Vad räknas som våld?

Många männskor både på den lägre och den högre nivån inom ridsporten säger att det är emot våld. Men vad räknas som våld? Jag har sett många som slår till sina hästar och inte allt för ofta utan anledning. Endå så vill dom sina hästar väl och att man slår till hästen är för att säga till den. Våld och tvång förekommer i många olika former i ridsport det kan vara med spö, sporrar, skarpa bett, hjälpmedel eller sin egna hand. Varför ska man vara så hård mot sin häst?

Ett väldigt vanligt exempel är när man tar hand om hästen, man kanske borstar den så blir den "tjurig" kanske försöker den naffsas eller kickar med bakbenen. Vad gör man, jo man smäller till hästen lite med handen och säger åt den att sluta. Hästar fösöker aldrig vara elaka eller dumma. Det tänker inte att "idag vill jag inte bli borstad så då naffsar jag lite". Istället för att säga till hästen tänk såhär istället, Är det något som är fel? Har jag visat mig osäker som gör att hästen blir osäker på mig? Gör det ont någonstans? brist på respekt? Hästar förstår inte bestraffning så att den tänker OK nu gjorde jag något dumt då ska jag inte göra det igen. Har också sett folk slå till sina hästar om den inte står helt still eller när man precis ska börja gå någonstans med hästen så går den inte tillräckligt fort eller den stannar till för att nosa på en grannen så smäller man till den med spöet. Tror ni hästen förstår då, nej abslout inte, den blir osäker, rädd eller irriterad och om det upprepas många gåner kanske hästen slår av helt. Blir döv för slag men är det inte så att vi vill ha en så känslig häst som möjligt som lyssnar på minsta hjälp?

Vissa kanske tänker "men hästar i naturen dom sparkas och bits ju mot varandra för att säga till varandra" varför kan inte vi göra det också? Jo, för det första har hästarna mycket starkare band till varandra och instinkterna på hur dom ska bete sig mot varandra sitter långt inne från dom allra första hästarna. Vi männsikor är rovdjur och komemr alltid vara för hästen. Varje möte vi gör med hästar måste vi bevisa att vi inte är farliga och vinna deras förtroende. Om en häst biter en annan uppfattas det på ett helt annant sett än om vi gör det. Vi männsikor är farliga enligt hästarnas instinkt och om vi tar till våld bekräftar det bara för hästarna vad vi är, just rovdjur.Vi måste bete oss ödmjukt men såklart för att visa oss som den dominerande måste vi också visa allt det som ledar hingsten är stolt, Utstrålning, personlighet, värdighet, självsäkerhet, erfarenhet och intelligens. Det gäller att kunna förstå och kommunicera med hästarna utan våld, lyssna så kommer hästen lyssna på dig. 

I hästarnas dominansordning ser man att rangstriderna I de undre lagrenutkämpas med förhållandevis hårda medel. Här slåss och bits man, och det “lägre folket” slåss om platserna vid den nedre änden av dominasstegen. Ju längre upp en häst klättrar på denna stege desto mindre grova medel använder den för att hävda sin uppnådda ställning eller för att “boxa” sig vidare uppåt. Den ranghögsta hästen behöver inte försvara sig med fysiska medel för att bekräfta sin position . Den fysiskt starkaste vinner nödvändigtvis inte.Intressant nog slåss unghistarna dessutom på ett nästan smekfullt sätt, svårare skador är sällsynt (liter utdrag från dansa med hästar)
.

När vi människor blir arga uppfatar hästen det inte som ilska. Hästar förstår inte ilska. Hästar har en förmåga att läsa kroppsspårk väldigt bra eftersom det är så dom kommuniserar. När vi blir arga utsändrar vi samma sak som när vi blir rädda.När det gäller ridningen är det samma sak. Jag tycker vi också går åt fel håll. I dressyren på högre nivå måste det ridas med kandar och sporrar. Varför? Jag förstå verkligen inte? Som jag skrivit förut. Är det inte häftigare om någon kommer in barbacka med bara grimma och grimskaft och rider hästen likadant med alla fina rörelser? Jag tycerk inte alls det ser snyggt eller harmonsikt ut med massa remmar och bett hit och dit. Naturligt är bäst! 

Finns en undersökning som gjorts i England om just vilka som använder hjälpmedel mest och det var just det som ansåg sig ha mest kunskap. Men om man nu kallar sig/är elitryttare ller rutinerad varför alla dessa olika hjälpmedel. Om man nu är så duktig ska man väl klara av sin häst utan det. Finns studier på att många hjälpmedel ger skador på ryggen, olika nosgrimmor ger spänningar i nacken och käklederna, bett som trycker på lanerna och gommen m.m. Undersökningen tog också upp tillskott som ges till hästarna och vissa hästar fick då 5 eller mer olika tillskott. Jag tror inte alls på det. Hästar är gjorda för att klara sig på bara gräs och ofta på väldigt fattigt stråfoder då det levde på stäppen. Hästar i det vilda drabbas aldrig av kolik och att många av våra hästar tror jag är för att våra konstiga foder och korta och få utfodringar ger rubbningar i hästens tarmsystem. En häst mår bäst på fritillgång och utan massa tillskot och konstgjort kraftfoder. Det är inte vana vid det och klarar sig alldeles utmärkt på bara hö.Säger inte att alla gör såhär och det finns många ryttare som verkligen vill sina hästar väl men det är väldigt många i toppen som gör fel saker mot sina hästar och såklart tar alla vi yngre och minder erfarna vid. Det finns för många som inte föregår med gått exempel. Sen när yngre ryttare "härmar" och vill vara som dom större ryttrna så kommer hjälpmedlerna i ännu mer fel händer. Många ponnyer förstörs pga av ovana och inte tillräklig erfarenhet bland barn och föräldrar som inte vet något om hästar.
Varför gör man såhär mot sin häst? Jo, jag tror att det är att vi har så bråttom och pga av rädsla, vi vet inte hur vi ska hantera dessa stora djur och enda sättet är att vara bestämd och ta till våld eller andra konstigheter så det inte händer något. Vi vill ha en snabb framgång, det ska gå fort. Jag vill bli lika bra som han/hon och det är nu. Vi männsikor försäker hitta genvägar vad vi än gör, vi är lata och så är det! Det är det stora problemet vi orkar inte eller så har vi inte den tron om oss själva att vi kan klara av att göra oss förstådda med hästen. Men det kan vi om vi ger den tid det behöver. Det kommer löna sig i längden plus att man får en vän för livet som ställer upp och visar tillgivenhet. Tror att i dom flesta lägena så älskar människan hästen mycket mer än vad hästen gör till männsikan.

Tänk va kul om hästen någon gång skulle välja dig istället för hästen den står med i hagen? Tänk om den kunde gnägga eller komma till dig utan att den tror att du sak komma med mat eller har godis? Vi väljer oftast den snabba och enkla lösningen som kanske fungerar till en början men sen bli hästen halt eller får andra problem så byter vi ut dom och så fortsätter det sådär. Vi sliter ut hästarna en stund på tävlingsbanorna sen pallar dom inte längre. Vill iaf komma fram till att vad än din häst gör allt från tex vägra på hinder, slänga med huvudet, stegra, sparka m.m tänk först på kan det vara något som är fel? gör jag något fel? en häst är aldrig elak eller dummar sig,  den har något att berätta och gör det genom kroppspåket så lyssna och försök lösa det på annt sätt en våld och tvång!!

Oj det blev ett långt inlägg men kände för att skriva av mig lite.


Va skulle vara häftigast?


Kommentarer
Postat av: Becka

SV: Ja han är verkligen undebar. Nej vad jag hörde så var det någon som skulle hyra honom. Men jag vet inte :P

Jag vill hyra honom i nu i sommaren som kommer :)

2010-09-06 @ 07:32:32
URL: http://reroo.blogg.se/
Postat av: Victoria

Otroligt bra text, det är såhär det verkligen går till i denna fuckade hästvärld tyvärr :/

2010-09-09 @ 12:49:24
URL: http://victoriajohannesson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0