Carré

Sry blev inget inlägg igår men har fått plugga så mkt så hade vi gäster på kvällen. Red iaf ut med Nell runt lyckeby och bort mot högdalen. Blacki var jättepigg så då blev Zantiago ganska taggad. Men det var kul.
Det hade torkat upp ganska bra i stallet sen gårdagens översvämning.


Blackie och Nell, Jag och Zantiago

 Ridtips Carré
Carré är en fyra hundra år gammal ridövning som användes inom barockridningen. Men övningen är still going strong och används flitigt inom den moderna dressyren, inte minst av OS-ryttare. I Sverige idag säger vi rätt och slätt "rida i fyrkant". Storleken ska vara som en 20 metersvolt, bara det att du rider i en fyrkant istället. I varje hörn ska du göra en kvarts piruett (eller en halv bakdelsvändning, det är samma sak). Hästen ska trampa runt sitt inre bakben. Det är mycket viktigt att den verkligen gör det, för det är det som är hela övningen.

Att du kan rida fyra vanliga hörn är liksom inte samma sak. Hästen ska vara ställd inåt och formad kring den inre skänkeln. Innerskänkeln ska därför ligga vid sadelgjorden och den yttre skänkeln något tillbakalagd. Att ryttaren sitter med sin vikt inåt (inre sittbenet) är av största betydelse. Ryttaren får aldrig visa en väg med sin kropp och en annan väg med händer och skänklar. Direkt efter hörnet ska du ha hästen på rätt kurs igen på den tilltänkta fyrkanten. Det är lätt gjort att ta ett steg för mycket i början och då blir det svårt att hålla positionen i fyrkanten.När övningen är väl befäst i skritt och hästen i sitt galopparbete är stark nog
att klara en 8 meters-volt, kan man rida övningen i galopp.

Carré är en mycket bra förberedande övning för piruetter. Hästen stärks och ryttaren tränar att koordinera sina hjälper. Hästen ska samla sig och bära upp största delen av sin vikt på bakbenen. Det är viktigt att hästen går på rakt spår mellan vändningarna. När carré går som en dans, ja då är ni redo för att utöka till halva piruetter.


Kommentarer
Postat av: Josefin

Ja, tänk att vara död i 17 minuter ;o

2010-01-17 @ 13:49:43
URL: http://ridsport.bloggplatsen.se/
Postat av: Emma

sv: Exakt, många tror ju att reflexvästen/jackan syns framifrån men bilen är mycket lägre ner om man tex sitter på en häst som är 1,65 cm. Eller om man skulle ramla av och hästen sticka syns den absolut inte framåt. :)

2010-01-17 @ 16:09:15
URL: http://allroundryttaren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0