Landet

Nu har jag kommit hem från landet och det har hänt en del konstiga grejer kan man säga. Vi åkte som sagt i fredags och med vi menar jag min syster, farmor, classe, hunden Zebbe och så föjde Peppe med också.

På fredan så bestämde jag, peppe och jessica att vi skulle ro, det var väldigt blåsigt och mkt vågor. Jessica och Peppe ville då se först att jag kunde ro när det var sådant väder. Så jag åkte iväg själv och rodde. Det var bara det att när jag kommit en bit började ena åran spricka och tillslut gick den itu. Så där satt jag mtt ute på skön och pga av att det var ganska strömt kunde jag inte komma ngn vart. Men jag hade kommit ganska nära en ö så använde mig av en åra för att försöka paddla mig i land, var inte det lättaste precis men lyckades till slut. Satt där alldeles själv på en öde ö och kunde inte komma där ifrån. Hade skrikit till Peppe och Jessica att åran var itu men dom hade inte hört men som tur var hade jag mobilen med mig så fick ringa till dom och berätta vad som hänt. Så dom gick skrattandes upp för att hämta farmor som sen fick fråga grannen om hjälp så kom dom och räddade mig . Haha men så kan det gå när man ror med misnt 30 års gamla åror X)

Nästa lilla roliga grej hände på lördagen. Jag, peppe och jesica rodde över till en ö, vi hade med oss Zebbe också. När vi gick runt och kollade lite sa Jessica "kolla det ser ut som en död säl där i vattnet" jag ba "Nej det är en sten" men när vi gick närmare sa Peppe "nej men det är ett dött djur", och rätt hade hon för där flöt en död älg, jätteäcklig var den. Haha vi åkte sen med rodbåten för att kolla lite närmare på den. peppe och Jessica satt bak och skrek som stukna grisar medan jag kolla lite närmare. Usch var verkligen äckligt!

Sen har vi gjort lite allt möjligt spelat kort och boul, kollat på ett hål i berget som var fylld emd vattnet men som vi tömde, åkt båt med mera.

Här kommer lite bilder


Jag strandsatt på en öde ö


Äcklig död älg


Jag och syster i hålet i berget


Peppe och jag


Torsdag

Kom precis hem, har varit hos Peppe. Hon ska sova här och imorn åker vi till landet och kommer hem på söndag, så det kommer bli dålig uppdatering. Efter det åker vi ner till skåne också och kollar på häst. Har bestämt oss för en hund nu som vi hämtar på onsdag, en dvärgpudel, jättesöt!
Kolla va gullig


Kom precis hem..

Kom precis hem. Var först i tyresö och simmade 45min, åkte sen till handen C där mamma var och kollade om det fanns ngt på MQ, dom hade 50% rea på några kläder. Men hittade inget så vi åkte hem. Har annars idag suttit vid datan, lästa lite och städat. Ska snart äta tacos :)


Häftigt!


Rollkur

Jag förstår inte hur vissa männsikor kan använda sig av den här träningsmetoden. Hur ryttare ens kan tycka att hästen ser bra ut. För det är väl det, det handlar om? Att få hästen att se elegant, ståtlig ut och utspegla en stark självsäkerhet/självkänsla. Att se hästen jobba för varje steg och vilja visa upp sig och bära upp sin ryttare på bästa sätt.

Man pratar om samling av hästen och orsaken till och meningen med det är att gymnatisera hasen och förminska hasvinkeln. Det gör det lättare för hästen att kunna bära ryttarens vikt med bibehållen balans. Hela hästen kommer att skjuta ihops sig. Det här medför att den blir kortare, bär huvudet lite högre och att nosen kommer närmre lodlinjen, men detta är förhållandevis oviktigt. Det handlar om hasens böjning och att bakdelen då kan bära mer vikt.

Vid rollekur, som är en överböjning av halsen, får hästen en rak, platt rygg, bakbenen släpar efter och leder i bakdelen dras inte ihop så de förblir bakom hästen. Att bakbenen inte kliver under hör ihop med att för mycket spändhet i ryggen, vilket förhindrar bakbenens rörelser framåt. Hästarna hamnar istället med vikten på framdelen.

Som jag skrivit i ett tidigare inlägg är vikt på framdelen förknippat med flykt för hästen vilket ger en panik känsla hos hästen. Framdelen används oftast bara i naturen av hästen vid just flykt för att snabbt kunna skjuta iväg med frambenen för att komma ifrån rovdjuret.

Vid rollekur blir också trycket på nackens muskler och ligament enormt. Även hästens ryggligament påverkas starkt. Det skapar en inaktiv bakdel. Det hårda draget i munnen som aldrig ger efter skapar ett tryck från bettet som gör att tungans blodcirkulation avsevärt hindras.

Tycker att målet på dressyrbanerna idag är fel. Den hästen som kröckar på nacken, svettas, dregglar, lyfter på benen mest och har "späntigaste" steget vinner. Det ska se prydligt ut med mycket remmar,sporrar och kandar. För mig ser hästarna ut som maskiner, maskiner på alldeles för hög varv som snart kommer sprängas. Vore det inte roligare om det kom in någon med bara grimma och utan sadel, som red sin häst i korrekt samling, utstrålade glädje och harmoni, hästen och männsikan var som ett och dansade igenom hela programmet?

Jag vill iaf uppnå någt mycket mer än vad som ses i den "vanliga" dressyren idag. Jag vill få fram den självkänslan som hästar känner i det vilda. Jag tror att om man tar sin tid att förstå hästen och se vad den egentligen mår bäst av kommer ridningen bli mkt lättare och roligare och utan användning av alla slags hjälpmedel människan hittat på. Finns väl nästan ingen männsika som inte någon gång sett och kännt den här lyckan när hästarna släpps ut på grönbete, frihet och stolta. Får vi den känslan när vi rider, verkar hästen lycklig? Det går att uppnå vacker ridning utan massa skarpa bett, remmar hit och dit, sporrar, hjälpmedel m.m. Man provar massa saker när det egentligen är så lätt som att bara kunna kommunicera med hästen på deras språk! Hästar är känsliga djur och man borde ta vara på det. Tänka att kunna rida samling med slappa tyglar och det mest finaste signalerna. Det är vad jag tänker sträva efter!


Tisdag

Sitter här och kollar runt lite på hundar. Har hittils städat hemma och åkte upp till stallet och städade mitt skåp och boxen. Var ju och tittade på några cocker spaniel valpar igår, jättesöta var dom. Verkar vara en trevlig ras och han som hade kenneln verkade seriös. Men vi vill kolla på några fler raser/hundar så får vi se om det finns någon hund vi tycker skulle passa oss. Måndag nästa vecka ska vi titta på några Finsk lapphund valpar och på torsdag kanske en pudelvalp.


Finsk lapphund
Bild tagen här ifrån


Haha


Vi ska skaffa hund!

Har inte gjort så mycket hittils. Har städat lite, varit ute och sprungit. En jättekul sak är att vi ska skaffa hund! Imorrn ska vi åka och kolla på några Cocker spaniel valpar :D Ska bli jättespännande.

Klicka för att se nästa bild
Valparna vi ska kolla på imorrn :)
bilden tagen här ifrån

Runsten hopptävling

Var som sagt och kollade på hopptävling på runsten med Malin, Tina och Moa. Jessica och Linnea kom sen också. Var där från 12 till typ 4. Inte bästa vädret precis, spöregnade en gång och annars blåste det jättemycket och var skitkallt. Men det var kul att titta iaf. Tog lite kort.
Lördag

God morgon eller snarare god förmiddag!
Vaknade ganska sent idag, iaf för att vara mig. Vaknade kl 9 och har hittils ätit frukost och duschat. Kl 11:20 kommer Malin och hämtar upp mig, vi ska åka till runsten och kolla på 140, 150 som går där idag. Tina och Moa kanske också skulle med. Tar med mig kameran och fotar lite.

Glömde berätta hur det gick när jag red i torsdag. Red Aramis och vi fick träna på övergångar och serpentinbågar. Fick honom inte att lyssna ordentligt för skänkeln ibland men efter några övergångar mellan galopp och skritt gick det bättre. Har en tendens att också ge efter för mycket med innerhanden i galoppfattningen och då tappar jag honom.

 Han är ganska knepig och kräver mycket aktiv ridning nästan hela tiden, jag är för långsam i mina hjälper ibland. Vilket gör att han antingen inte går framåt ordentligt eller så börjar han vingla och studs hit och dit och låtsas helt plötsligt att han är jättekänslig. Men tycker faktiskt att det gick riktigt bra i torsdag och att jag fick till det ganska bra på honom. Bästa gången hittils som jag ridit på honom iaf.


Aramis och jag i vintras. Visst är han väl söt!


Tips få bort kåda

Är nästan omöjligt att få bort kåda från hästens päls. Man försöker med olika borstar, vatten, schampoo med mera. Ett tips jag fick från en person förra sommaren var att smeta lite oliv- eller rapsolja på och låta det vara tills nästa dag. Funkade faktisk jättebra. Så om din häst fått kåda i pälsen, smörj på med matolja!


Sitter här och..

Sitter här och laddar över lite musik. Ska snart cykla till bussen, ska till min faster i strängnäs och rida. Sover även över där och kommer hem imorrn. Har inte gjort så mkt idag. Läst lite i boken dansa med hästar och åkt upp till stallet för att hämt min hjälm och mina stövlar.


Zantiago i vintras


Sommarlov!

Japp idag var det skolavslutning. Samlades första bara i klassrummet och fick våra betyg och sen gick vi till aulan och kolla när några uppträde. Kom hem vi halv tolv och åt lunch. Har städat en stund och sen kom farmor och gav mig lite godis och två böcker som avslutningspresent :) Snart kommer Ebba hit.


Zantiago och jag för lite mer än ett år sedan :)


Sitter just nu..

Sitter just nu på mammas jobb. Åkte till Farsta och klippte mig och sen gick jag en stund i centrum. Gick till mammas jobb efter så jag kan få skjuts hem. Har suttit här en stund nu men mamma slutar snart. Sista provet i skolan idag och imorrn slutar vi :)

Är sugen på att rida men ska åka till Annica på torsdag iaf så ska jag rida där hon brukar rida, så det ska bli kul. Har varit där typ 3 gånger förut och ridit Aramis, får se vem jag rider den här gången.
Ibörjan av vecka 25 åker vi förhoppningsvis ner till skåne och kollar på några hästar, hoppas jag hittar någon jag gillar. Saknar Zantiago men ska bli spännande att kolla på en ny.


Saknar dig Zantiago


Måndag

Sista vanliga skoldagen idag. Imorrn har vi bara fyrsikprov och städa skåpen så får vi gå hem sen och på onsdag är det sommarlov! Idag följde jag med Jessica när hon red. Första gången på länge. Har inte hunnit förut, hade Zantiago att åka till plus att jag hade insläppen på måndagar. Könns nästan som jag glömt ngt pga att jag inte åkt upp till stallet. Ska snart plugga fysik, sista provet nu för terminen.

Tog lite kort idag


Jessica och Tintin


Moa och Keaton
When someone you love becomes a memory, the memory becomes a treasure.

Har varit ganska deprimerad idag, har inte gjort så mkt. Fixat ihop den här videon om Zantiago och pluggat. Allt kändes så tråkigt och hade inte lust att göra någonting. Men var ute och sprang alldeles nyss och det hjälpte verkligen. Känner mig mkt piggare och gladare. Ska snart hjälpa mamma och grilla. Sen kommer Ebba hit :)

I will remember you each and every day of my life
No matter where I am, you will always be in my mind.
I will follow your scent even in my dreams,
I will honor you as I worshipped every footsteps you left behind.
As time goes on, I will be thinking of you in dreams and reality.

My life’s happiness can be fulfilling
By reminiscing the happiest intimate moments we’ve shared.
I will capture every minute of our love desired,
Even the infinitisimal happenings of our lives,
I will remember you while I can still do,
Until my heart stops yearning for you.


Goodbye my lover, goodbye my friend. You have been the one. You have been the one for me.

Usch va hemskt det var. Lämnade tillbaka Zantiago idag och kommer sakna honom jättemycket. Vi har haft så mkt roligt ihop och jag har lärt mig så mkt på honom. Det känns så tomt, vad ska jag nu göra på dagarna? Att ha varit med någon varje dag i mer en 1 och 1/2 år och sen bara hejdå så kommer vi aldrig ses mer, känns jättekonstigt. Det gick så snabbt också när vi lämnade honom, hann knappt säga hejdå ordentligt. Känns verkligen sorgligt och hoppas verkligen att han kommer få ha det bra nu!

Filmklipp om Zantiago kmr imorrn.


"The reason it hurts so much to separate is because our souls are connected"

Älskar dig Zantiago och kommer alltid göra!


Näst sista gången

Nästa sista gången man rider Zantiago, usch känns så sorgligt. Imorrn åker han, att det redan gått mer en 1 1/2 år sen jag hyrde honom. Red på volten idag och red mest runt lite. Gjorde några övergångar. Jessica följde med och tog lite kort.

Snart åker jag till stan med Jessica och där möter vi upp Peppe och Linnea. Vi ska se Prince of persia.


Bildbomb

Peppe följde med till stallet idag. Red ut barbacka och peppe fick skritta lite också. Tog massa roliga kort och Zantiago var jättesuktig som stod så snällt och fint när jag klängde som en apa på honom men allt går bara man får lite mat ;) Kul var det iaf och superhärligt väder också!

Här kommer en bildbomb på mig och Zantiago från idag :)


Kolla in våra snygga miner, haha.


Bara 1 vecka kvar!

Blev inget bad med Zantiago idag. Ångrade mig sen pga att jag inte är helt säker på vägen och hur det ser ut där man kan bada och det är ganska långt dit också. Sen är det säkert kallt. Tänkte jag skulle gå dit ngn gång och kolla hur det ser ut och se om jag ens hittar dit. Red istället ut runt lyckeby och skuttade över ett litet hinder som ngn hade byggt. Ganska pigg och lyssnade lite dåligt ibland så det blev en del övergångar och efter det lyssnade han mkt bättre. Var väldigt fint väder idag och 23 grader varmt, jätteskönt var det.

Snart ska jag börja laga middag, är jättehungrig. Har suttit och latat mig en stund nu, borde egentligen plugga fysik men fattar knappt något så väntar på att pappa ska komma hem och hjälpa mig. Bara en vecka kvar nu tills sommarlovet och sista vanliga onsdagen (hatar onsdagar, värsta dagen i skolan). Imorrn har jag bara biologi och kemi och då ska vi bara prata betyg. Så nu är det bara fysik för hela slanten så jag får alla rätt på provet nästa vecka och sen är det sommarlov! :D

Lägger in en bild på min katt ;)

Felix


Tisdag

Red ut idag och tog det lite halv lugnt. Gick bra han var väldigt pigg bara men lyssnade OK. Nu är det bara 4 dagar kvar tills han åker hem, usch kommer inte alls bli kul. Imorrn ska jag iaf göra ngt kul med honom som jag velat göra länge innan han åker. Jag och Jessica ska rida till en sjö och bada med honom. Har aldrig ridit dit man får bada med hästar men Moa försökte förklara vägen och jag tror jag förstod så får vi se om jag hittar dit eller inte. Ska iaf bli superkul :)

Några fler bilder från igår


Zantiago <3


zantiago och jag


RSS 2.0