Självkänsla

Usch, fy och blä vilket äckligt väder med massa snö och storm. Zantiago fick vila idag hade egentligen tänkt att rida ut men har inge lust i det här vädret. Ge mig sommar! är trött på kallt och snö nu. Kan inte åka upp med moppe till stallet heller och min pappa håller på att bli galen på mig på allt skjutsanden kan gå upp men det är inte heller så kul i det här vädret.

Boken "du äger" av Mia Thörnblom som jag berättat om förut har verkligen öppnat mina ögon. Så jag funderar på att skaffa en kategori här på bloggen om just självkänsla. Känner att det är så viktigt med just självkänsla och genom att skriva lite då och då om det här på bloggen gör att jag kommer komma ihåg det och efter ett tag kan jag gå tillbaka och se om min självkänsla har ökat. Tror att det kan vara ganska kul för er som läsare att läsa om det här också. Det är något jag tycker är kul att skriva om också.

Vad är självkänsla?

Självkänsla är den känslan du har till dig själv, Det är hur du ser dig själv och hur du kan hantera olika situationer. Det är grunden du har som person, desto bättre självkänsla desto stadigare grund.

Många tror att självkänsla och självförtroende är samma sak men så är det inte. Självförtroende är att göra medan självkänsla är att vara. Vi kan ta som exempel inom ridningen. En ryttare med gott självförtroende kan ställa upp med sin häst i ridskolans hopptävling på högsta hindernivån som hon aldrig hoppat förut. Men om personen gör det för att hon tror att hon måste, för att hon tror att om hon inte klarar hindrena så kommer alla se henne som en dålig ryttare och inte vilja vara med henne eller ta henne på allvar. Då har hon i grund och botten en dålig självkänsla. Men samtidigt ett bra självförtroende.

Det är jätteviktigt med en god självkänsla. Gilla dig själv för den du är, sluta jämföra dig själv med alla andra. Misslyckas du med något tex glömmer bort vägen i ett dressyrprogram eller glömmer att ge hästen eftergift överhindret så att den river och känner dig då värdelös och tänker "åh så klantigt jag kan aldrig göra något rätt" Vi kan inte alltid prestera perfekt och vi måste acceptera oss själva för dom misstag vi ibland gör. Tänk positivt "okej litet misstag av mig men nästa gång klarar jag det".

Finns också vissa som inte vill visa sig svaga för andra och gör man själv misstag som fick hästen att tex riva ett hinder ger man skulden på hästen "om jag ändå hade en bättre häst som hon där borta tex behöver inte göra någonting men hästen går ändå perfekt", för att man tror att man mår bättre själv då. Man vill vara perfekt och genom att skylla på någon annan så tror man att man känner sig bättre. Men man vet att det var än själv som gjorde ett misstag men vill inte erkänna. Kanske tänker man senare att varför sa jag så varför skyllde jag på någon annan så mår man ännu sämre för det. Ju bättre självkänsla du har desto mer kan du upskatta dig själv och alla andra!

Say this little rhyme to yourself three times, three times a day, (while looking in a mirror is best):
Every day, and in every way, I am getting better and better.

Testa din självkänsla här







Kommentarer
Postat av: SVEA

nej jag tycker inte att det är ett dugg roligt.

för det första så har jag ALLTID sån beslutsångest när jag ska köpa saker

och för det andra är det så sjukt dyrt med transport... :/

2010-01-27 @ 19:04:47
URL: http://karinmattson.blogg.se/
Postat av: Anonym

jätte bra inlägg :D Fast snön kan dra åt skogen ;(

2010-01-27 @ 20:07:16
URL: http://petraebbesson.blogg.se/
Postat av: viki

tack!:) du har oxå en JÄTTEBRA blogg:D<3

2010-01-27 @ 21:11:45
URL: http://vikisblogg.blogg.se/
Postat av: isabella

hehe ja, det hade ju snöat endel idag :P

2010-01-27 @ 21:24:10
URL: http://isabellaf.blogg.se/
Postat av: annie

tack!

2010-01-27 @ 21:24:47
URL: http://anniehoppryttarinna.blogg.se/
Postat av: Warnmark -bloggen för dig & din häst

Sv; Ja, det är jätte jobbigt :(

2010-01-27 @ 21:25:31
URL: http://warnmark.blogg.se/
Postat av: jannike

fin blogg! :D

2010-01-27 @ 21:46:55
URL: http://jannikehackberg.blogg.se/
Postat av: Maja

Sv; Ja, jag behövde det - självkänsla du vet ;)

2010-01-27 @ 21:49:44
URL: http://jagblirsnartvansinnig.blogg.se/
Postat av: Frida

tack så mkt, du ha oxå fin blogg :D

2010-01-27 @ 22:47:44
URL: http://fridaahagelberg.blogg.se/
Postat av: Erica

Väldigt bra skrivet ;)! Fin header du har på bloggen =)

MVH / Erica

2010-01-27 @ 22:51:18
URL: http://ericasjostrom.se
Postat av: Jenny

Sv:Tack så mycket! Fin blogg du har :).

2010-01-27 @ 22:58:24
URL: http://hastfest.blogg.se/
Postat av: Lina

Sv: Näpp, står med de andra :P

2010-01-28 @ 08:34:32
URL: http://equilina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0