Jäkligt långt men intressant inlägg för er hästmänniskor som orkar läsa


Förlåt för att jag inte har bloggat men har verkligen inte orkat. Har inte gjort något speciellt förutom jobb, träning och stall men det blir mycket ändå. Idag skulle jag jobba men tog ledigt. Moa ska nämligen få vara med i ett litet "projekt" och testa en ny produkt. Eller den är inte så ny då den används mycket av elitidrottare för människor och även i andra länder för häst. Jag pratar om medicintejp för häst vilket är nytt här i Sverige. Men den har fått väldigt bra reslutat av de hästar som den används på.

Min faster är ju hästmassör och är intresserad och är engagerad i den här branchen så hon lyckades fixa hit en tjej som kan det här med medicintjep att komma hit och prova det på Moa då de behöver "testhästar". Det vi framförallt vill se på Moa är om vi kan få kläm på den där vänstra bakdelen som är hennes största problem som hon är svag och stel i. Vi vill också se om tjepen kan hjälpa henne att bli mer balanserad och rak. Det tjepen gör är bland annat att lyfta huden och på så sätt få igång cirkulationen i musklerna.  Den ger även stöd och stabilitet till leder och muskler m.m. 

Så jag fick börja med att bara longera Moa utan tejp på. Sen blev hon tejpad som ett kors över korset. Sen longeras igen. Därefter tejpades hon igen men under buken - longerades igen. Sen blev hon tejpad yttligare än gång längs biceps och longerades igen. Det som hände som man framförallt såg sista gången hon longerades va att hon bland annat blev rak, istället för att föra benet åt sidan och skjuta ut rumpan böev det helt plötsligt ett mellanrum och hon spårade. Fick även springa på rakt spårt och då sprang hon helt rakt vilket hon inte gör annars, då åker vänsterbak ut. Jag ville även hoppa upp och känna om det kändes någon skillnad och hon travade helt rakt då också! Hon var även mer balanserad och vilade lite på steget istället för att bara pendla på framåt. Det va verkligen intressant att se hur rörelsemönstret ändrades och hon såg väldigt tillfreds ut. 

Så det som händer nu är att hon bara ska tömköras/longeras i 1-1,5 vecka med tejp på. Anledingen till det är för att hon själv ska kunna stärka och hitta sin balans utan att jag är på ryggen och stör. Det är så otroligt lätt att man själv vill hjälpa till, rätta och fixa när man sitter på ryggen. Nu ska vi försöka få henne rak och balanserad av sig själv, utan att jag är där och säger till henne hela tiden. Hon måste även få känna in sig på tejpen. Jag själv är ju även sne så under den tiden ska jag även åka till ett specialistställe för ryttare, där det kolla upp exakt hur och var man trycker och belastar i sadeln. För att sen få hjälp med vad jag kan göra för att jag själv ska bli rak. Det blir ju en ond cirkel om Moa är osymetrisk och jag också är det. Det hjälper inte bara om Moa blir rak, jag som ryttare måste ju också bli det. Min faster kommer komma ut lite också och känna på henne och hjälpa till. Sen ska vi mötas alla igen om nån vecka för att se eventuella resultat. Sjukt spännande iaf! 

Lite mer fakta om medicintejp:

Fördelar:

Minskar inflammation och associerad smärta
Minskar muskelkramper
Ökar cirkulationen
Utmärkt för Svullnad och ödem
Stöder ligament, senor och leder
Icke-medicinsk behandling
Ger muskler stöd och stabilitet
Hjälper till med skada och rehabilitering
Stöder full rörelsebana


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0