ska vi förbjuda sockret?

Har kollat på en dokumentär på svtplay där det pratar om socker och fetman som har ökat drastiskt sen år 2000. En kvinna drack 2-3 liter cola om dagen och bara av att vara utan cola en dag gav henne huvudvärk, svettningar och skakningar!

I danmark provade de med att införa fett- och sockerskatt men misslyckades då försäljningarna minskades (pga att kunderna åkte till Tyskland och handlade billigare godis) vilket ledde till att butikerna va tvugna att sparka folk. Jag tror egentligen mer på att sänka priserna på frukt och grönt och försöka få människor att förstå varför och vad vi bör äta. Dock kan säkert en sockerskatt och fettskatt funka om alla länder har det. Nu är det så lätt att köpa livsmedel på nätet så det fungerar nog inte om bara några länder inför sockerskatt, det måste bli dyrt överallt.

Det som är svårt med oss människor är att vi ändrar oss inte förrän vi får ta del av konsekvenserna. Det är lite som att säga till ett barn att "rör inte spisen för då kommer du bränna dig" men ändå så är barnet där med handen. Det gör ont och nästa gång kommer inte barnet röra spisen. Ord känns många gånger bara som ord. Det måste hända oss nåt för att vi ska förstå.

Sålänge inte människan själv känner någon livsfara med att äta för mycket onyttigt så ser man nog heller ingen anledning att ändra på det. Vad som händer i framtiden känns inte relevant nu men en dag kanske det kommer då vi få ta vårt kast. Så hur ska man få folk att förstå?

Länk till dokumentären: http://www.svtplay.se/video/1154994/ska-vi-forbjuda-sockret

Bild lånad här ifrån

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0