Den lodräta sitsen del 1

Något som är A och O i ridningen är ryttarens sits. Jag tänker här i flera delar gå igenom hur den lodräta sitsen ser ut och varför den är så viktigt.

SITSENS MENING

Den lodräta sitsen är inte framtagen för att det ser snyggast ut när vi sitter så eller för att dressyrdommarna ska ha något att bedömma. Den är nogrann framtagen och har en mening till varför. Meningen med den lodräta sitsen är att den ska ge hästen bästa möjliga rörlighet. Du ska sitta på ett sätt så du inte stör hästen så att hästen kan komma i harmoni och balans. När du sitter på hästen är du en del av dess vikt. När vi rider hästen i korrekt form vill vi att hästen och ryttaren ska hamna i jämvikt. Hästen ska inte känna sig handikappad av din vikt. Du ska avslappnat och följsamt hänga med i hästens rörelse.

Hästen har en tyngdpunkt och detsama har ryttaren. För att det ska bli gemensamm tyngdpunkt måste de placeras ovanpå varandra. Sadeln ska ligga strax bakom manken och ryttaren ska sitta mitt i sadeln. Ryttaren kan alltså inte flytta sin tyngdpunkt över hästens tyngdpunkt utan det är hästen som måste flytta på sin tyndpunkt in under ryttarens. Det är när hästen organiserar sin kropp mitt under sin ryttare så att tyngdpunkterna sammanfaller som vi säger att hästen går i korrekt form.

Din kropp utsöndrar massor av hjälper till hästen och det är viktigt att vi blir medvetna om vår kropp. Vill vi att hästen ska utföra någon rörelse är det bra att visa den detta genom att få din egen kropp att göra det först. För att kunna uppnå den korrekta sitsen krävs självdiciplin. Dvs att du är medveten om dina fel och hela tiden försöker rätta till dem. Du måste ha kontroll över din kropp och veta vad du vill. Det hjälper inte att ha en tränare som korrigerar dig hela tiden och så fort tränaren inte är där gör du fortafarande dina fel. Du måste själv passa dig och lära dig att göra rätt.

Att ha kontroll över din häst sitter i sitsen. Har du inte kontroll över din kropp börjar man ta kontroll via handen istället och harmonisk ridning blir svårt att uppnå då.

Fortsättning följer...

Viss information är tagen här ifrån


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0