Enkelt byte av galopp

Sry att det inte blev ngt inägg igår. Men red ut iaf runt högdalen. Gick bra väldigt kallt ute så mina fingrar frös ihjäl. Zantiago lyssnade jättebra. Efteråt så stretchade jag bak och frambenen och masserade bak.

Enkelt byte av galopp

Enkelt byte sker genom att man byter från den ena galoppen till den andra via två-tre mellansteg i skritt. För att hästen ska kunna göra en bra övergång direkt från galopp till skritt, utan mellanliggande travsteg, krävs en viss grad av samling. Att denna inte är uppnådd genom spänning, kontrolleras i de mellanliggande skrittstegen, som ska vara taktrena och helt avslappnade. Det är an svår övergång, för hästen måste förbli helt rak i hals och kropp. Den ska också förbli mjuk och eftergiven på tygeln och den ska fortfarande trampa väl under sig med bakbenen (alltså vara samlad) för att direkt kunna utföra en god galoppfattning till den nya sidans galopp.

När man börjar träna enkla byten är det bra att först träna övergångar mellan galopp och skritt, alltså fatta hela tiden rätt galopp och ha som mål att det inte ska finnas några mellanliggande steg i trav. Den mellanliggande skritten skall ridas så länge, att hästen blir lugn och slappnar av helt, innan man åter fattar galopp.

När man kan utföra det här på ett bra sätt i båda varven kan man rida på ett långt, rakt spår tex medellinjen, så att hästen inte har en klar ytter- och innersida, och så att det finns gott om utrymme för att rida en förhållandevis lång sträcka i skritt före nästa galoppfattning. I motsats till tidigare byter man nu galopp varje gång man gör en ny galoppfattning efter skritten.
När hästen inte längre behöver så många steg i skritt mellan galoppfattningarna, kan man flytta övningen till att istället göra bytet när man vänder över ridbanan, där den i många program äger rum.

Om hästen har en tendens att svänga bakdelen till sidan i övergången, eller spänner sig, så att den tex gör övergången till skritt och/eller till galopp med samlade bakben (jämfota), kan man kombinera skrittövergången med skänkelvikning. Om man tex rider i höger galopp och gör en övergång till skritt, flyttar man redan från första skrittsteget hästen till höger, för vänster skänkel. Därpå fattar man sirekt från skänkelvikningen motsatt galopp, alltså vänster.


Övning av: Kyra Kyrklund


Kommentarer
Postat av: Rebecca

svar; Tack så jätte mkt :D Din header var ursnygg och väldigt bra övning du hade lagt in ;)

2010-02-02 @ 14:42:14
URL: http://sryttarna.blogg.se/rebeccah
Postat av: Linnéa - http://hastliv.webblogg.se/

bra övning, den ska jag göra någon dag :)

2010-02-02 @ 18:22:10
URL: http://hastliv.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0