsen för att vara uppklassad från lokal tävling. Vilka typer av tävlingar och klasser som räknas har också justerats.
Reglerna för hur ponnyekipage kvalificerar sig till nationella och elittävlingar har blivit tuffare. Tidigare räckte det med ett resultat på minst 62,00 %, men nu krävs det två. Dessutom måste ekipage som tidigare varit kvalificerat "... men som under det föregående eller innevarande året ej uppnått minst 62,00 % i svårighetsgraden ..." åter kvalificera sig.
 
Samlottning av ponnykategorier
Från och med 2010 räcker det med minst tre startande även i kat C och D för att resultatet från klassen ska räknas. Hur kategorier slås samman har också ändrats. "Vid sammanslagning av kategorier skall samlottning ske." är en ny mening i mom 289. Under det här året bör ryttare/föräldrar hålla ögonen öppna när de preliminära startlistorna läggs ut på nätet. Det kan ta tid för arrangörerna att få in den här ändringen i sina rutiner.


TR III: Hoppning
Nya regler för bakbensskydd på unghäst
För de ryttare som tävlar unghästar är ett tillägg i mom 371 den allra viktigaste förändringen i detta TR. En ny punkt 2 börjar med "För alla hästar t.o.m. 6 års ålder gäller följande för bakbensskydd ..." Därefter följer sex krav på hur ett sådant får se ut/inte får se ut. Det handlar bland annat om gram och centimeter samt remmarnas beskaffenhet. Tydligen kommer ganska många skydd på marknaden att bli förbjudna för dessa hästar. I övrigt är det bara smärre förändringar avseende hästens utrustning.
 
Tydligare kring avstängning
I mom 355 räknas upp ett antal fall som medför avstängning efter beslut av överdomaren. Här har preciserats vid vilka tillfällen överdomaren ska respektive kan ta ett beslut. Det blir klarare både för överdomare och ryttare. Förhoppningsvis blir antalet diskussioner på grund av olika tolkningar något färre.
 
Inte A:O på lokaltävling - och nya hinderregler
Det får inte längre förekomma bedömning A:0 på lokala tävlingar, står att läsa i mom 352. Dessutom har antalet språng och hinder förändrats i många klasser i mom 380. En sak till att observera är att kombination nu är tillåten längre ner i klasserna för hästar. Ponnyerna får vänja sig vid vattengrav redan i gamla Lätt C. Benämningen stigsprång finns inte längre kvar.
Avslutningsvis har reglerna för ponnyekipages rätt att delta i klasser för stora hästar samt kvalificeringsbestämmelserna för start på elittävling justerats i mom 374.

Text tagen här ifrån


Enkelt byte av galopp

Sry att det inte blev ngt inägg igår. Men red ut iaf runt högdalen. Gick bra väldigt kallt ute så mina fingrar frös ihjäl. Zantiago lyssnade jättebra. Efteråt så stretchade jag bak och frambenen och masserade bak.

Enkelt byte av galopp

Enkelt byte sker genom att man byter från den ena galoppen till den andra via två-tre mellansteg i skritt. För att hästen ska kunna göra en bra övergång direkt från galopp till skritt, utan mellanliggande travsteg, krävs en viss grad av samling. Att denna inte är uppnådd genom spänning, kontrolleras i de mellanliggande skrittstegen, som ska vara taktrena och helt avslappnade. Det är an svår övergång, för hästen måste förbli helt rak i hals och kropp. Den ska också förbli mjuk och eftergiven på tygeln och den ska fortfarande trampa väl under sig med bakbenen (alltså vara samlad) för att direkt kunna utföra en god galoppfattning till den nya sidans galopp.

När man börjar träna enkla byten är det bra att först träna övergångar mellan galopp och skritt, alltså fatta hela tiden rätt galopp och ha som mål att det inte ska finnas några mellanliggande steg i trav. Den mellanliggande skritten skall ridas så länge, att hästen blir lugn och slappnar av helt, innan man åter fattar galopp.

När man kan utföra det här på ett bra sätt i båda varven kan man rida på ett långt, rakt spår tex medellinjen, så att hästen inte har en klar ytter- och innersida, och så att det finns gott om utrymme för att rida en förhållandevis lång sträcka i skritt före nästa galoppfattning. I motsats till tidigare byter man nu galopp varje gång man gör en ny galoppfattning efter skritten.
När hästen inte längre behöver så många steg i skritt mellan galoppfattningarna, kan man flytta övningen till att istället göra bytet när man vänder över ridbanan, där den i många program äger rum.

Om hästen har en tendens att svänga bakdelen till sidan i övergången, eller spänner sig, så att den tex gör övergången till skritt och/eller till galopp med samlade bakben (jämfota), kan man kombinera skrittövergången med skänkelvikning. Om man tex rider i höger galopp och gör en övergång till skritt, flyttar man redan från första skrittsteget hästen till höger, för vänster skänkel. Därpå fattar man sirekt från skänkelvikningen motsatt galopp, alltså vänster.


Övning av: Kyra Kyrklund


RSS 2.0