En rolig arbetsdag

Nu ska det verkligen bli gott med lite mat i magen. Det blev sen middag idag. Det har varit en ganska roliga jobbdag idag. Jag fick göra lite roligare grejer. Jag har ridit 3 hästar, putsat massa träns och sadlar och hjälpt till med lita annat små pyssel. Det var lektion idag också så den kollade jag på, dock var den inte så rolig att titta på men jag satt och pratade med en tjej som oxå kollade så det var trevligt. Moa var fin också och nu precis när jag skulle gå hem så fick jag beröm av en äldre kvinna eller vad man säger, hon tyckte jag jobbade på jättebra så det är ju alltid kul att höra.

Nu ska jag äta klart min middag som är hemmagjord biff med makaroner och bönsallad. Biffarna gjorde jag dock inte nu ifall någon skulle undra ;)



Dagens middag

Lunch nu!

Lunch nu! Hittils har jag mockat, fixat vatten i hagarna, skrittat ut på en häst och ridit Moa. Suvi red medan jag red Moa så fick lite hjälp. Moa kändes riktigt fin idag, mycket rundare och mer alert än igår. Körde lite skänkelvikningar längs diagonalen och jag fick till dem ganska bra. Det gäller att hitta en bra balans mellan tvärningen och framåtbjudningen på Moa. Hon skulle vara rund och mjuk även i skäkelvikningarna så jag red lite överdriven ställning, halvhalter sen även skänkelvikning några steg och sen rakt fram osv. Super rund och trevlig var hon och Suvi verkade tycka hon var fin också.

Nej, nu ska jag fortsätta äta. Ris med sesamnuggets idag igen. Ni som inte provat sesamnuggets borde verkligen göra det, det är den godaste vegetariska grejen jag har smakat, man kan äta hur många som helst!


You’ll never become a failure, until you fail to try.

Anything is possible, if you think it is worthwhile
If you’re willing to go the distance, to go the extra mile.
With determination and effort, you can often achieve more
Because you don’t always get what you wish, but what you work for.

Dreams can become challenging, but no matter what the cost
Strive to complete the task before you, and you’ll never end up lost.
So bring with you your goals, and leave your doubts behind
Whether you think you can or can’t, you certainly will find
You’ll be right either way–so never quit, and this is why:
You’ll never become a failure, until you fail to try.



Det är inte lätt när man vill mer än vad man kan, men jag ska kämpa och jag ska klara det.
I will keep on fighting 'til the end!

Lektion för Suvi

Det blev regn idag, men som tur var kom det nu på kvällen. Red lektion för Suvi på Moa typ nyss. Det gick ganska bra. Vi tänkte som vanligt framförallt på att hon skulle vara rund, loss i sidorna och verkligen komma igenom ryggen. Jag red på volten och fick ställa henne åt båda sidorna för att verkligen få igenom henne. Jag får till det riktigt bra vissa stunder men sen slutar jag rida eller så börjar jag klämma med knäna och då faller vi ur igen. Jag kan lätt bli lite passiv i min ridning. 

Nu ska jag äta middag. Det blir sesamnuggets med pommes :)

Godmorgon du glade!

Godmorgon! 

Håller just nu på att göra äggröra med stekt macka, ibland måste man ju lyxa till det lite ;) Det ser ut att bli regn idag, det är ganska mulet här. Får hoppas vi slipper det. 


Vad hände med lugnt och fridfullt på landet?

Åhh va skönt det är ute på landet, så tyst och fridfullt... Jo, tjena! Grannarna har tydligen hittat en mikrofon eller något som de tycker är jätteroligt att hålla på med verkar det som. Det är elevhem precis bredvid och nu håller typ ungdomarna där på och rappar och sjunger och skriker och det låter INTE vackert. Jag blir galen! håll klaffen! det finns folk som behöver sova! haha jag vet att klockan bara är halv 9 men de kmr säkert hålla på ett tag. Jag brukar egentligen inte störa mig på ljud men idag vill jag ha det tyst och det här stör mig jäkligt mycket just nu. 


Idag har jag målat både dörrar och mig själv

Hellu! 

Då har man varit här 1 vecka. Tiden går snabbt när man har roligt ;) Idag har jag promenerat hästar, mockat, spacklat, gått och kollat i en hage och så har jag målat dörrar. Kladdig som jag är fick jag färg på mig också, kom ihåg förra året jag och peppe målade Annicas hus, guud vad vi såg ut då. Haha det var nog mer färg på oss än på själva huset. Jag blev inte riktigt så kladdig den här gången men när jag skulle skölja av penslarna med slangen spruta jag åt fel håll så jag blev alldeles blöt. Jag ska nog inte bli målare när jag blir stor, däremot så blev det jag målade ganska bra iaf ;)

Moa fick vila idag så får vi se om jag rider ut imorrn eller om det blir en lektion. Jag vet inte vad Suvi har bestämt för nästa vecka. Nu ska jag äta tortillini.


Ibland känner man sig dum

Guud vad jag e trött! Vet inte varför, känner mig extra trött idag. Jag slapp laga mat idag då jag fick äta middag med kursdeltagarna. Efteråt blev det glass med hallon också, mumsigt! Jag har lyssnat på massa prat medans, själv var jag för trött för att diskutera med eller så är jag bara dum? 

Haha asså jag kände mig som ett korkat barn när de andra satt och pratade om massa bra deckarböcker och författare och sen kom de in på vägar och bilkörning m.m . Jag bara kände, själv är man uppvuxen med datan och läsar man något så är det någon töntig hästbok eller typisk tjejbok och att köra bil? Jag har övningskört 2 gånger hittils och ska vi någonstans är det pappa som vet vägen. Jag kände mig totalt lost när de pratade asså. Just sånna här tillfällen känner jag mig INTE vuxen än. Jag kan inte hänga med i vuxenpratet. Jag måste förbättra min allmänbildning lite känner jag och inte bara ha hästar i skallen. Men jag kanske lärde mig lite nytt iaf ;)

Lektionen idag har jag inte skrivit om än och det gick riktigt bra på slutet. Traven blev superfin. Jag fick köra lite skänkelvikningar på diagonalen sen ett varv på volten i galopp osv. Det viktigaste som jag måste tänka på just nu med Moa är att verkligen få loss henne i sidorna så hon verkligen börjar arbeta med kroppen. Suvi hoppade upp lite och kände på henne också. 

Imorrn har jag sovmorgon, härligt. Nej, nu ska jag läsa lite ur min väldigt vuxna bok "Gossip girl" som ger mycket historik och perspektiv, haha men den är iaf på engelska ;)



Ok, jag kanske inte är så dum?

Vi é på gång!

Nu har jag anmält mig till min och Moas första tävling. Det blir en LB:1 dressyr på järfälla den 28 aug. Jag längtar! Det var länge sen jag tävlade sist, mer än 1år! 



Zantiago, min förra hyrponny. Det här var typ i maj förra året vilket var den senaste tävlingen jag var med på.

Snabb uppdatering

En liten snabb uppdatering få ni. Idag startas en kurs här så kl 15 kmr det lite folk hit. Innan det ska jag rida privatlektion på Moa. Jag har precis städat badrummet här som gästerna ska få låna under tiden de är här. Jag uppdaterar mer ikväll.



Sötnosen <3

Lite bilder

Här kmr några bilder jag tog nyss :)











Älskar sånt här landskap, så vill jag bo sen :)






Dag 5

Imorse regnade det och var mulet, inte det roligaste vädret men tror att det är lite bra för växterna med regn nu. Det har varit så himla torrt här. Jag har gjort det jag brukar göra idag men har även fixat hage, fick borra hål i marken. Moa red jag ut på med två andra tjejer eller damer kanske man säger? De hade pigga hästar och det gjorde Moa taggad. Det blev tom ett bocksprång! 

Moa har faktiskt blivit mycket finare sen vi kom hit, hon har varit lite slö och känts orkeslös tidigare. Jag tror att det har gjort mycket att sova inne och så har hon även fått extra mat här. Jag har även fått nya krafter i ridningen och jag känner att jag rider mycket bättre nu, jag kommer åt henne och det känns som att det går framåt. Imorrn blir det privatlektion för Suvi och på söndag får hon vila. 

Nu ska jag gå ner och fodra hästarna och ta lite kort på naturen här! 



Jag trivs väldigt bra här men jag saknar då allt min lilla plutt <3

Dag 4

Nu är redan dag 4 slut, vad snabbt det går! Det har gått bra idag också. Jag har gjort ungefär samma saker som jag fått göra de andra dagarna, stallskötsel, promenerat två hästar, handlat och spacklat. 

Var med på lektion med Moa idag igen. Vi fick köra lite serpentinbågar och öppnor. Eftersom det måste hända grejer när man rider Moa la jag in övergångar och volter i serpentinbågarna. Öppnan körde jag i alla gångarter och höger öppnan i galopp vart riktigt bra. Hon var lite trögare idag ibörjan av lektionen men hon kom igång sen. Mjuk och fin i munnen och nästan inget i handen blev resultatet på slutet, härlig energi och bra takt. Det kändes riktigt bra och jag är nöjd med passet. 

Jag kommer faktiskt stanna här längre och hjälpa till. Jag trivs väldigt bra här och Suvi behöver mer hjälp så det blir superbra! :)

Jag tog inga bilder idag men ni får några fler bilder på Moa som bebis istället.


Blir alldeles rörd, så himla söt!! :)




Haha tänk att den här lilla krabaten har varit Moa.

Finns det någon sötare?

Har ni sätt så gullig?? Fick bilder mailade från Moas uppfödare, guuud va söt hon var!! Så himla roligt att det finns bilder från när Moa var bebis.

Här kommer ett litet smakprov från Moa som liten :)



Världens finaste fölunge bara två timmar gammal! <3

(Tidsinställt inlägg)

Hallå där!

Äntligen, med lite krångel funkar internet. Nu surfar jag via mobilens internet. Jag har det jättebra här hos Suvi som jag jobbar hos. Jag får göra lite allt möjligt som man brukar få göra i stall, fixa hagar, mocka, fixa vatten, pyssla om hästarna, gå promenader med hästarna, tvättat hästtransport, skrittat ut på några hästar m.m. 

Har ridit lektion på Moa två gånger hittils och det har känts riktigt bra. Focus har legat på att få henne rund, ihop och igenom i sidorna. Idag när jag red blev hon riktigt fin, loss i sidorna och så släppte hon igenom bra i ryggen. Jag fick till skänkelvikningarna också som har varit ett litet problem tidigare. Jag tror Moa trivs här för hon känns piggare än vanligt eller hon känns mer på hugget än vad hon brukar göra. Eller så är det för att hon får sova inne och vila upp sig lite, annars har hon ju stått ute på natten också. 

Jag bor ju i mitt eget lilla hus och det känns ungefär som om jag flyttat hemifrån. Lite konstigt känns det allt. Laga mat, diska och plocka åt mig själv och äta middag själv. Ingen tv som låter eller föräldrarna eller syster som gapar, haha det är så tyst! Det är ganska skönt, iaf efter de här dagarna så blir man verkligen helt slut på kvällarna och då är det skönt att koppla av alldeles själv.

Jag trivs iaf jättebra och alla här är trevliga. Det kanske blir uppdatering imorrn om jag orkar. Ska försöka ta lite bilder på Moa imorrn som ni kanske kan få då också.
Ha det gött så länge! ;)


Snart åker jag :)

Snart åker jag! skulle ju egentligen åkt på måndag men åker idag istället. För er som inte har hängt med så ska jag jobba på ett dressyrstall i 2 veckor, Suvi som hon heter driver en verksamhet, S.R Häst- och Ryttarutbildning. Hon har ca 5 hästar som går upp till MSV dressyr som hennes elever rider på. Hon har massa kurser nu i sommar. Jag har även ridit för henne på hennes hästar några gånger förut och jag kan verkligen rekommendera henne! 

Jag tar ju med mig Moa och kommer rida för Suvi där med henne. Jag vet inte exakt vad jag kommer få hjälpa till med men hon har precis köpt den här gården så det blir en del jobb med den. Säkert måla, fixa staket m.m. Kommer kanske få hjälpa till att rida hennes hästar lite om det behövs. Det ska iaf bli jättekul och jag kommer nog få lära mig en hel del! :)

Ska vara hos Suvi vid 5 tiden i em. Innan det ska jag packa klart och duscha Moa m.m. Jag ska ta med mig datorn och tror att det kommer funka med internet, isf får ni uppdatering ikväll! 



Suvi, hon jag ska jobba hos. Bilden lånad här ifrån

Duktig häst! :)

Godmorgon! 

Glömde skriva om ridpasset igår. Red ut em liten sväng och körde även lite tempoväxlingar på ängen. En gång när jag skulle samla fick jag verkligen till det, det var helt amazing! vilken känsla, det kändes som hon dansade. Jag kände hur hon verkligen trampade under sig och jobbade med hela ryggen. Dock så klarade jag bara att hålla det några steg, men det var första gången det kändes sådär för mig så är jättenöjd. Nästa gång kanske det blir 4 steg ist för 3? bara det går framåt är jag nöjd :) 

Galoppen kändes bättre igår också, jag fick nog hjälp av att vi var ute. Jag behövde inte underhålla henne lika mycket som dagen innan. Jag hade lite mer tryck och kunde ha kortare galopp. Några galopp språng var riktigt fina, där samlade hon ihop sig bra! men när inte jag klarar att hålla den galoppen längre så blir hon lite lång. Det kändes väldigt bra som helhet igår och Moa var iprincip känslig för min skänkel från början till slutet. Jag var verkligen noga med att hon inte fick slöa till någon gång. Även när vi är "klara" med arbetet och hon får långa tyglar ska hon ändå skritta på och det gjorde hon igår utan att jag behövde säga till henne flera gånger. Hon höll det tempot som jag ville.

Juste!! 5:e gången gilt blev det igår. För att rida till den här ängen som jag pratat om så behöver man gå under en lång, smal tunnel under motorvägen och det har inte Moa velat tidigare så jag har behövt leda henne igenom den. Idag gick hon igenom utan problem! Duktiga häst :) 


Fina Moa och hennes förra ägare :)

Dressyr på volten

Dressyr på volten med fin Moa. Jag tänkte hela tiden på att vara så fin och känslig med hjälperna som möjligt, jag tänkte också på att vara konsekvent. Det gick rikitgt bra och Moa blev känslig och fin väldigt snabbt. Jag gjorde lite allt möjligt, skänkelvikninar, tempoväxlinar, halter, halvhhalter, volter och öppna. Skitfin i traven, lite mer tryck skulle behövas ibland men hon trampade under sig ganska bra och hade fin energi.

Galoppen var helt OK, skulle velat att hon trampade under sig och kortade upp sig mera. Provade med lite förvänd galopp men hon bröt av några gånger. På slutet körde jag ökningar längs diagonalen och jäklar vad hon sköt iväg där. Blev jätteglad att hon lyssnade på mina små hjälper och på en gång. Dock så blev hon något lång i ökningarna men idag ville jag bara att hon skulle lyssna framåt.

Är riktigt nöjd med min ridning idag, det kändes som om vi tog ett steg framåt.



Snart kan jag få henne så här fin, bilden är på Moa och hennes förra ägare :)

Visste ni att...h

Om du kommer i den ena galoppen mot ett hinder så är det mer naturligt för hästen att landa i den andra galoppen. Den väljer alltså hellre att landa i den andra galoppen.


“A life without love is like a year without summer.”

Varm och skön dag har det varit idag. Jag fick gå upp hyvsat tidigt för Moa skoddes kl 9 imorse. Red sen efter och då dressyrade jag lite på en äng. Focus låg mest på att hon skulle lyssna på skänkeln, ger jag en hjälp ska hon lyssna på den med en gång. Jag försökte bara tänka på att vara konsekvent och det gick bra. Hon blev rikitgt fin sen, saknar fortfarande lite energi men det här var nog en av de bästa passen jag ridit på henne. Körde mycket nytt hela tiden, det måste hända saker hela tiden så jag gjorde lite allt möjligt. 

När jag kom hem solade jag med Ebba och och bada vattenspridare på studsamattan, haha jaa vi är barnsliga vi vet ;) Jag har fått riktig bikinibränna så det syns att jag solat iaf. Senare åkte jag, mamma och Jessica och tog en pizza i dalarö och som efterätt blev det Mcsonalds glass. Super härligt väder, älskar soliga och varma dagar och det blir så fint sen när solen går ner. Älskar sommaren!!


Jag är duktig

Kom precis hem från stallet. Jag har varit duktig och tvättat 5 schabrak, putsat 2 sadlar, stövlarna och sporrereammarna. Efter det red jag ut en kortis barabacka i skritt på Moa. Det gick bra. Nu kommer Ebba snart så ska vi kolla på någon rolig film.


Den lodräta sitsen del 1

Något som är A och O i ridningen är ryttarens sits. Jag tänker här i flera delar gå igenom hur den lodräta sitsen ser ut och varför den är så viktigt.

SITSENS MENING

Den lodräta sitsen är inte framtagen för att det ser snyggast ut när vi sitter så eller för att dressyrdommarna ska ha något att bedömma. Den är nogrann framtagen och har en mening till varför. Meningen med den lodräta sitsen är att den ska ge hästen bästa möjliga rörlighet. Du ska sitta på ett sätt så du inte stör hästen så att hästen kan komma i harmoni och balans. När du sitter på hästen är du en del av dess vikt. När vi rider hästen i korrekt form vill vi att hästen och ryttaren ska hamna i jämvikt. Hästen ska inte känna sig handikappad av din vikt. Du ska avslappnat och följsamt hänga med i hästens rörelse.

Hästen har en tyngdpunkt och detsama har ryttaren. För att det ska bli gemensamm tyngdpunkt måste de placeras ovanpå varandra. Sadeln ska ligga strax bakom manken och ryttaren ska sitta mitt i sadeln. Ryttaren kan alltså inte flytta sin tyngdpunkt över hästens tyngdpunkt utan det är hästen som måste flytta på sin tyndpunkt in under ryttarens. Det är när hästen organiserar sin kropp mitt under sin ryttare så att tyngdpunkterna sammanfaller som vi säger att hästen går i korrekt form.

Din kropp utsöndrar massor av hjälper till hästen och det är viktigt att vi blir medvetna om vår kropp. Vill vi att hästen ska utföra någon rörelse är det bra att visa den detta genom att få din egen kropp att göra det först. För att kunna uppnå den korrekta sitsen krävs självdiciplin. Dvs att du är medveten om dina fel och hela tiden försöker rätta till dem. Du måste ha kontroll över din kropp och veta vad du vill. Det hjälper inte att ha en tränare som korrigerar dig hela tiden och så fort tränaren inte är där gör du fortafarande dina fel. Du måste själv passa dig och lära dig att göra rätt.

Att ha kontroll över din häst sitter i sitsen. Har du inte kontroll över din kropp börjar man ta kontroll via handen istället och harmonisk ridning blir svårt att uppnå då.

Fortsättning följer...

Viss information är tagen här ifrån


Avundsjuk

Härligt med lite sol. Idag ska solas och vara med Ebba. Åker upp till stallet ikväll när det är lite svalare och skrittar ut barbacka så hon får röra lite på sig efter igår. 

Åhh så avundjuk jag är på alla som är i falsterbo nu! Har aldrig varit där förut men nästa år ska jag spara pengar så jag kan åka dit ;)

 

Hoppträning

Jag vet en häst som kommer ha träningsvärk imorrn. Det blev gymnastik hoppning idag och Moa blev helt sjöblöt. Vi fick köra serpentinbågar med fyra bågar och cavalettihinder längs sidorna. Sen hoppade vi även två hinder längs en långsida på ett litet fyrkanspår. Dagens övningar gick mest ut på att landa i rätt galopp. 

Ibörjan lyssnade Moa dåligt för min skänkel så för mig blev det mest träning på att få igång Moa och hålla tempo och få henne att lyssna på skänkeln och hände inget fick jag vara på en gång ordentligt med spöet så hon skulle lyssna. Ibörjan var hon rak som en planka men emellanåt sen kom hon igång bra och började röra på kroppen. På slutet så sladdrade det rejält uppe vid korset, så hon har fått jobba hårt idag. 

Det var ganska kämpigt och jag var minst lika svettig som Moa. Hon behöver bli mer lyhörd för min skänkel och jag ska börja bli extra konsekvent och nogrann med det där nu. Man får inget gratis av Moa och slarvar man får man en riktig ök till häst. Så nu är det skärpning från min sida! 

Tyvärr blir det varken film eller bilder från idag så ni får en gammal bild ist ;)
 

Winner plus




Mina stövlar ser allt annat än vackra ut just nu kan jag säga. När jag sparat ihop tillräckligt med pengar ska jag köpa ett par cavallo stövlar. Jag tycker winner plus stövlarna är grymt snygga. Eller vad tycker ni?

Veckoplanering

Veckoplanering

Måndag: Jessica och Annica hänger med till stallet, vet inte om alla rider lite på volten.
 
Tisdag: Hoppträning för Anneli
 
Onsdag: Rida ut

Torsdag: Dressyr på volten

Fredag: Klättra

Lördag: Vila

Söndag: Dressyr på volten

I'm back

Hemma igen! Ja, tidigare än väntat. Anledningen till det är att jag och Ebba sa upp oss på öknehult. Vill inte säga för mycket men jag hade rätt anledning till att göra det och jag lämnade stället utan bråk eller tjafs. Vi pratade om det och de förstod varför jag inte ville jobba kvar. Jag slutade i fredags och sen var vi på Ebbas landställe en dag och så åkte vi hem idag. 

Nu ska jag upp till Moa och rida henne på volten. Hörs sen!

RSS 2.0