Tävlingsdags

Åker strax till stallet. Ska förbereda allt inför tävlingen, knoppa, borsta, putsa med mera. Startar näst sist i sista klassen vilket gör att jag inte startar förrän kl 18:35. Ganska skönt att inte behöva gå upp 5 på morgonen för att åka på tävlingen. Ska rida LB:3 vilket jag aldirg ridit förut, har inte ens ridit igenom programmet hemma! Haha men jag känner att vi kan redan alla vägarna och att Moa mer har behövt lösgörande arbete den här veckan. 

Föreläsningen igår var rikgti intressant. Den befann sig på Equi rehab och är ett rehabiliterings ställe för hästar. Där det har skrittband, bad och andra maskiner för att på ett skonsamt sätt hjälpa och sätta igång hästar efter skada eller bara friksvård.

Vi fick sen en häst som har haft en urinsten väldigt länge och som pga det har varit väldigt kort i höger bak. Den är nu bort opperad men han rör sig fortfarnade kortare i höger bak. Det var en quater häst som förra helgen vann reining klassen över flera världseliter. Han är tydligen än stor stjärna bland reining hästarna. Ibörjan när vi fick se han i skritt i ridhuset såg han riktigt stel ut bak, han såg halt ut. Hade man inte vetat hans bakgrund med urinsten hade man defenititvt inte trott att han skulle kunna ridas på. Därefter fick vi se han på skrittbandet och sen när de började fyllas på vatten. Det som var vädligt facinerande att se var hur rörelsemänstret över ryggen, rumpan och benen ändrades. Från att va stel och öjämn till att verkligen ta i med båda bakbenen. Det som också är positivt med just vattenträning är att hästen tvingas att vara rakriktad, den måste balansera dig själv och alla muskler måste arbeta. En sån här skulle man ha i stallet och träna med hästen en dag i veckan. Men ska föröska åka dit med Moa någon dag så hon får prova det där.

Om det blir snö i vinter går det ju dock att träna det här hemma. Vi fick höra andra exempel om hästar som varit med om saker och som efter rehabilitering blivit friska och sen även annat. Väldigt intressant och det fick mig att öppna ögonen för vad man måste göra för att ha en så hållbar häst som möjligt.

Länk till Equi rehab: http://www.equirehab.se/

m
Vattenbad 
Bild tagen från equirehab.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0