Här är årets nyheter i TR

Här är årets nyheter i TR - som du måste känna till!
Inför den kommande, eller för en del redan påbörjade, tävlingssäsongen är det som vanligt viktigt att ha koll på årets ändringar i tävlingsreglementet (TR). I den här artikeln går överdomare Marianne Wallin igenom vad som hänt i TR I (gemensamma bestämmelser), TR II (dressyr) och TR III (hoppning). TR IV (fälttävlan) för 2010 har inte publicerats ännu.
 
En del ändringar, framför allt i TR I, har sin grund i att tävlingsdatabasen (TDB) utvecklas mer och mer. I och med att alla ska göra sina tävlingsanmälningar i detta system blir följden justeringar i rutinerna både för arrangörer och tävlande.


TR I: Gemensamma bestämmelser
En del av justeringarna berör i första hand arrangörer och överdomare. Framför allt handlar det om hur säkerheten på tävlingsplatsen ska bli ännu bättre. Till exempel ska en speciell säkerhetsfunktionär utses av arrangören. Denna person har det övergripande ansvaret inför och under tävlingen.
Kraven på arrangörens sjukvårdspersonal har också höjts. "... ska vara sakkunnig dvs. ha aktuell utbildning i HLR (hjärt- och lungräddning, min anm.) ...".
 
Bortlottning kvar i dressyren
I mom 125 finns ett par viktiga instrument för arrangören att begränsa antalet starter under en tävlingsdag/ett meeting. Dessa är "... att häst endast får starta en gång per dag." och "... att avsluta ordinarie anmälningstid i förtid.". Inom hoppningen är den omdiskuterade möjligheten att lotta bort ekipage borttagen, men ännu inte på dressyrtävlingarna.
 
Tävla för två klubbar samma år
En nyhet 2010 är att ryttare har möjlighet att tävla för två olika klubbar under samma år. Det kan till exempel vara aktuellt för en distansryttare, medlem i en utpräglad distansklubb, som också vill tävla i ett lag i någon annan disciplin med sin häst.
 
Alla anmälningar via TDB
Att anmälan ska ske via TDB slås fast i mom 131. Detta gör det möjligt att reglera en annan nyhet i samma moment. "Ekipage får endast anmäla till en tävling per tävlingsdag." Nu går det inte längre att anmäla till flera tävlingar på grund av risken att bli bortlottad någonstans. För arrangören blir det förhoppningsvis inte lika många sena strykningar och den ryttare som står på kö kan få ett snabbare besked.
 
Tävling efter vaccination
Antalet dagar som ska ha gått mellan vaccination mot hästinfluensa och ankomsten till tävlingsplatsen har ändrats från sju till fem. Tänk på att det inte gäller "innan första start i tävling". Ankomstdatumet kan vara tidigare och det är denna tidpunkt som räknas.
Ytterligare en orsak som kan rendera en tävlingsbestraffning har tillkommit i mom 191. Överdomaren kan avvisa en person från framridning, framhoppning, tävlingsbana alternativt sekretariat till publikplats.


TR II: Dressyr
Inga större ändringar har gjorts i TR II inför 2010, men ett antal mindre kan vara nog så betydelsefulla för den enskilda ryttaren.
 
Startlistor fem dagar innan
Senast kl 18.00 fem dagar före aktuell tävling ska det finnas preliminära startlistor tillgängliga. Detta är en förändring som säkert många ryttare uppskattar, men som samtidigt ställer större krav på arrangörernas framförhållning.
 
Nästan nytt program
Ett nästan nytt dressyrprogram har tillkommit. Före detta LA:5 har reviderats och döpts om till Msv C:2. Dessutom får häst som startas i Intermediaire I eller högre enbart gå en klass per dag.
 
Ingen hatt i Msv B
Dressyr-TR har en tendens att varje år ha detaljförändringar i mom 221 och 222. Den här gången har bland annat övergången från hjälm till hatt alternativt kubb lyfts ett snäpp. Nu ska alla rida med hjälm till det är dags för debut i Msv A-klass. Bland tillåtna bett finns också små justeringar.
 
Nya uppklassnings- och kvalificeringsregler
Mom 286 om uppklassning bör alla ryttare läsa igenom. 80 poäng eller mer från Lätt A-klass eller högre är numera gränsen för att vara uppklassad från lokal tävling. Vilka typer av tävlingar och klasser som räknas har också justerats.
Reglerna för hur ponnyekipage kvalificerar sig till nationella och elittävlingar har blivit tuffare. Tidigare räckte det med ett resultat på minst 62,00 %, men nu krävs det två. Dessutom måste ekipage som tidigare varit kvalificerat "... men som under det föregående eller innevarande året ej uppnått minst 62,00 % i svårighetsgraden ..." åter kvalificera sig.
 
Samlottning av ponnykategorier
Från och med 2010 räcker det med minst tre startande även i kat C och D för att resultatet från klassen ska räknas. Hur kategorier slås samman har också ändrats. "Vid sammanslagning av kategorier skall samlottning ske." är en ny mening i mom 289. Under det här året bör ryttare/föräldrar hålla ögonen öppna när de preliminära startlistorna läggs ut på nätet. Det kan ta tid för arrangörerna att få in den här ändringen i sina rutiner.


TR III: Hoppning
Nya regler för bakbensskydd på unghäst
För de ryttare som tävlar unghästar är ett tillägg i mom 371 den allra viktigaste förändringen i detta TR. En ny punkt 2 börjar med "För alla hästar t.o.m. 6 års ålder gäller följande för bakbensskydd ..." Därefter följer sex krav på hur ett sådant får se ut/inte får se ut. Det handlar bland annat om gram och centimeter samt remmarnas beskaffenhet. Tydligen kommer ganska många skydd på marknaden att bli förbjudna för dessa hästar. I övrigt är det bara smärre förändringar avseende hästens utrustning.
 
Tydligare kring avstängning
I mom 355 räknas upp ett antal fall som medför avstängning efter beslut av överdomaren. Här har preciserats vid vilka tillfällen överdomaren ska respektive kan ta ett beslut. Det blir klarare både för överdomare och ryttare. Förhoppningsvis blir antalet diskussioner på grund av olika tolkningar något färre.
 
Inte A:O på lokaltävling - och nya hinderregler
Det får inte längre förekomma bedömning A:0 på lokala tävlingar, står att läsa i mom 352. Dessutom har antalet språng och hinder förändrats i många klasser i mom 380. En sak till att observera är att kombination nu är tillåten längre ner i klasserna för hästar. Ponnyerna får vänja sig vid vattengrav redan i gamla Lätt C. Benämningen stigsprång finns inte längre kvar.
Avslutningsvis har reglerna för ponnyekipages rätt att delta i klasser för stora hästar samt kvalificeringsbestämmelserna för start på elittävling justerats i mom 374.

Text tagen här ifrån


Kommentarer
Postat av: Malin

Tack detsamma! :)

2010-02-02 @ 18:30:54
URL: http://mindcooler.blogg.se/
Postat av: Elin

Tack desamma! :)

söt häst du har

2010-02-02 @ 18:31:23
URL: http://karisma.bloggagratis.se
Postat av: mikaela

trevlig blogg:)

2010-02-02 @ 20:05:31
URL: http://mickismickismickis.blogg.se/
Postat av: Josefin

Bra att du skrev det, hade kanske missat det annars ;)

2010-02-02 @ 20:58:57
URL: http://hopplostnormal.blogg.se/
Postat av: Maria

Tack för denna upplysning. Flera av sakerna hade jag missat. Toppen! Trevlig blogg!

2010-02-03 @ 20:31:20
URL: http://mariaochdakar.blogg.se/
Postat av: Onthebit

Har precis suttit och läst igenom alla och uppdaterat mig, alltid lika bra att göra det i början av terminen :)



Tack för kommentaren och fin blogg!

2010-02-04 @ 20:55:49
URL: http://oonthebit.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0