Markarbete

Red ganska sent idag vid 20:30. Hittade en markarbete övning på Hippson som jag red. Värmde u´pp med tempoväxlingar i trav. Sen började jag övningen i galopp. Det var ganska svårt pga att jag var i lilla ridhuset att få plats. Fick inte riktigt tillbaka honom och svängarna blev ganska snäva. Men försökte att få upp huvudet på honom så han skulle sätta sig på baken. Han blir så lätt framtung och hänger i bogarna. Tyckte det gick ganska bra. Han lyssnade ganska bra påde tillbaka och framåt. Det var en bra övning för oss. Glömde kameran hemma men mamma filmade med mobilen men lägger in den imorrn.
L'gger in övningen.

Markarbe som ger styrka och känsla

Tipstack till: Ann Liwing
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Den här övningen är en av hopptränaren Ann Liwings favoriter när det gäller markarbete.
­- Hästen tvingas stampa till, det blir träning för hästen, särskilt i bakbenen. Sedan blir det träning i koordination för hästen, säger Ann Liwing.
För ryttaren blir resultatet bättre känsla för vilken galopp som krävs; timingen blir bättre och man lär sig känna när man måste korta och länga.

Gör så här:
Börja med alla bommarna direkt på marken.
Börja komma från det håll där det är kortare mellan bommarna. Kom i ett jämnt kort galopptempo och öka tempot så fort du gått genom den "korta" serien.
Byt håll sedan, så att du kommer från det håll där det är längre mellan bommarna.
- Det blir bra mycket svårare att komma från det längre avståndet, hästarna måste sätta ihop sig och stampa till, säger Ann Liwing.

Bygg sedan upp till hög-låg-hög.
De låga kavaletterna kan vara 10-20 cm höga och de höga kavaletterna/hindren kan vara 50-70 cm höga. Gör som när bommarna låg på marken; börja från det kortare avståndet och byt sedan håll.
- Att man växlar mellan högt och lågt tvingar hästarna att tänka och ger koordination.

Syfte: Koordination för hästen, känsla för galoppen - och övning i att kunna öka och minska galoppen - för ryttaren.

Svårighetsgrad: Medel - avancerad.

Tänk på det här: Hästen måste vara runt innerskänkeln i svängen. Det blir lätt att hästen genar efter att man gjort övningen några gånger; i så fall kan det vara bra att sätta ut en kon som man måste runda.

 

 


Kommentarer
Postat av: mikaela

cool blogg:)

2009-11-15 @ 21:37:05
URL: http://www.nogg.se/lacky
Postat av: STOCKHOLMSJENNA

Hej!

Du skrev en fråga på min blogg när jag hade frågestund och nu är svaren på alla frågor uppe ifall du är intresserad att se vad svaret på frågan du ställde är.

Kram

2009-11-16 @ 16:00:52
URL: http://stockholmsjenna.blogg.se/
Postat av: ebba

Har ridit den där övningen med min unghäst ;) YIIIHA :P

2009-11-17 @ 19:42:20
URL: http://brejkme.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0