Nosgrimmor - Varför?

Det här med olika nosgrimmor är ganska intressant tycker jag. Varför använder man nosgrimma överhuvud taget? För att det är snyggt? för att hästen gapar? Det är lättare att ha "kontroll" över hästen?

Jag är emot alla slags nosgrimmor. Men det har jag inte varit så längre. Innan visste jag knappt någonting och varför det egentligen användes. Det var en sak som bara tillhörde tränset helt enkelt. 

Nosgrimmor används ofta som tvångsmedel inte som hjälpmedel. Många får nog höra att när min häst gapar och tuggar mycket så använd Aachennosgrimma eller något annat för att stänga igen truten, men har det löst problemet? på ytan kanske. När din häst gapar beror det på något, du kanske är för hård i handen, bettet ligger inte bra, tänderna, sår i munnen? Hästen har antagligen ont någonstans och för att komma undan smärtan gapar den och försöker tex att lägga bettet på ett bekvämare ställe. Istället för att då stänga igen munnen på hästarna ska man kolla sånt här först. En häst gapar inte för att den vill vara dum, den visar att något är fel och då borde vi också lyssna. Det gäller att kunna läsa hästarnas språk. Men vi ryttare har oftast så bråttom, vi kanske inte orkar, vill inte se att det kan vara ett problem som kan ta en stund att lösa, kostar pengar och är det ens egna hand som är hård är det oftast en känslig fråga.

En för hårt spänd nosgrimma ger spänningar som ofta fortplantar sig till käklederna som i sin tur ger upphov till spänningar i hästens nacke. Rörligheten blir då nedsatt i hela ryggraden och hästen kan inte ge efter i nacken och får svårt att sätta under sig. Ridbarheten försämras. Nosgrimmor ger också upphov till väldigt mycket tandproblem. En nosgrimma ska inte inverka på något sätt så ta bort den helt, iaf lossa den.

Om man känner att man har mer kontroll med en nosgrimma så används det också som ett tvångsmedel. Tvingar hästen att lyssna på dig genom att det tar mer i nosryggen. Målet med att rida är väl att det ska kännas harmoniskt? Det ska vara lätt att rida och man ska rida med känsla. Blir det harmonsikt om du drar i tyglarna för att få stopp på hästen? Kanske var ditt mål endå bara att få stopp på hästen så då hjälpte det ju i för sig. Men vorde det inte roligare att komma längre, att tex med lösa tyglar och bara med hjälp av ditt kroppspråk få hästen att stanna på minsta signal (jo det går med lite tid och övning), bekvämare både för dig och hästen. Att hästen lyssnar på dig utan att använda grova medel? När hästen litar på dig, ser dig som ledaren och gör som du säger utan några "hjälpmedel" så har man kontroll och säkerhet. Lär dig få in känslan både på marken och hästryggen. Men den här kunskapen saknar många ryttare, kunskapen om hästarnas språk och vad som är rätt och fel. Det är mycket tvång i dagens ridning tycker jag. Man vill heller inte inse att man gjort fel och fortsätter i sin gamla vana.

Om du vill lära dig hur hästen fungerar så titta på hästarna, hur gör den för att uttrycka något i hagen när den tex leker med en kompis. Vad betyder vad? Vi människor ger oftast massa information till hästen utan att veta om det. Hästarna talar med kroppspråket och har mycket lätt för att känna om en ryttare är arg, irriterad, rädd med mera. Det går inte att dölja. Din röst kan säga en sak men så säger din kropp en annan. Hästen lyssnar på vad kroppen säger men det var inte vad vi ville så då piskar vi till den eller gör något annat och säger "dumma häst, du fattar ingenting". Kanske inte så kosntigt. Det är vi som vill hålla på med hästar så då är det vi som ska lära oss hästens språk inte hästen som ska lära vårat. Vi talar faktiskt med kroppen, möter vi en männsika som talar ett annat språk föröker vi kommunicera med hjälp av olika gester och ansiktsuttryck, vi har det i oss så tar vi bara den tid att lära oss vad allt betyder kommer det bli mycket roligare att arbeta med hästen!


Zantiago utan nosgrimma

Är det så att ni använder det bara för att ni tycker det är snyggt och tycker det är fult utan så tänk på hästen istället. För den spelar det ingen roll för hästen hur den ser ut. Tänk hur hästarna är ute i det vilda, helt nakna och därför borde man använda så lite som möjligt på hästen. Vad trivs hästen egentligen bäst med? Tänk på hur stort hästarnas hjärta är egentligen och vad dom gör för oss männsikor även om vi inte är rättvisa mot dom. Tänk på deras bästa och inte bara på vad vi vill. Respekter hästen som en individ. Tvinga inte fram något. Man vinner inget på ständiga konflikter och hästen kommer aldrig att respektera eller älska dig då. Få hästen att vilja umgås, lära sig saker och samarbeta med oss.

Det är vad jag tycker iaf och ni som får tips om massa olika "hjälpmedlen" tänk först själva också. Använd det inte bara för att er tränare eller någon känd ryttare gör det, det behöver inte vara rätt för det.

Har så mycket att säga om det här med hjälpmedel men kan inte göra inlägget hur långt som helst så det får bli nästa inlägg ;)


To me, horses and freedom are synonymous
Bilden tagen här ifrån


The best way to make children good is to make them happy

Va trött jag är. Men hade svårt att somna igår och så gick jag upp kl 7 idag. Jobbade på Skutan och vi fick göra som vi brukar, massa stallsysslor. Man rör på sig ganska mycket så är ganska trött i benen nu också. Är så sugen på att rida och ha häst nu. Är jätteglad att mina föräldrar tänker köpa häst åt mig, det såg lite mörkt ut efter jag lämnat tillbaka Zantiago. Mina föräldrar gör verkligen allt för mig så jag ska få vara lycklig men att köpa häst kostar ju så mycket så dom behövde tänka en stund men tillslut sa dom ja :) Tänk för något år sedan när det var det enda jag önskade mig men hur mycket jag än tjatade så fick jag ingen. Nu har den önskningen kommit till uppfyllelse och är verkligen jättetacksam. Nu gäller det bara att hitta en häst som är rätt för mig :)


Snart har jag en egen häst :)


Precis kommit hem

Har precis kommit hem från bion. Blev bara jag och Jessica som tittade för det fanns ingen som kunde passa Zacke så mamma fick vara hemma. Tyckte filmen var bra, gillar alla twilight filmer. Nu ska jag ut och springa 3km och efter det köra några styrkeövningar. Sen blir det tacos ikväll och lägga sig "tidigt" för imorrn ska jag till skutan igen och jobba, går upp vid 7.


Favorit i repris
Jag och ZantiagoKort inlägg

Idag är jag som sagt ledig från Skutan. Mamma, jag och Jessica åker på bio och ser Eclipse senare. Fast måste höra först om någon kan passa Zacke annars går det inte. Funderar på om jag ska träna innan bion eller efter. Tror efter men vi får se. Kort inlägg men har inget intressant att skriva.


Bilder på Zacke

Har inte lagt in så många bilder på vår hund så tänkte jag slänger in några bilder :)


Tisdag

Sitter här och kollar runt lite på datan. Jobbat på Skutan från 8 till halv 1 idag så slutade ganska tidigt. Gjorde typ samma saker som igår men fixade Staket också, Karna hade fått tycke för gräset utanför hagen så hon smet ut hela tiden under trådarna så vi fick fixa till det.

Mamma ringde Tjejen som har hästen vi kollade på igår idag och vi ska komma och titta på henne igen på Söndag så min faster får titta på henne också. Vad ska jag göra resten av dagen? Ingen aning men hoppas jag hittar på något för hatar att bara sitta vid datan.


Världens finaste ponny <3


When the world says, "Give up," Hope whispers, "Try it one more time."

Idag var det första dagen på sommarjobbet på Skutan. Gick väl bra, fick inte gör så mycket just idag men blev lite mocka, smörja ridutrustningar, gå promenad med en häst, spola av en hästs ben med mera. Är två till som sommarjobbar samtidigt som mig också.

Efter jag vart på Skutan var vi och kollade på hästen som jag berättade om igår. Otroligt gullig och söt häst. Verkligen jättesnäll och mysig, gav ett väldigt bra intryck när man såg henne första gången. Välidgt mjuk och fin i munnen. Var lite vinglig ibland så man fick tänka på att rama in henne och ha ett bra stöd på yttersidan. Lyssnade bra för skänkeln. Ibörjan när jag travade blev hon lite springig och slog i med benen. Men gick bra sen när jag kortade upp henne. Lite låg i formen men absolut inte tung, men det är ju sommarlov och hon var inte i full kondition, lite tjock just nu också. Hoppade några skutt och det kändes bra, bjöd ganska bra på hinder och verkade inte allas tittig. Red över en stor vattenpöl och brydde sig inte om de gula sockerbitarna som stod under hindret. Gillade henne jättemycket och tror att det kan vara en häst som passar mig och även min syster. Malin red en kort stund och kände på henne lite och även hon gillade henne. 100% trafiksäker, okompliserad i hanteringen och verkade väldigt lugn och harmonsik. Tjejen som har henne har haft henne i 1 och 1/2 år och innan det kunde hon nästan ingeting och med tanke på den korta tiden tycker jag hon har gjort ett jättebra jobb. Känns som att hon är utvecklingsbar och har kapacitet för mycket mera. Har ju inte råd med värsta värsting hästen så den här känns väldigt bra med tanke på vad vi har råd till. Verkade fin i kroppen annars förutom att hon nu var lite tjock. Blev glatt överraskad av den här hästen för det var inte vad jag hade trott. Bra at hon var lite åt det kraftigare hållet då hon är ganska liten. Måste tänka en stund nu och granska filmen lite mer, så får vi se men tyckte verkligen om den här hästen! :)


Roligaste ica reklamen


Titta på häst imorrn

Inte gjort så mycket hittils. Har hittat en häst som vi ska titta på imorgon kväll. Står i Täby så det är ganska nära. En liten stor häst 153cm, väl grundriden och kan skolorna: skänkelvikning, öppna, sluta, enkla byten mm. Hoppad bana 85 - 90 cm. 7år gamal. Trevlig i hanteringen. Så ska titta på den imorrn och Mailn följer med också.

Tråkigt väder ut så känner inte för att göra något speciellt idag. Ikväll ska vi på valpkurs med Zacke, 3:e och sista gången nu.

Den här hästen ska jag titta på imorrn

Bilden tagen här ifrån


Lördag

Bloggen kommer lite i andra hand nu här på sommarlovet. Kom hem igår från att ha jobbat hos min faster. Var där med Peppe. Först skulle huset borstas och sen målas. Målade två hus. Började bli lite jobbigt på slutet men vi hade kul vid sidan av också. Åkte och badade, kollade när min faster red, åt glass på ett cafe med mera. peppe och jag fick bo själva en natt också för Annica och krister åkte upp till deras landställe. Så nu har jag tjänat lite pengar och på Måndag börjar jag jobba igen. Men på skutans gård. Fortsätter kollar runt på hästar. Provred ju hos Aud i Söndags men det var ingen häst för mig. Det blir svårt att hitta en hyrhäst som följer det kraven jag har. Men har hittat en häst till salu som jag tycker låter intressant. Vi har pratat med henne redan och fått lite filmer och bilder. Vi ska nog ringa henne idag så kanske jag åker och kollar på den.
Tråkiga inlägg jag gör. Men har ju ingen häst nu och har ingen lust nu på sommaren att skriva ngt intressant inlägg men det kommer nog senare. ;)


Zantiago och jag :)


Alla behöver vi lite semester

Nu var det ett tag sen jag skrev men bloggen måste ju också ha lite sommarlov ;) Har inte varit hemma så mycket. Vart i småland, göteborg (liseberg) och båstad. Idag ska jag först till Aud och provrida en häst sen tillsträngnäs till min faster och jobba där typ en vecka, peppe är med också. Kollade på tre hästar igår på Grällsta ridcenter men det var ingen som passade mig så jag letar vidare. Orkar inte skriva så mycket men det var lite kort om vad jag varit och gjort.


Fredag

Va varmt det var idag, skönt, gillar verkligen sommaren. Började dagen med att springa eller snarare jogga, var riktigt tungt och svettades jättemycket. Har annars vart i västervik, köpt massa godis på godisfabrik, är hemskt att gå in i en sån affär. Vill bara plocka åt mig alla sorter, vet inte vad jag ska välja. Lyckades inte ta alldeles för mycket iaf :P. Har som vanligt busat med Zacke. Hundvalpar är precis som små bebeisar. Det enda dom gör är äter, sover och leker. Så måste man passa på dom hela tiden så dom inte gör något dumt. Fast Zacke lyssnar ganska bra och följer mig vart jag än går iaf. Har proppat i mig lite godis nu och ska snart gå ut med Zacke, sen blir det nog sängen och läsa lite.


I miss you a little; I guess you could say,
A little too much, a little too often, a little more each day.
So you're sort of, pretty much, basically always on my mind,
Needless to say that you are very kind


Ännu en dag..

utan hästar, Haha men jag överlever. Idag har jag inte gjort något speciellt. Ätit massa jordgubbar, busat och lekt med Zacke. Spelat lite kort och kollat runt på datan. Ska snart gå ut med Zacke och sen blir det att läsa lite i sängen och sen god natt. Haha Zacke är så rolig när han behöver bajsa, han blir helt tokig. Far runt i hela huset och hoppar och skuttar. Börja busa med allt han ser och blir helt galen. Glömde bort att han gör så innan han bajsar så hann inte ut med honom så det blev en korv inne idag :P. Men får komma ihåg det tills nästa gång så han blir helt rusmren snart.
 Tråkiga inlägg men det händer inte så mycket just nu. Imorrn kanske vi åker iväg någonstans. Måste köpa ett nytt halsband till Zacke. Vet inte var det är, har kollat överallt. Antingen så måste jag ha lagt det så att Zacke kunde ta det och gömma det någonstans eller så har han dragit av sig det ute (halsbande är lite för stort för honom). Men endå, konstigt, hoppas jag hittar det!


Zacke knasboll


Småland

Nu är jag i Småland. Idag så har jag mest tagit det lugnt, vi har vart och plockat jordgubbar och handlat. Har annars mest passat på Zacke. Ska snart ut och springa innan fotbollen börjar.

Jag kanske ska få åka på ett ridläger som inte är så många dagar. Kollar runt lite och hittat två stycken. Ska höra med mamma :)


Zantiago :)


Nu åker jag till Småland

Snart åker jag till Småland med mormor och morfar. Tar Zacke (hunden) med mig också. Mamma, pappa och Jessica kommer dit på Lördag. Mamma kommer snart så ska jag bara äta och så skjutsar hon mig till mormor och klockan 6 åker vi. Men kommer missa fotbollsmatchen idag :( får se den på datan sen på svt play om den nu går där.

Verkligen svårt att hitta en häst som passar, har letat runt över hela internet nu känns det som. Har mailat några och fått lite svar. En häst som låter intressant bor i göteborg, har mailat tillbaka till henne får se om hon svarar igen. Vi funderade på att kanske nästa vekca åka till Liseberg jag, mamma, pappa och Jessica och om jag endå är där kanske jag kan åka och kolla på den.

Kommer hem om typ 2 veckor men kommer ha datan med mig så slänger väl in något inlägg då och då.


Jessica i Småland förra året


Måndag

Sitter här på altan med datan, skönt att sitta ute fast är ingen sol just nu. Har hittils gått ut med hunden, ätit frukost och städat lite. Vet inte vad jag ska hitta på idag, skulle vart med två kompisar senare på EM men den ena kunde inte sen så det blir inget. Inte för att jag kan hitta på så mycket eftersom jag passar Zacke men får försöka roa mig med något här hemma iaf ;)

Imorrn åker jag till Småland och kommer typ vara där en eller två veckor, bror på om min familj och jag ska hitta på något nästa vecka, det är den enda veckan vi alla är lediga tsm, pratade om göteborg och liseberg eller åka till ett ställe vad det nu hette och titta på tennis, bada och vad man nu mer kunde gör där. Om vi åker till göteborg så finns det två hästar där som jag är intresserade av och då kanske vi kunde åka och kolla på dom då när vi endå är där.


Zantiago och jag


Jag vill rida!

Var dagarna går snabbt, känns som jag precis vaknade. Idag har jag busat med Zacke, fikat med mormor och visat Zacke för henne, handlat, sett på tennis och kom precis hem från en springrunda. Snart ska vi äta kycklingsallad. Är sugen på att se fotbollsmatch men det är ju ingen idag. Nästa är inte förrän på tisdag och då kommer jag missa den. Haha hatade typ att se på fotboll förut men nu kan jag inte sluta titta :P.
Det har börjat krypa i mina ben på kvällarna när jag sitter still, tror det är för att jag inte ridit på ett tag. Tål inte att bara sitta och ta det lugnt, måste ut och röra på mig mycket. Men det är svårt när man har en hund att passa och ingen häst att rida, vad gör alla ni som inte rider? Hoppas att ut och springa nu på kvällen hjälper annars vet jag inte vad jag gör X)


Jag vill rida!


Söndag

Har precis gått ut med hunden. Får se vad jag hittar på idag, kanske kommer vara med några kompisar men den ena svarar inte så vi får se. Har hittat en häst som jag verkligen skulle vilja ha men till salu. Vi håller på att räkna hur mycket mer det kostar att skaffa egen än att hyra. Det som tillkommer är ju försäkringen och själva inköpet av hästen. Finns inte så jättemånga hyrhästar efter det krav som jag har vilket gör att det är svårt at hitta en. Aud (som jag hyrde Zantiago av) har en häst som hon tror skulle passa mig men det är bara det att det är en valack, hon har mest valacker och jag vill helst ha ett sto så den inte behöver stå själv i hagen. Annars måste jag kanske byta stall och det vill jag verkligen inte, trivs jättebra där jag står men det är svårt att hitta en hyrhäst sto som passar. Aja vi får se, hoppas det löser sig iaf :)

Vet att Zantiago kommit till en familj med barn nu iaf och har det bra. Han har skött sig och dom verkar trivas med honom enligt Aud. Får säkert ta det lugnt och ha det skönt precis som jag hoppades på!


Saknar dig Zantiago <3


Vill ju också åka på ridläger

Fick gå upp tidigt idag, vid sju, för min syster och hennes kompis ska på ridläger och dom åkte vid halv sju. Både mamma och pappa åkte med och eftersom dom gick upp tidigt gjorde Zacke det också. När dom sen åkte iväg började han gnälla och då var jag tvungen att gå upp. Är sååå avundsjuk på min syster just nu, vill ju också åka på ridläger!! Jag får åka på ett men då får jag ingen häst i höst så då avstår jag hellre från ett ridläger men iaf. Jag vill, vill verkligen! Är ju som himla kul och just nu känns det som jag inte gjort så mycket av mitt sommarlov för att jag inte haft någon häst att rida på. Man blir så bortskämd av att ha kunnat rida varje dag så nu känns det bara tomt och konstigt. Det bara pirrar i benen av att få rida igen. Men får försöka göra roliga saker iaf det är ju endå skönt med sommarlov!


Nybyggets ridläger 2009, jag och Pricken :)


Nybygget


Horse hit by car

Usch, hemskt!


Sommar

Var ett tag sen jag blogga nu men har inte haft tid. Har varit på landet och var ju i skåne och provade några hästar. Men det var ingen som passade, provade 4 stycken. Har kommit fram till att jag är för stor för en D-ponny och två av dom jag provade var D-ponnyer. Skulle gå med en maxad D-ponny och den lite kraftigare modellen men kommer inte kunna tävla D-ponny sålänge till så det känns bättre om jag hittar en liten häst istället. De andra två jag provade var en valack och ett sto. Valacken kändes ganska bra, blev ganska lätt tung och stark men endå trevlig att rida och hade gått LB i hoppning och dressyr. Men eftersom det bara står ston i mitt stall och dom vill inte att vi släpper ihop med någon valack så måste han stå ensam. Jag vill helst inte låta en häst stå ensam och plus att den här hästen blev då väldigt orolig så därför vill jag inte ha honom.

Den andra var ett tolvårigt sto som var ganska omusklad just nu, hon hade inte tävlat något. Hon var ganska vinglig, ostadig i formen och gick mycket på bogarna. Kände att det kommer bli mycket jobb med henne men hon var annars en trevlig och otroligt snäll häst men det kändes inget för mig. Så hittade ingen jag ville ha där nere.

Det är svårt om man ska hyra att verkligen hitta en bra häst, oftast hyr man inte ut sånna men jag hoppas att jag kommer hitta någon. Om någon vecka ska jag provrida hbos Aud men jag är osäker på ifall hon har något sto, tror mest hon har valackar. Tror också hon har mest ponnyer men vi får väl se. Har hittat några hästar som är till salu men ska räkna på hur mycket mer det kostar att ha egen.

På tisdag åker jag till småland och kommer vara där typ 2 veckor så det kommer nog inte bli så mycket uppdatering då heller. Juste vi har köpt hund nu, har haft honom i 1 vecka och två dagar nu. Jättesöt liten pudel som antingen bli stor dvärgpudel eller mellanpudel. För ni som inte vet så heter själva rasen pudel men beroende på hur höga dom bli delas dom in i toy-, dvärg-, mellan- och kungspudel. 


En häst jag red i Skåne


En häst jag red i skåne


Zacke

RSS 2.0