Foder del 5

För tidigare delar klickar här;
del 1
del 2

del 3
del 4

Det här blir sista foder delen och nu kommer jag beskriva lite om hygiensik kvalitet på foder.

Några exempel på hygiensiksa kvalitetsfel är;
* Svamptillväxt (mögel och/eller jäst)
* Varmgång
* Bakterietillväst
* Förekomst av främmande ämnen/föremål

Hygienfel
Det vanliga hygienfelen som finns i vallfoder är bland annat tillväxt av mögel (aerobt) och då som form av mögelsporer som akn orsaka luftvägsproblem i form av RAO (Recurrent Airway Obstruction) som man till vardags brukar kalla kvickdrag eller kronisk bronkit, Det är en obotlig sjukdom och lungalveolerna förstörs. Det kan också bli mögelgifter och flera av dessa är starkt toxiska och påverkar framförallt immunförsvaret.


Mögel
Bilden tagen här ifrån


Sen finns det även tillväxt av jäst som växer som både anaerobt (i frånvaro av syre) och aerobt (i närvaro av syre). Jäst är den mikroorganism som initierar varmgång efter att ensilaget exponeras för syre efter öppnandet. Denna varmgång kan leda till stora förluster av näring, varför det är viktigt att ensilaget utfodras i tillräckligt hög takt. Andra hygienfel är tillväxt av oönskade bakterier som felgäsning (smörsyra och ammoniak) och sen sjukdomsframkallande bakterier och bakterieoxiner. Jäst förekommer oftast i inplastat vallfoder men även i hö.


Jäst
Bilden tagen här ifrån

Ufording av hö
Ett hö med bra kvalite luktar gott, ser grönt och frisk ut och dammar inte. Dammar höet är det troligen mögelangripet. Mögel ser luddigt ut och lite blankt på ytan. Dammet består antingen av mögelsporer (som inte går att se med blåtta ögatt ) eller inblandning av jorpartiklar, det dammet består av relativt stora partiklar och är däremed inte lika farligt för hästen som mögelsporer, eftersom hos en  frisk häst  förs det bort med hjälp av flimmerhåren i luftrören innan de når lungorna.
Hö ska förvaras torrt och skyddas från fuktig luft, ananrs kommer det att återfuktas och det finns stor risk för att mögel börjar bildas på det yttersta lagret. För att hö ska varar lagringsstabilt krävs att ts-halten ligger på minst 84%, gärna något högre.



Utfodring av Ensilage
Ensilage av bra kvalite ska ha grön eller grönbrun färg. Det ska ha en frisk och behaglig, svagt syrlig lukt. Ett välbärgat ensilage har visat sig vara ett lagringsstabilt, dammfritt och smakligt foder med högt näringsvärde. Näringsvärdet är ofta högre än i hö eftersom bladförlusterna är betydligt mindre än vid höproduktion.
Det händer att jästsvampar tillväxer under lagringsperioden, framför allt i balens ytterkanter som är vanligt i ensilage med höga ts-halter eftersom jästten har mindre konkurrens från t.ex. mjölsyrabakterier, och risken är större att grödan har blivit kontaminerad med jord under förtorkningen på fältet. Jäst ser ut som vita prickar eller ansamlingar på balen och luktar oftast tydlig jästlukt.
För att motverka svamptillväxt i ensilage och i andra iplastade vallfoder så ska man skydda balrana mot plastskador, väl drenerad lagringsyta, fri från vassa stenar och växtlighet, gärna skuggigt läge och öppnad bal ska lagras skyddat mot regn.

Botulism
Om du ger din häst hösilage bör den vaccineras mot botulism för att minska risken. Botulism är en sjukdom som är en förgiftning som orsakas av toxinet botulin från bakterien Clostridium botulinum. 90% av de som drabbas dör men det är en mycket ovanlig sjukdom.
Det vanligaste symtomen på botulism är;
* Trötthet och dålig aptit
* Muskeldarring, stelgång
* Svårt att äta och svälja
* Hästen har svårt att använda musklerna i tunga och svans.
* Muskelförsvagning, vilket gör att hästen till slut inte kan resa sig eller andas. Hästen dör av kvävning efter 48-72 timmar.






Kommentarer
Postat av: Freddi

sv; Tack! :D tävlar henne i dressyr, ska rida div 1 nu i vår, så vi tränar för fullt! tävlar du något med din? :)



ett mini-tillägg till ditt inlägg och det är att vaccinet mot botulism inte ger ett 100% skydd mot sjukdomen, bara minskar risken att hästen får den :) därför väljer vissa (tex jag) att inte vaccinera. väldigt bra inlägg, fortsätt så! :D

2010-02-28 @ 11:50:01
URL: http://fkallstrom.blogg.se/
Postat av: Freddi

sv; Okej! :D

2010-02-28 @ 12:06:12
URL: http://fkallstrom.blogg.se/
Postat av: N

SV: Nää, sen drar ja till gotland ;) Så det är onsdag eller inte alls, kan du inte byta? :D <3

2010-02-28 @ 12:11:51
URL: http://blackijacki.blogg.se/
Postat av: Matilda

Tack! Jaa, det gör det! :)

2010-02-28 @ 12:18:13
URL: http://matildahast.blogg.se/
Postat av: Evelina

Åååh ska du? Vilken då:D? Vadkul! :D

2010-02-28 @ 13:09:58
URL: http://evelinablomqvist.blogg.se/
Postat av: Vanessa

sv; absolut! var där sommaren 08 & 09 och hade cacharel båda gångerna! :D

du då? :)

2010-02-28 @ 14:11:10
URL: http://vannu.blogg.se/
Postat av: Jenny

Vad kul att du gillar min häst! Och ja, jag äger honom. Och även en liten shettis vid namn Loke.

2010-02-28 @ 14:15:47
URL: http://lilatiger.blogg.se/
Postat av: Evelina

Ja:) Dekkina är helt fantastiskt, jag red henne en vecka i somras. :) Hoppar allt, men det går lite överdrivet fort ibland. Supermjuk i munnen:) Har bilder på henne på BDB (Ponnyprinsessa @ BDB)

Och Detleffe är en riktig rosettplockare, hoppat MSV B och hoppar typ i alla lägen:D Jättekul hästar båda två:)!

2010-02-28 @ 14:25:13
URL: http://evelinablomqvist.blogg.se/
Postat av: Minette

sv: Heh, tack :)

2010-02-28 @ 16:59:59
URL: http://miinette.blogg.se/
Postat av: Rebecca - my life by horse

Sv;

Ja, jag tävlar lokalt i hoppning och ska även debutera lokal dressyr under 2010. Dock har jag inte riktigt kommit igång med tävlandet än då vi fick ett långt skadeupphåll i somras och ett långt vinterupphåll nu. Men snart är vi igång på riktigt! :)

2010-02-28 @ 17:06:09
URL: http://rrebs.blogg.se/
Postat av: moa

fiin blogg! :D

2010-02-28 @ 18:32:26
URL: http://moahiiilda.blogg.se/
Postat av: Anonym

Dina inlägg om Foder är verkligen super bra! :D

2010-02-28 @ 20:55:49
URL: http://petraebbesson.blogg.se/
Postat av: Sanna

Hej Elin!
Jag har tipsat mina läsare om ett av dina blogginlägg. Jag tycker att blogginlägget om foderkvalitet var jättebra och hoppas att så många hästägare som möjligt läser det.

Se blogginlägget här: http://botulism.se/kvalitetskoll-av-fodret/

2014-03-17 @ 18:42:35
URL: http://botulism.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0