Bloggpause

Har ingen lust att blogga. Så tar en bloggpause tills jag känner för att blogga igen!


Onsdag

Red i ridhuset igår. Tränade övergångar. Tog en stund innan vi kom till arbete men sen på slutet gick det bra. Han var riktigt fin några gånger i övergången från galopp till trav.
Snart är det påsklov! får se vad jag hittar på då. Ska iaf rida med min faster där i strängäs. Borde kunna åka moppe till stallet nu också, fast den måste fixas först för den läcker typ bensin. Ska bli jätteskönt nät jag kan börja åka igen så slipper jag vänta på mina föräldrar och dom börjar bli trötta på att köra nu.

Idag är det let's dance.
Tittar ni på det? vem tycker ni ska vinna, Mattias eller Claudia?


Boktips Dansa med hästar

Håller på att läser boken Dansa med hästar av Klaus Fredinand Hempfling och tycker verkligen den är jättebra. Handlar om kommunikation genom kroppsspråk och samlad ridning på hängande tygel. Hur viktigt det är att kunna förstå hästen genom att skapa tillit. Bra förklaringar och bilder. Har inte kommit så jättelångt men hittils tycker jag den är väldigt intressant. Kan jag verkligen rekommendera!


Clinic med Tobbe Larsson

Red ut mot lyckeby och sen tillbaka. Var riktigt skönt väder typ +10 grader. Gick bra gick att både trava och galoppera.

Känns jätteskönt den här veckan för vi har inga prov och tror inte det kmr bli så mkt plugg heller
.

Skulle vilja gå på Clinicen som Tobbe Larsson ska hålla i den 9 maj. Skulle vara jättekul tycker han verkar väldigt duktig. Såg på hippson att man kunde vinna en "dejt" med Tobbe. Är inte som det låter utan man får träffa Tobbe dagen innan clinicen, se honom träna och träffa hästarna och ta med sig en vän om man vill. Man får fråga honom frågor m.m. Det vore ju också riktigt kul. Men det här ligger en bra bit bort från mig så jag kmr nog inte kunna men det hade vart kul.
Ska ngn av er gå på den här clinicen?


Tobbe Larsson


Back on track

Har varit jättedålig på att blogga men har inte hunnit. Har haft massa i skolan och så var jag på ledarkurs i helgen, så var jag ju sjuk innan det. Men nu är jag tillbaka och kommer blogga så mkt jag kan. Det har inte hänt ngt speciellt när det gäller Zantiago. Har inte tränat honom så mkt och det kändes igår när jag red honom. Men han va ju lite halt och då vila han en vecka och´sen tog jag det lugnt en vecka. Efter det var jag sjuk en vecka och red honom inte alls sen va jag borta på ledarkurs. Så det har väl gått en 4 veckor utan ordentlig träning och sen blev han vaccinerad igår så då ska han vila idag, skritta imorrn och bara joggas på söndag. Så nästa vecka får jag börja träna honom ordentligt.

När jag gick på den här kursen så pratade vi lite om Long reining, hade hört det förut men har aldrig provat det.

 


 Har hört att det är många hästar som tycker det är kul och blir väldigt engagerade och lyssnar bra när dom använt sig av long reining. Ska prova det här på Zantiago någon gång.

Har ni provat long reining?
Vad tycker ni om det?

Här finns ett filmklipp på long reining
http://www.youtube.com/watch?v=mvjw6zcMVGk



Ätnligen rida igen!

Va härligt det var att äntligen rida igen efter att vart sjuk en vecka. Red ut runt högdalen, gick bra. Ganska dåligt udnerlag så blev bara skritt och en gång gick det att trava men ganska kort bit.

Försökte gör lite NH grejer med Zantiago, rörde med ett spö runt hela kroppen, prasslade med ryktlåda och påse, svichade med spöt överallt, la min jacka över huvudet och det gick bra, han brydde sig knappt. Försökte också få honom att komma till mig när jag kallade på honom och stanna och backa när jag ville och det gick också ganska bra, han fick godis när han va duktig. Ska fortsätta göra lite sånt här då och då och göra lite lekar och jobba honom från marken, tycker det är väldigt kul att kunna lära sig förstå hästen och den kunna förstå mig. Få en tillit till varandra och skapa en relation med hästen.

Brukar ni göra sånt här med era hästar, jobba dom från marken, NH?



Fyra hästar innebrända

Ska snart gå till skolan. Vi har biologi prov första lektionen. Vet inte om det kommer går bra men jag hoppas verkligen det.

Såg det här på tidningenridsport. Usch va hemskt. Just att dom blev innebränna också, kan tänka mig själv hur ont det måste göra. Hoppas aldrig att jag kommer behöva vara med om ngt sånt!

FYRA HÄSTAR INNEBRÄNDA

Fyra hästar dog på onsdagskvällen i en brand i en ladugård i Hasslerör utanför Mariestad. Ingen människa ska ha kommit till skada.


polisen fick larmet vid 21.30-tiden, om att det brann i en ladugård och ett garage. Stallet var helt övertänt och hästarna kunde inte räddas, skriver Göteborgs-Posten. Man har ännu inte kunnat fastställla vad som orsakade branden.


Bilden tagen här ifrån


Nästan frisk :)

Känner mig mkt bättre idag, verkligen skönt. Men stannade hemme från skolan iaf för är inte helt frisk. Nu kommer jag börja blogga som vanligt igen. Men red inte Zantiago idag men va uppe och tog in hästarna, Malin hade redan gjort mina grejer, Tack!

Gjorde ett videoklipp på när jessica red Zantiago medan jag var sjuk. Tyckte hon va jätteduktig me tanke på att Zantiago är så svår. Titta precis i slutet också, Zantiago slababr med sin mat. Han är alltid så grisig när han äter, är era hästar också det? :P


Jessica rider Zantiago :)


Fortfarande sjuk :(

Ledsen att jag inte bloggat men det är för att jag är sjuk, orkar inte helt enkelt. Har vart jätteförkyld och ont i huvudet. Idag kände jag när jag vaknade att det kändes bättre men sen så började jag frysa och få ont i kroppen så nu har jag feber. Har världens lock för öronen också så jag hör ingenting. Har vart sjuk snart en vecka nu, brukar aldrig va så här sjuk. Måste bli frisk til helgen iaf för då ska jag på den här ledarkursen för sommarjobbet på ridlägret. Syster och mamma har tagit hand om Zantiago iaf.
Får se om jag orkar blogga ngt imorrn.


Vill rida och träffa Zantiago


Eskadron kollektion vår-sommar 2010

Såg att eskadrons katalog för vår-sommar finns uppe på deras hemsida nu.
Tycker det fanns mycket snyggt. Gillar det grön/blå randiga schabraket på sista bilden, tyckte det var häftig färg.
Va tycker ni?





Glöm inte att rösa på mig i veckans blogg hos brejjk!

Såg att jag kom till veckans blogg final hos
Moa också, så rösta! ;D


Sjuk :(

Usch är jätteförkyld och kan inte sova. Jag har jätteont i tandköttet brukar få det när jag är förkyld men inte så här mycket. Bara hostar ch snorar hela tiden, hatar att vara sjuk.

En rolig sak är iaf att jag är en av finalisterna hos brejjk. Så ni får gärna rösta på mig! :D


Hästens parasiter del 2

För att läsa hästens parasiter del 1 klicka här

Små blodmaskar
Små blodmaskar är hästens valigaste parasiter. De förekommer hos nästan alla hästar. Unga hästar (2-3år gamla) sprider fler maskägg än vuxna hästar.

Det finns ett femtiotal arter av de små blodmaskarna. Hos svenska hästar har man funnit 15arter. Det vuxna maskarna är 0,5-1,5cm långa. De är gråvita eller rödaktiga.


Små blodmaskar
Bilden tagen här ifrån

Livscykel
Hästen få i sig blodmasklarver när den betar. Den uppätna L3-larven kapslar in sig i grovtarmens slemhinna. Där utvecklas den till L4-larv. L4-larven tar sig sedan ut i tarmen och utvecklas till en mask. Hela livscykeln tar i dessa fall 2-3månader. Men nånga L3-larver stannar i tarmslemhinnan i ett vilostadium (inhiberad larv). Detta sker oftast under häst och vinter. Hundratusentals larver kan vara vilande i veckor, upp till flera år. De flesta maskemedel har inte någon effekt på vilande larver. Larverna vaknar successivt upp ur vilan, varför det hela tiden utvecklas nya vuxna maskar. Vid avmaskning dödas de vuxna maskarna och de uppstår ett tomrum. Detta stimulerar de vilande larverna att utvecklas till nya maskar för att fylla tomrummet.

Symtom
De vuxna maskarna kan ge hästen sämre tillväxt och lindrig diarré. De allvarligaste skadorna orsakas dock av larverna. Hästen tappar kondition och går ner i vikt. I sällsynta fall kan unga hästar få allvarlig diarré. Det sker som stora mängder av vintervilade larver samtidigt tränger ut från slemhinnan till tarmen. I dessa fall ser man ofta tusentals larver i träcken.

Stor blodmask
Strongylus vulgaris är den vanligaste av de stora blodmaskarna. Det är också den farligaste parasiten hos hästar. Förekomsten och skadeverkningarna har dock minskat. De vixna maskarna är rödbruna och 2-3cm långa.

Livscykel
L3-larverna sväljs och kommer ner i tarmen. De utvecklar sig till L4-larver och borrar in sig i de små blodkärlen i tamrväggen. Därefter följer en lång resa upp mot krösroten. Krösroten är den del av stoea kroppspulsådern varifrån alla blodkärl till tarmarna utgår. Resan tar ca 3 veckor. Här fortsätter utvecjlingen av larverna i ytterligare 3-4 månader. Larverna utvecklas till maskar som förs med blodflödet tillbaka till grovtarmen. Efter 6-8 veckor blir maskarna könsmogna. De fäster vid tarmväggen och sugerblod. Hela livscykeln tar ca 6 månader.

Symtom
Hästen kan få kolik, feber, hälta och blodbrist. Sytomen beror farmförallt på de skador som larverna orskar i tarmkärlen. Följden blir bland annat inflammationer i kärlväggarna, vilka kan ge infarkter och blodproppar. Skadorna i kärlväggarna tar längre tid att läka, ibland flera år. Under denna tid riskerar hästen att få kolik. Är skadorna stora kan hästen dö, men det är ovanligt. Hältan beror på blodproppar som har spridit sig från tarmkärlen till benen. Blodbrist beror på larvskadorna och att de vuxna maskarna suger blod.


Stora blodmasken
Bilden tagen här ifrån

Spolmask
Spolmasken är vanlig hos föl och unghästar. På stuterier blir ofta alla föl infekterade med spolmask. Finns det däremot bara enstaka föl på en gård behöver inte fölet bli smittat. Vanligvis börjar fölen utveckla immunitet redan vid 6 månaders ålder.
Spolmasken är hästens största inälvsmask. Den är vit, spolformad och blir vanligtvis 10-20 cm lång och ca 0,5sm tjock.

Picture showing Foal

Livscykel
Utvecklingen till infektionsduglig larv sker inuti ägget. Utvecklingen tar 10dagar-6 veckor, beroende på temperatur och fuktighet. När hästen betar sväljer den spolmaskäggen. Äggen kläcks i tarmen och de infektionsdugliga larverna kommer ut. Larverna tar sig igenom tarmväggen till ett blodkärl och förs med blodströmmen via levern till lungorna. Här hostas larverna upp och sväljs ner i magen. Larverna utvecklas i tunntarmen till fullvuxna maskar. Livscykeln tar ca 3 månader.
De könsmogna maskarna har mkt hög fruktsamhet - en maskhona kan producera mer än en miljon ägg per dag. Spolmaskäggen tål både kyla och värme och kan överleva i flera omgivningar.

Symtom
En häst med spolmask kan få dålig aptit, nedsatt tillväxt, raggig päls och hängbuk. Symtomen beror på att de vuxna maskarna lever av tarminnehållet och suger i sig näringsämnen. Hästen kan också bli snorig och få hosta. Det beror på retningar i luftväggarna när alrverna tar sig genom lungorna. Stora mängder apolmask kan orsaka förstoppning, i värsta fall så allvarliga att tarmen spricker. Hästen kan även vara infekterad utan att visa tydliga symtom.


Spolmask
Bilden tagen här ifrån


Bilder

Orkade inte skriva ngt mer inlägg igår. Var på bio och såg Avatar och vi kom hem ganska sen. Yog ju som sagt kort igår och vi fick nåra fina. Det var väldigt kallt, speciellt för Peppe som fick gå ut i djup snö för att ta kort.

Idag ska jag rida dressyr för Sara. Sen ska jag tills strängnäs med min faster och rida en lektion där. Var på en dags kurs där förut och hon har vädligt fina hästar och jag lärde mig en del. Ska sen sova över hos min faster så kommer inte kunna uppdatera mer idag heller.

Lägger in några bilder från igår :)












Snyggaste bakgrunden ;)









Snyggt med lindorna som börja gå upp :P


Onsdag

Nu ska jag snart upp till stallet med Pernilla. Hon ska ta några kort när jag rider ute. Tänkte jag skulle vara med i tävlingen som leksand har. Man kan vinna ett träningshelg på strömsholm. Så om vi tar någon bra bild idag skickar jag in den dit. Kommer inte kunna upptadera idag förrän senare i kväll.

dressyrryttare_leksand


Var tog tiden vägen?

Red i ridhuset i förmiddags och tog fram tre bommar som jag la på medlelinjen. Tränade rakriktning och på slutet gick det riktigt bra. Jag har en tendens att ha för långa tyglar ibland och då tappar jag lätt kontakten han försöker även små dra i tyglerna för att jag sak ge efter emn när jag verkligen tänkte på det gick det bättre. Blev barra trav arbete, inegn galopp tiden gick så snabbt så hann inte med det.

Nu har Ebba och jag precis pluggat i typ 4h fast känns som vi bara plugga i typ 1h, tiden verkligen flög iväg och dety kändes inte som vi hann med så mkt. Nu ska vi till friskis och svettis och träna station.

Vad tycker ni om Dyons nya ulltäcke?
 Tycker det var helt OK inget jag skulle köpa, tycker det är snyggar med kortare täcke men gillar färgen :)


Finns på ryttarstugan
1699kr


Utmaning

Jag har blivit utmanad av Elin

Så här går det till...  

-Varje "spelare" börjar med att skriva 6 egendomliga/underliga saker om sig själv.

-Bloggare som blir "tagna" ska skriva 6 saker om sig själva i sin blogg & samtidigt
ange reglerna för spelet. Tillslut väljer bloggaren 6 nya bloggare & gör en lista av deras namn.

-Efter det är gjort skriver han lr hon en kommentar i deras gästbok för att låta dem veta att de
är tagna & att de ska läsa ens egen blogg för mer information.

Här är 6 speciella saker om mig:

1. När jag inte ätit blir jag trött och lätt irriterad.
2. Jag har tidigare spelat mycket basket och på ganska hög nivå också.
3. Jag hatar korvstoganoff.
4. Jag kan vara väldigt envis
5. När jag var liten trodde jag att dom som levde förr i tiden var svartvita bara för att tv:n va det.
6. Första gången en häst skenade med mig började jag att skratta även fast jag tyckte det var jätteläskigt.

Jag utmanar:

Nell
Jessica
Petra
Emma
Fredrika
Ronja


Hästens parasiter del 1

På den här kursen jag gick på förut pratades det även om hästens parasiter så jag tänkt berätta lite sammanfattat om det också och det kommer också komma i olika delar.

Inälvsparasiter
Att hästar har inälvsparasiter är helt normalt. Vuxna, friska hästar i god kondition lever oftast i balans med sina parasiter. De är infekterade med en mindre mängd som inte skadar dem, eftersom de byggt upp en immunitet.
Unghästar är känsligare för parasitinfektioner än vuxna, friska hästar. Det beror på att unga hästar ännu inte har utvecklat immunitet mot parasiter. Äldre hästar och hästar som är påverkade av annan sjukdom är också känsliga. Hur allvarlig parasitinfektionen blir beror på hur många maskar eller larver som hästen blir smittad med under en viss period, den så kallade infektionsdosen. Det beror också på i vilken kondition häsen är och om den får tillräckligt med näring.

Parasit förekomsten påverkas till stor del av hur hästarna hålls. Det är tex större risk för parasitinfektioner på ett stuteri där man håller många unghästar, jämfört med en gård med vuxna hästar. Unghästar sprider även fler parasiter än vuxna.



Det viktigaste inälvsparasiterna hos svenska hästar är;
Små blodmaskar (Cyathostominae)
Stora blodmaskar (Stronglylus-arter speciellt Strongylus vulgaris)
Spolmask (Parascaris equorum)
Bandmask (Anoplocephala perfoliata)
Stryngflugelarver (Gasterophilus intestinalis)
Springmask (Oxyuris equi)
Fölmask (Strongloides westerii)
Lilla magmasken (Trichostronglus axei)

Parasiternas utveckling
Parasiternas utvekling sker del i miljön utanför hästen, dels inuti hästen. Inälvsparasiternas livscykler, från ägg via flera larvstadier till fullvuxen mask, skiljer sig mellan olika parasiter. De olia inälvsparasiterna har olika "favoritställen" där de slår sig ner i kroppen för att genomgå larvstadier och utvecklas till maskar.

Rundmaskarna
Till rundmaskarna hör blodmask, spolmask. springmask, fölmask och magmask. De viktigaste av dessa är blodmask och spolmask, vars utveckling på betet går till så här;
De vixna maskarna lever i magsäcken eller tarmen. Där parar de sig och lägger ägg. Maskäggen kommer ut med hästens avföring och sprids på betesmarken. Så småningom utvecklas en larv i ägget.

Blodmaskens ägg kläcks på betet och larven kommer ut. Den genomgår flera utvecklingsstadier på betet. Ju varmar och fuktigare dessto snabbare går utvecklingen. När vädret är fuktigt tar sig larven ut ur träcken och kryper upp på grässtrån för att infektera den betande hästen. Viss larver kan övervintra på betet och infektera hästar som släpps ut där efterföljande vår. Om larverna inte blir uppätna dör de så smånignom.


Blodmaskar i tramen
Bilden tagen här ifrån


Hos spolmasken sker utvecklingen av de olika larvstadierna inuti ägget. Hästen äter ägget som kläcks i tarmen och den smittfarliga larven kommer ut. Spolmaskägg är otroligt tåliga och kan leva flera år i hästens miljö. Till den övervintrade smittan på betet kommer de ägg som sprids från parasiter som övervintrar i hästens mag-tarmkanal. Varje dag underbetessäsongen kommer ägg ut med avföringen och ökar smittan på betet.


Spolmask
Bilden tagen här ifrån

Bandmask är beroende av kvalster som mellanvärd för sin utveckling på betet.

Styngflugan
Hästen är själv mellanvärd för styngflugan. Flugorna lägger ägg på hästens hårrem och äggen kläcks där till larver.


Styngflugelarver
Bilden tagen här ifrån


De flesta parasiter smittar genom att hästen får i sig de smittfarliga larverna på betet. Larverna utvecklas inuti hästen till maskar som sedan blir könsmogna.
* Spolmasken smittar hästen redan som ägg på betet.
* Springmaskens smittfarliga ägg kan hamna i hästens foder, vatten och ströbädd och sprids därför inomhus.
*  Styngflugans larver får hästen i sig genom att slicka eller klia sig.

Såväl larver som maskar orsakar skador i hästens organ. Om skadorna är stora får hästen sjukdomssymtom, går ner i vikt eller växer dåligt. Att man inte ser maskar i träcken är inget bevis för att hästen inte har mask.

Hoppas bilderna inte var för äckliga ;)


Röd grimma

Borde köpa en röd grimma till Zantiago, det passar svarta hästar så bra tycker jag. Har en repgrimma i röd som han är jättesöt i.  Ska vara ganksa stark röd färg. Kanske den här?




Zantiago i sin repgrimma

Vad gillar ni för färger på grimmor?


RSS 2.0