Exclusiv Horse Wear

Nyhet från Exclusiv Horse Wear. Tycker om färg glada saker speciellt om det är schabrak. Bara det inte blir för mycket. Kanske ska beställa något schabrak.
Va tycker ni, gillar ni färg glada saker?


SNOW FLAPS

Red i ridhuset och det var ingen annan där, jätteskönt att få rida själv. Eftersom det är så himla kallt tog det typ 35min innan Zantiago var helt uppvärmd. Var väldigt stel och spänd ibörjan men jag väntade bara ut honom och tillslut släppte han igenom och slappnade av. Tränade lite skänkelvikninagr och övergångar. Han avr skitfin i galoppen, jobbade på jättebra med bakbenen redan från början. Annars brukar han nästan trava med bak och galoppera med fram. Blev jätteförvånad när han jobbade så fint redan efter första fattningen. Så galoppen gick jätte bra. Kanske ger stretchingen och massagen resultat? I höger varv i traven var han lite tjafsig, jag fick inte igenom ställningen ordentligt och på volten flyttade han ut bakdelen. Men det gick bättre mot slutat. Hade en ganska fin form. Efteråt stretchade jag bakbenen och hals+nacke och masserade baken :)

SNOW FLAPS
SnowFlap - flapsula eller snösula!
SnowFlapp är transparant och bara 2mm tjock. Tillverkad av den slitstarka plasten polyurethane. Centrumkammen på sulan bryter snön och förhindrar snön att få fäste i mellan skoarmarna och bulen "kastar ut snön".

1. Rikta skon som du vill ha den.
Anpassa tåkappan så att brytkammen ligger väl an mot skons innerkant.

2. Dra en linje längs skons utsidan
Dra en linje längs skons insida till markerings linjen på SnowFlap.

3. Klipp längs den inre linjen till markeringslinjen. Överskrid den ej.
Det är inte nödvändigt att klippa upp SnowFlap om du hellre föredrar att ha en hel sula.

4. Spika fast den i hoven
Du har nu ett mycket effektivt snöklampningsskydd som ger dig möjlighet att enkelt göra rent under hoven och håller för många skoningar.

Verkar smart, Zantiago får värsta styltorna även fast han har snösulor. Dom här kanske skulle funka?
Någon som använder dessa, funkar dom bra?



1 par 129.00 /par
2 par 99.00 /par
4 par 79.00 /par
Finns på Hippson





Fredag :)

Red ut med Moa på Nanda. Vi red runt högdalen och det var jättemycket snö. Hästarna fick verkligen lyfta på benen. Det var skönt väder att rida ut idag, snöade inte och var helt vindstilla däremot var det lite kallt. Hästarna var pigga och glada et var kul att få komma ut och skönt att jag slapp rida ensam mycket roligare med sällskap :)
Stretcahde fram- och bakbenen och masserade bak som vanligt. Han börjar bli van vid det här nu och vet nästan precis vad jag ska göra. Kul att han tycker det är så skönt också.
Fixat nya kategorier nu också :)

Kollade på lite bider från när jag fick honom och han ser verkligen annorlunda ut nu, känns inte som samma häst.

  
Zantiago när jag fick honom hösten 2008
  
Zantiago nu :)




Balansspö

Kollad runt på lite ridsportbutiker efter spön. Tappar alltid bort mina och jag behöver ett nytt spö nu. Så hitatde jag ett som heter Balansspö som är utvecklat av Walter Feldmann. Det speciella handtaget göra att spöet hålls perfekt balanserat i ryttarens hand.
Är det någon som har det här spöet? är det någon skillnad från vanliga?


Give me some sunshine

Är trött på det här vädret, gillar snö men inte att det är så kallt. Kan det inte komma lite sol och värme snart?
Zantiago var en riktigt surpuppa idag men det var mitt fel också. Var lite sur tillbaka på Zantiago och om man är sur själv och säger till honom blir han ännu tjurigare. Red i ridhuset och där var han också grining. Jag är ganska försiktigt och ibland för snäll i min ridning så när jag idag sa till honom och krävde lite mer sa han ifrån och blev tjurig, efetrsom han inte är van med det. Men idag så blev det mer lite bråkigt än att jag bara var bestämd.Vi var 7st i ridhuset och dom har även spärrat av en del av ridhuset så det blev ännu mindre plats. Jag hade svårt att koncenterar mig och spände mig så då blev även Zantiago spänd. Gick segt och vingligt Jag skulle varit glader idag mot honom också. Men det fixar jag tills nästa gång ;)
Masserade bak och stretchade bakbenen efter och gosa lite med honom och då blev han genast jätteglad och började slickas och ville kelas. Han blir snabbt glad igen iaf. Åkte hem och pluggade en stund sen for jag upp till stallet igen för att natta.

Tips lädervård
Använd läder Wipes för din läderutrustnignen. Slipp kladd och klet med lädertvål och smörja! 
Med dessa servetterna fixar du den sista finishen före start eller bara för den dagliga skötseln av ditt läder.
Enkelt och smidigt sätt att putsa grejerna med!

Finns på lazyhillswestern.se
85kr
40-pack




Hö, Ensilage eller hösilage

Hö, ensilage och hösilage
Hö, hösilage, ensilage... Vad är egentligen skillnaden mellan dessa? Det får du lära dig här!
Äter din häst hö? Kanske ger du den hösilage istället? Eller möjligtvis ensilage? Vet du egentligen vad skillnaden är? Inte? Allt är från början växter som sedan har genomgått olika former för att bli det grovfoder som vi ger till våra djur. Det är inte bara hästar som äter hö, utan även kor, får, kaniner, getter... Ja, alla möjliga växtätare!


Hö är i princip torkade växter för att förenkla det så gott det går. Det består av olika växter (oftast gräs, klöver och diverse ärtväxter) som växer upp och sedan skördas. Förr i tiden var det vanligt att man torkade sitt hö på så kallade hässjor, det vill säga en ställning i (vanligtvis) trä som man lägger upp sina skördade växter på för att låta det torka. Idag torkar de flesta sitt hö genom att låta det ligga kvar på marken. Däremot så vänder man på det med jämna mellanrum så att det får en större chans att torka än om det bara skulle ligga orört.

Hässja.jpg
På bilden ovanför kan ni se höhässjor

Problemet som säkert dyker upp i många av era huvuden nu är säkert: “Men vad händer när det regnar?” Ja, givetvis kan vi inte göra någonting åt vädrets makter och ja, det regnar över åkrarna där höet ligger på torkning. Detta är någonting som man får lära sig att leva med. Genom att låta sitt hö torka på detta sätt så riskerar man självklart att regnet påverkar torkningstiden, men å andra sidan är det inte lika ansträngande för bonden som höhässjorna är.

En annan variant är att låta sitt hö torka inomhus med en skulltork. Det är en stor fläkt som blåser in luft över höet så att det torkar. Man bör dock låta höet ligga utomhus någon/några dagar från det att man skördar innan man tar in det för att torka det på skullen, just för att det ska hinna lägga sig något och då torkar fortare och bättre.

Ensilage
Själva ordet ensilage är ett äldre namn på pressfoder. Det är enkelt beskrivet konserverat gräs som man har packat tätt (pressat ihop) i en stor förpackning utan lufthål. Det är mycket viktigt att det inte finns minsta lilla hål i förpackningen, för då förstörs hela konserveringsprocessen.

800px-DiepoldsauRhein.JPG
Ensilagebalar på en åker

Hur får man då sina växter till ensilage? Jo, precis som när man ska få växterna att bli hö så börjar man med att skörda dem. Däremot så väljer man att finfördela sina växter extra mycket, ofta genom att hacka dessa fint. Detta leder till att det blir lättare att packa dessa tätt än om man skulle låta de vara lika grova som exempelvis höet är. Ju tätare man packar sitt ensilage, desto mindre är chansen för att syre ska kunna tränga sig in mellan stråna. I vissa fall väljer man att tillsätta ett medel som sänker pH-värdet (gör det surare) för att gynna mjölksyrebakterier.

Man packar sina hackade växter så tätt man bara kan och sedan så lindar man in detta i tätslutande plast i form av exempelvis balar (som de stora, vita rundbalarna du kan se ute på åkrarna).

Hösilage

En annan variant av grovfoder är hösilage. Detta är ett slags mellanting mellan hö och ensilage då det inte är lika torrt som hö, men samtidigt inte lika blött som ensilage. Till skillnad från ensilaget så hackas vanligtvis inte hösilaget lika mycket.
Artikeln tagen här ifrån

Va ger ni till era hästar, hö, ensilage eller hösilage?


Självkänsla

Usch, fy och blä vilket äckligt väder med massa snö och storm. Zantiago fick vila idag hade egentligen tänkt att rida ut men har inge lust i det här vädret. Ge mig sommar! är trött på kallt och snö nu. Kan inte åka upp med moppe till stallet heller och min pappa håller på att bli galen på mig på allt skjutsanden kan gå upp men det är inte heller så kul i det här vädret.

Boken "du äger" av Mia Thörnblom som jag berättat om förut har verkligen öppnat mina ögon. Så jag funderar på att skaffa en kategori här på bloggen om just självkänsla. Känner att det är så viktigt med just självkänsla och genom att skriva lite då och då om det här på bloggen gör att jag kommer komma ihåg det och efter ett tag kan jag gå tillbaka och se om min självkänsla har ökat. Tror att det kan vara ganska kul för er som läsare att läsa om det här också. Det är något jag tycker är kul att skriva om också.

Vad är självkänsla?

Självkänsla är den känslan du har till dig själv, Det är hur du ser dig själv och hur du kan hantera olika situationer. Det är grunden du har som person, desto bättre självkänsla desto stadigare grund.

Många tror att självkänsla och självförtroende är samma sak men så är det inte. Självförtroende är att göra medan självkänsla är att vara. Vi kan ta som exempel inom ridningen. En ryttare med gott självförtroende kan ställa upp med sin häst i ridskolans hopptävling på högsta hindernivån som hon aldrig hoppat förut. Men om personen gör det för att hon tror att hon måste, för att hon tror att om hon inte klarar hindrena så kommer alla se henne som en dålig ryttare och inte vilja vara med henne eller ta henne på allvar. Då har hon i grund och botten en dålig självkänsla. Men samtidigt ett bra självförtroende.

Det är jätteviktigt med en god självkänsla. Gilla dig själv för den du är, sluta jämföra dig själv med alla andra. Misslyckas du med något tex glömmer bort vägen i ett dressyrprogram eller glömmer att ge hästen eftergift överhindret så att den river och känner dig då värdelös och tänker "åh så klantigt jag kan aldrig göra något rätt" Vi kan inte alltid prestera perfekt och vi måste acceptera oss själva för dom misstag vi ibland gör. Tänk positivt "okej litet misstag av mig men nästa gång klarar jag det".

Finns också vissa som inte vill visa sig svaga för andra och gör man själv misstag som fick hästen att tex riva ett hinder ger man skulden på hästen "om jag ändå hade en bättre häst som hon där borta tex behöver inte göra någonting men hästen går ändå perfekt", för att man tror att man mår bättre själv då. Man vill vara perfekt och genom att skylla på någon annan så tror man att man känner sig bättre. Men man vet att det var än själv som gjorde ett misstag men vill inte erkänna. Kanske tänker man senare att varför sa jag så varför skyllde jag på någon annan så mår man ännu sämre för det. Ju bättre självkänsla du har desto mer kan du upskatta dig själv och alla andra!

Say this little rhyme to yourself three times, three times a day, (while looking in a mirror is best):
Every day, and in every way, I am getting better and better.

Testa din självkänsla här







Cardento Årets hingst 2009

Cardento Årets hingst 2009

ASVH har beslutat att utse Cardento 933 till Årets Hingst 2009. Beslutet har tagits av ASVHs styrelse i samverkan med Avelsvärderingsnämnden (AVN).
Cardento 933 är den första hingst som får denna utmärkelse en andra gång.   Han blev även utsedd till Årets Hingst 2006.

Från ASVH:

I arbetet med att utse vilken hingst som ska få utmärkelsen är följande kriterier vägledande.

1) Hingst som genom sina avkommors internationella framgångar visat på sin goda förärvning av prestationsegenskaper.
2) Hingst ska vara verksam i svensk avel.
3) Utmärkelsen kan även delas ut postumt.
4) Samma hingst kan få utmärkelsen mer än en gång.

ASVH gratulerar Cardento 933 och kretsen kring honom till utmärkelsen som kommer att utdelas under årets Bruksprovsfest. Vi vill också gratulera alla ägare till fina och högpresterande avkommor till Cardento 933.
Artikeln tagen här ifrån

Kanske inte så förvånande. Efter alla hans framgångar och efter ha lämnat många förstaklassiga tävlingshästar. Skulle inte neka att få en häst efter honom precis ;)


Tisdag

Blev inget inlägg igår men hade en del läsxor att göra så hann inte. Men red ut själv runt högdalen och mellan hagarna vid ridskolan. Gick bra han lite jobbig ibland för han avr så pigg. Blev lite senare än vad jag tänkt för kontainern med gödslet tömdes idag. Efteråt så masserade och stretchade jag bak och stretcha frambenen.

Min kompis visa mig en video på nån kille som slänger sin hund från en bro. Höll på att börja gråta när jag såg den. Fattar inte hur man kan göra så. Han skrattar när han slänger ner hunden och säger att det här blir en video på hur en hund kan flyga. Sen att han har två kompisar som filmar också. Helt sjukt och det gör mig så förbannad när jag ser sånt här. Hittade videon på youtube sen så lägger in den här.


Stretching

Red för Sara i ridhuset. Fick träna på rakriktning och övergångar mellan galopp och skritt. Gick ganska bra. Lite jobbig och småtjurig ibörjan. Gick bättre mot slutat, han blev rundare i formen, fick med sig bakbenen och jobbade med ryggen bättre. Hade lite svårt att få med högersidan i rakriktningen. Han trycker ut högerbogen och vänsterganaschen. men det gick bättre när jag kört några gånger och vi fick upp tempot. Blev ganska vingligt ibörjan också.

Efteråt så masserade jag baken och stretchade bakbenen och hals och nacke som vanligt. Mamma fick till några roliga bilder med tungan ut och när han gäspar. När man börjar massera så brukar dom börja tugga och gäspa. Ett bra aätt att veta att man kommit åt musklerna ordentligt.

Stretching
Stretching används dels i förebyggande syfte för att förbereda musklerna innan arbete och dels för att undvika muskelskador efter arbete. Stretchingen ökar blodcirkulationen i muskeln och gör att slaggprodukter lättare kan transporteras bort. Detta gör att träningsvärk och andra muskelsmärtor snabbare läker ut.

Stretching är bra om man har en häst som har inskränkt rörelseförmåga (= för korta muskler) i en led. Man stretchar då efter ett arbetspass när musklerna är uppvärmda. Det viktigaste att tänka på när man stretchar är inte hur högt man kan lyfta hästens ben över golvet, utan att benet är rakt och att den muskelgrupp man vill komma åt sträcks. En stel häst kanske bara klarar att lyfta sitt framben ett par centimeter över golvet med benet rakt. Försök då inte att lyfta högre, utan stretcha där tills hästen blir mjukare i musklerna.

När jag stretchar Zantiagos bakben så stretchar jag Korset/länd/bakbenets baksida när jag strechar fram Bogen/frambenets baksida, Bogen/frambenets framsida och Bröstkorgens tvärgående muskulatur. Så stretchar jag hals och nacke. Gör det här 15X2 sekudner.

 

 



 


Små och söta

Åhh jag skulle verkligen vilja ha en jätteliten ponny typ fallabella. Nästan som en liten hund och bara gosa och busa med den. Kanske lära den lite trix. Som följer efter än vart man än går. Köpa massa gulliga utrustningar till den. När jag blir äldre ska jag köpa en! ;)

smallest-horse-in-the-world6.jpg
Kolla så söt

smallest-horse-in-the-world1.jpg
Måste typ ha hundtäcke :P

 
Vem vill inte ha en sån här?



Lilla ridhuset rasat

Annica va med i stallet idag. Hon masserade Zantiagos bak innan jag red. Sen red jag i stora ridhuset. Juste glömde säga igår att lilla ridhustältet hade rasat. Stommarna och allt ihop hade verkligen rasta. Det hade hänt på torsdags natten och jag red där på torsdagen på kvällen själv. Det knakade väldigt mycket men jag tänkte inte på det. Hade det rasat när vi var där hade antagligen varken jag eller Zantiago varit vid liv nu. Så nu kmr det bli mindre ridhustider som det går att rida på eftersom ridskolan hade lektioner i lilla och så kmrd et säkert va massa folk när man rider där. Verkligen jobbigt.

Annica hjälpte mig lite i ridningen men eftersom det var andra där så kudne hon bara säga lite när jag just red förbi henne. Träna mycket på att få fram honom och han fick en mycket bättre galopp vissa gånger idag. Han tog i mera än som innan galopperar han med fram men travar nästan med bakbenen.

Efteråt så masserade Annica Masala och medan så gick jag en promenad med Zebba (Annicas hund) och då går det inte direkt att slö gå utan det är raska steg som gäller. Så man får värsta träningen när man går med honom.

 
Lilla ridhuset nedrasat. Bilderna tagna från osterhaningeridsallskap.se

 
 


Litet videoklipp från idag


Jag vill ha

Här kommer lite saker som jag vill ha och behöver. Om jag bara hade pengarna att köpa allt också. Men ngt ska jag väl ha råd med ;)


Equest by Globus Hästtäcke Dralon rutigt
969 Kr
Grand-prix



Calgary dunjacka från Kingsland
3599kr
filippasridsport


MT Frambenskydd
295kr
MT Bakbenskydd
199kr
rytteriet

Tattini Schabrak
369kr
rytteriet


Aachenträns Claridge House® Kilkenny
459kr
Hooks


Hästens normalvärden

Gick upp till stallet idag. Red ut runt lyckeby. Zantiago var jättepigg och taktade typ hela tiden i skritten. Väntade bara på att jag skulle släppa ifrån och låta homom galoppera och det gjorde jag sen i slutet. Efter så masserade jag baken och strechade bakbenen och frambenen. Sen när jag var klar fick jag vänta 1h på att få skjuts hem men putsade sadeln och tränset för att fördriva tiden lite.

Mät hästens normalvärden
Ett bra sätt att veta om du misstänker att din häst är sjuk är att innan veta hästens normalvärden. Gör det även lättare för en veterinär att bedömma situationen om du förklarar värdena och om du själv kan göra ngt innan veterinären kommer.

Hästens normalvärden du kan mäta är
:

Kroppstemperaturen som normalt ligger på 37,5-38.

Hjärtfrekvensen som normalt är 28-40 slag/min. Kontroleras lättast med hjälp av enklare stetosop och pulsen är som starkast vid insidan av ganaschen.

Andningsfrekvensen som är normalt med 8-16 andetag/min. Använd stetoskop mot hästens bröstkorg på vänster sida precis under vänster benet.

Slemhinnefärgen som normalt är ljusröd.

Kapillär återfyllnadstid som menas den tid det tar för munslemhinnans färg att normaliseras efter det att man under några sekunder tryckt ett finger emot den. Normalt är att det tar 2 sekunder.

Vet ni eran häst normalvärden?


Torsdag

Nu har jag äntligen pluggat klart inför Biologi provet imorrn elr kmr plugga lite imorronbitti också. Red Zantiago i ridhuset tränade halter från trav och övergångar mellan skritt och galopp sen även enkla byten på åttvolt. Ibörjan var han lite spänd men sen slappnade han av mera och någr gånegr var han riktigt rund och fin. Lyssnade bra på hjälperna. När jag ridit klart så masserade jag baken och stretchade bakbenen och nacken och halsen. Han tyckte det va superskönt speciellt vid halsen och nacken så hängde han med huvudet och blundade. Nattade sen hästarna efter jag var klar.

Hästskämt
Det var en gubbe som gick till sin granne och frågade om han hade några tips på hur han skulle kunna se skillnad på sina två hästar.
-Klipp de ena hästens svans då svarade grannen. Gubben klippte svansen på den ena hästen men dagen efter fastnade den andra i staketet med svansen så gubben fick klippa svansen på den också. Han gick tillbaka till grannen och frågade om han hade några fler tips.
-Märk den ena hästen i örat då svarade grannen.
Sagt och gjort, gubben märkte den ena hästens öra. Dagen efter rev den andra hästen sig på en gren och fick ett likadant märke i örat. Gubben gick tillbaka till grannen igen och frågade om han hade något mer tips.
- Kan du inte mäta dem då sa grannen, det måste väl skilja några centimeter iallafall...
Nästa dag kom gubben tillbaka igen, överlycklig!
-tack för tipset nu kan jag äntligen se skillnad på mina två hästar, den vita var 20 centimeter högre än den svarta.

Två hästar står och pratar i en hage: - Nå hur vad det i Stockholm?
- Bra, men Hötorget var en rejäl besvikelse!



Tjurfäktning

Min spanska lärare pratande lite om det här och jag blev ganska upprörd. Hur det kan vara ett så stort evenemang i spanien i dagens nutid. Med den kunskap man har nu varför är det inte förbjudet? Att folka betalar för att gå och se något sånt och står i flera timmar på att få en biljett. Tänkte jag skulle berätta lite hur det går till iaf.

Tre "matadores" dödar sex tjurar, två var, under en tjurfäktning, detta om allt går som beräknat. Den äldste tjurfäktaren inleder fäktningen efter paraden som presenterar de som ska deltaga i eftermiddagens uppträdande. När "showen" ska börja kommer matadoren in med sin capote och möts av tjuren. Sen kommer picadorena in och som i namnet pica som betuder sticka så sticker in en lans i tjurens nacke och sårar tjurens nackmuskler så att djuret skall hålla ned huvudet och inte kunna använda sin fulla styrka.

Sen kommer banderillaserna in och stöter fast spjut i tjerens rygg med färgglada banderoller på spjuten så att det ska se festligt ut. En tjurfäktingsomgång anses lyckad om den avlutas med att tjuren dödas genom att svärdet sticks genom djurets skuldra ned i hjärtat. Matadorena får poäng på hur dom dödar tjuren. Hur snyggt dom tex stickr in svärdet. Får man högsta poäng får man tjurens svans annars tjurens öron. Den döda tjuren dras därefter av banan med hjälp av mulåsnor. I portugal förekommer tjurfäktning med häst men det är bara dom allra rikaste som har det. Då har hästen skydd på sig eftersom tjuren brukar stånga hästen.

Jag tycker det här är helt sjukt och absolut djurmisshandel. Tjurfäktning är en strid mellan matadorens och tjrens liv. Men jag tycker då genom att andra personer sticker spjut och lans i tjuren innan gör att tjuren ligger i udnerläga innan striden. Har man häst så tar ju hästen själva skadan. Tycker inte att dom här matadorena är ett dugg modiga och visar ingenting genom att göra såhär. Fattar inte varför det här få förekomma och varför man ens vill göra det.


Vem vill se sånt här? 


Här är ett litet klipp när hen häst har ramlat och tjuren fortsätter stånga den. Hästen tar all skada även fast det är Matadorens fel alltihop. Ingen verkar ens bry sig att hästen blir stångad och försöka förhindra det. Sjuka sport!


Snabbt inlägg

Har precis vart och nattat hästarna. Red ju som sagt Zantiago i ridhuset och tränade öppnor och övergånagr mellan galopp och trav. Han gick ganska bra. Jag försökte att tänka på att inte trycka för mycket med mina skänklar och titta upp hela tiden och det fungerade mkt bättre. Fick till några bra öppnor blev annars lite vingligt. Men han gick i ganska stadig form. Hinner inte skriva så mkt för måste plugga nu. Moa filmade lite på slutet när jag travade av honom så här kmr den och lite bilder.



 

 


Jobbiga katt

Men ahh jobbiga katt. 3:e gången han tar bort mitt inlägg nu. Förstår inte varför han ska vara som keligast när jag sitter vid datan. Just nu sitter han mitt framför skärmen så jag har ingen aning om jag skriver rätt eller inte. När jag vill kela med honom så vill inte han och när han vill kela så vill inte jag. Sen kan han inte jama heller utan försöker klämma fram ngt litet pip ljud när han vill att jag ska klappa honom.
Ska era katter också alltid störas när ni sitter vid datan?

Snart åker jag upp till stallet iaf, ska rida i ridhuset och träna öppnor och slutor tänkte jag och kanske lite övergångar. Ikväll har jag massa plugg som väntar, "jippie"


Min störande katt


Jag vann!

Jag vann stockholmsjennas tävling om en ridhjälm. Jättekul och verkligen bra för min hjälm är typ trasig! :D


Roliga aktiviteter i stallet

Här kommer en till rolig text från http://web.telia.com/~u11702908/fun/aktivitet.html

Roliga aktiviteter i stallet.
Står du ofta inne i stallet? Vill du glädja både dig själv och din ägare? Okej, här kommer några roliga aktiviteter!

Bajsa i vattenhinken leken
Denna lek kommer att testa din koordination. Hästar över hela världen leker denna lek varje dag. Leken går ut på att du ska försöka bajsa i din vattenhink (OBS! Drick vatten först, så att du inte blir törstig senare!). Om din vattenhink sitter för högt upp så prova istället att bajsa på boxdörren eller på väggen. Detta kommer att ge din ägare något att göra – när de sett vad du gjort kommer de att häpna över din speciella förmåga, och sedan ge dig nytt och fräscht vatten.

Pinka i vattenhinken leken
En riktig utmaning för alla hingstar och vallackar! Försök att pinka i din vattenhink. Denna lek kräver sin häst. Om din vattenhink står mot en vägg så kan du försöka att dra den in i mitten av boxen.
Om din ägare är dum nog att missa att du pinkat i ditt vatten så kan du alltid spilla ut allt vatten för då får du nytt vatten igen. Detta i sig kan förstås också vara en lek. Denna lek kallas spill ut allt ditt vatten leken.

Gnag-leken
Du kan bli en skulptör som arbetar med trä. Använd dina tänder och gnag på träet i din box tills du gjort en fin skulptur! Du kan börja med några enklare figurer, som till exempel halvmånen, men allt eftersom så kan du försöka med olika kurvor och figurer.
Din ägare kommer verkligen att uppskatta dina konstverk! En del ägare kan ta bort alla dina fina konstverk och sätta upp nya fräscha brädor – men bara för att inspirera dig till att göra nya.

Spilla ut fodret leken
Försök att spilla ut din hink med foder i boxen genom att vända den upp och ner. Det är en riktigt rolig lek. Du kan gärna vända hinken flera gånger så att du är säker på att du fått ut allt foder. När du gjort det så använd din mule och försök att äta upp allt foder. På det här sättet håller du dig sysselsatt och ditt foder räcker längre. Din ägare kommer också att uppskatta detta – han/hon kommer kanske att ge dig en ny hink med foder eller utmana dig att bli bättre genom att använda svårare behållare för fodret.

Blöta ner höet leken
I den här leken så ska du ta lite hö och bära det till din vattenhink och släppa ner det i hinken. Att släppa ner höet i vattenhinken är en rolig lek för både dig och din ägare! Även om det bara är hö så kommer nog din ägare in till dig för att ta bort det och då är det fritt fram för att göra samma sak igen. Detta ger din ägare något att göra.

Vem hörs mest leken
Om du står tillsammans med andra hästar kan ni ha en trevlig liten tävling. När det är matdags så ska ni gnägga och sparka i boxdörren så högt ni bara kan. Den som fodrar kommer automatiskt att ge mat först till den som hörs mest. Vinnaren är alltså den som får mat först.

Box-vandrings leken
I denna lek så ska du försöka att blanda ihop sågspånet, höet och bajset. Detta görs bäst genom att vandra runt i boxen. Vandra så länge som behövs för att få en välblandad mix. En del hästar går runt och en del går fram och tillbaka… prova dig fram för att se vad som passar dig bäst. Denna lek är också bra för din ägare. Eftersom den bjuder både på underhållning och på motion – eftersom det är din ägare som får städa upp efter dig.

Rulla runt i boxen leken
Sträva alltid efter att få till en så perfekt rullning som möjligt. Har du en stor box är det naturligtvis enkelt men ju mindre box desto svårare blir det. Leken går ut på att få till en så bra rullning som möjligt – utan att fastna. Leken har sina risker eftersom du kan ha otur och rulla bredvid väggen och fastna. Om du fastnar så ska du låta så mycket du kan så att din ägare hör dig (han/hon ska nästan få en hjärtattack). Så att de kommer och hjälper sig. Denna lek ska helst lekas när människor finns i närheten.

Gnugga bort manen leken
Försök att gnugga bort all man på vissa ställen. Människor tycker om fina manar! Det är därför de kammar, sprayar och rycker din man. Spara arbete åt dem genom att rycka din man själv! Du kan t.ex. sticka ut huvudet genom öppningen i boxdörren om du har en och gnugga dig i nacken. Annars kan du gnugga manen mot väggen. Detta kommer att ge din man ett fint utseende som alla människor gillar! Du sparar in tid åt dem genom att de nu inte behöver rycka din man eller trimma manen i nacken för tränset och grimman.

Bajsa på unika ställen leken
Denna lek är rolig, inte bara för dig utan för den som ska mocka också! Du ska försöka att komma på unika ställen att bajsa på. Du kan prova att bajsa på boxdörren (gärna på handtaget!), fönsterbrädan, krubban eller varför inte på saltstenen. Ditt mål är att försöka att inte bajsa på golvet!


Underbara häst

Hopptränade för Sara och det gick såå himla bra. Fick rida titthinder och hoppad 60-80cm. Han var så pigg och hoppglad. Han verkligen sög tag i hindret idag. Vi hade en liten burk med havre och morötter i som vi ställde i ett hörn så varje gång jag hoppat så fick han smaka lite, vi ville verkligen att han skulle tycka det var kul och veta att han var duktig när han hoppat. Han hoppade fina språng och hade bra tempo och vi båda tyckte det var jättekul. Har inte så mkt mer att säga gick superbra helt enkelt ;)

Tyvärr så tog batteriet på kameran slut så blir bara film från ibörjan av hoppningen



Carré

Sry blev inget inlägg igår men har fått plugga så mkt så hade vi gäster på kvällen. Red iaf ut med Nell runt lyckeby och bort mot högdalen. Blacki var jättepigg så då blev Zantiago ganska taggad. Men det var kul.
Det hade torkat upp ganska bra i stallet sen gårdagens översvämning.


Blackie och Nell, Jag och Zantiago

 Ridtips Carré
Carré är en fyra hundra år gammal ridövning som användes inom barockridningen. Men övningen är still going strong och används flitigt inom den moderna dressyren, inte minst av OS-ryttare. I Sverige idag säger vi rätt och slätt "rida i fyrkant". Storleken ska vara som en 20 metersvolt, bara det att du rider i en fyrkant istället. I varje hörn ska du göra en kvarts piruett (eller en halv bakdelsvändning, det är samma sak). Hästen ska trampa runt sitt inre bakben. Det är mycket viktigt att den verkligen gör det, för det är det som är hela övningen.

Att du kan rida fyra vanliga hörn är liksom inte samma sak. Hästen ska vara ställd inåt och formad kring den inre skänkeln. Innerskänkeln ska därför ligga vid sadelgjorden och den yttre skänkeln något tillbakalagd. Att ryttaren sitter med sin vikt inåt (inre sittbenet) är av största betydelse. Ryttaren får aldrig visa en väg med sin kropp och en annan väg med händer och skänklar. Direkt efter hörnet ska du ha hästen på rätt kurs igen på den tilltänkta fyrkanten. Det är lätt gjort att ta ett steg för mycket i början och då blir det svårt att hålla positionen i fyrkanten.När övningen är väl befäst i skritt och hästen i sitt galopparbete är stark nog
att klara en 8 meters-volt, kan man rida övningen i galopp.

Carré är en mycket bra förberedande övning för piruetter. Hästen stärks och ryttaren tränar att koordinera sina hjälper. Hästen ska samla sig och bära upp största delen av sin vikt på bakbenen. Det är viktigt att hästen går på rakt spår mellan vändningarna. När carré går som en dans, ja då är ni redo för att utöka till halva piruetter.


Översvämning i stallet!

Nu är jag hemme från stallet. Har vart där i 3 och 1/2h fast jag bara tänkt va där 45min. Jag gick upp till stallet och när jag kom dit så hörde jag hur det lät som ett forsande ljud innifrån. Så när jag öppnade dörren var hela stallgolvet fyllt med vatten. Typ 2 cm djup och i mitten av stallgången där det går ner lite var det typ 4cm djupt. I Zantiagos och Nandas box var det fullt med vatten och torven var helt genomblöt. I masalas box så har hon gummimatta så all vatten hade kommit under där så det var bara lite torv som var blöt där. Men i Nandas box där det varit vattenkopp förut så bara forsade det ut vatten och jag fick lite panik och ringde till Malin och hon sa att jag skulle gå och stänga av vattnet som man vred på en kran inne på toan. Malin ringde sen runt lite och vart efter som började alla andra komma Dan, Moa, Kent, Susanne, Malin och Tina.

Vi prövade först med en pump men den avr lite trög men vi lyckades få ut hälften av vattnet iaf. Sen fick vi ta hinkar och skottkärran och fylla med vatten och hälla ut utanför. Sen fick vi tömma alla boxar och lite panik var det för all torv som var ute är ju helt genomfrusen men som tur är hade vi två och en halv torv inne i sadelkammaren som vi kunde fylla på med sen. När vi tömt alla boxar med vatten och torv så kom Tina på att vi kunde ta gödsel från gödselstacken och lägga i hela stallet så allt skulle sugas upp och så det kunde bli lite torrare. Så då fick vi göra det pch sen sopa ihop allt igen och lägga tillbaka det igen men vi kunde inte lägga det i gödselstacken igen på en gång för vi skulle ju ha mer gödsel till att torka upp så då la vi det vi sidan om så länge. När vi var klara med det så kunde vi börja lägga in ren torv till boxarna. Efter det så fixade jag, Malin, Moa och susanne det sista som att skura väggarna för det hade stänkt upp lera där. Sen så skyfflade jag och Malin upp all den lera och gödsel vi lagt vid sidan av gödselstacken i gödselstacken igen. Ja sen var vi väl klara och det här tog typ 3 och 1/2h och jag är helt slut. Riktigt träning var det.

Nu ska jag snart upp till stallet igen för att natta.


Inte i vårt stall. bilden tagen från:
http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/44019000/jpg/_44019951_horses_flood.jpg


Torsdag

Min faster Annica följde med till stallet idag. Hon var och masserade en häst i närheten. När vi satt i bilen påväg upp till stallet berättde hon att den här tjejen som hon va och masserade hos hade en häst som för ungefär 2 år dog. Hennes medryttare hade varit ute och ridit och nära dom så har dom en tågbana med staket vid sidan förutom där man går över. Så hon hade ridit över där och en bit ifrån så hade hästen blivit rädd för ngt och medryttaren flög av. Hästen tänkte bara hemmåt och sprang mot tågbanan. Precis på spåret stannade den till för att den hörde tåget kom men då var det försent och tåget körde på den här hästen. Den här medryttaren såg precis allt när den här hästen blev påkörd av tåget. Usch lät så hemskt när Annica berättade det här. Och va hemskt att se tåget bara köra rakt på hästen.

Red i lilla ridhuset och Annica hjälpte mig. Blev lite öppna, skänkelvikningar och övergångar. Gick ganska bra. Annica tyckte han gick bättre nu än sisit hon var här i Nov, framförallt mycket bättre trav, han har fått lite mer swung i steget tyckte hon. Men han är väldigt kort och stel bak. Han har ju sina begränsningar, han är liksom 17år och har varit hos massa olika ryttare och vem vet hur han har haft det då. Men för att hjälpa till så gott det går ska jag iaf massera och strecha honom bak varje gång jag ridit.
 


"Don't walk in front of me -
I may not follow
Don't walk behind me -
I may not lead
Just walk beside me -
and be my friend."


Regelbok för hästar

Regelbok för hästar.
Med hjälp av den tyske hästpsykologen Pferdinand Reit, har vi lyckats komma över hästarnas egna stallregler, som de delar ut till varandra när en ny häst anländer till ett stall. Här läser vi följande:

Hej och välkommen till ditt nya stall!

Här är några regler som du som häst ska tänka på:

Snorandets konst
– Människor älskar att bli snorade på. Överallt! Det är din plikt som familjehäst att visa dem att även du kan.

Gnäggande
– Eftersom du är en häst, förväntas du att gnägga. Så gnägga mycket! Dina ägare kommer att tycka att du är jätteduktig som skyddar stallet med ditt gnäggande och att du kommunicerar med de andra hästarna. Särskilt mitt i natten när de ligger i sina sängar. Det finns inget som känns så säkert för en människa som att vakna mitt i natten och höra ”Gnägg, gnägg, gnägg” från stallet.

Att trampa på katter
– Glöm inte att försöka trampa på stallkatternas svansar. De låter så roligt då.

Tugga
– Gör en insats för arkitekturen – Tugga på boxdörren, boxväggen, eller något annat som är gjort av trä.

Nymockade boxar
– Det är helt OK att urinera på den nymockade bädden i din box, så att människorna förstår hur mycket du uppskattar deras hårda arbete.

Mathyfs
– Dra gärna ut höet ordentligt, och blanda väl med sågspånet i boxbädden. Detta ger dina människor en utmaning när de ska mocka åt dig, och du kommer väl ihåg hur de sa att de gillar utmaningar när de köpte dig som 2-åring, eller hur?

Dörrar
– Alla öppna eller halvöppna dörrar är en inbjudan till dig att få komma ut och röra på dig. Ta dig gärna så långt bort ifrån människorna som möjligt. Det ger dem bra träning när de försöker springa efter dig.

Transportregel
– Vägregel nummer 1: När du är ute och reser, gör aldrig dina behov i hagen, endast i transporten!

Markuppträdande
– Se alltid till att du lämnar tydliga spår på de vägar eller i de marker där du rider! Det visar marken vem som bestämmer, och människor gillar bestämda hästar!

Ren mule
– Doppa alltid hela mulen i ditt vatten INNAN du pussar en människa! Människor gillar ju rena mular, och vad kan vara renare än en nytvättad mule? Glöm ej heller att torka av mulen på närmaste tygtrasa, t.ex. människornas ryggar.

Besökare i hagen
– Kontrollera snabbt vem av besökarna som är mest rädd för hästar. Vanka fram och tillbaka längs staketet, gnägga högt och tydligt och krafsa med frambenet framför personen. Om personen backar och börjar gråta, piska kraftigt med svansen, stampa med foten och nicka med huvudet.

Än en gång
- Välkommen till ditt nya stall!

Hittade den här på http://web.telia.com/~u11702908/fun/pvelhast.html
Lite rolig men tror inte jag skulle låtit Zantiago läsa den här om han nu kunde läsa :P


Säkerhet

Har tänkt en del på det här med säkerhet när man håller på med hästar. Jag tycker man alltid ska använda hjälm och säkerhetsväst, säkerhetsväst iaf vid hoppning och uteritter då det är där skador händer lättast. Tycker det är dåligt att det finns tex på vissa ridskolor där ridlärarna rider utan hjälm och när jag läste en ridbok här om dagen som var skiven av en känd dressyrryttare så red den på varje bild utan hjälm. OK om man är vuxen och rider utan hjälm för då tycker jag att det är eget ansvar men som förebild för yngre tycker jag att man ska föregå med gott exempel och bära hjälm och helst säkerhetsväst. Det händer så lätt olyckor i ridsporten även om man är en topryttare så får man inte glömma att hästar är hästar och har egna viljor ibland.

Säkerhet i stallet tycker jag också är viktigt. När man sköter om sin häst tex. Att tänka på att inte stå precis bakom sin häst för även om man känner den jättebra kan det vara ngt som gör att den sparkar men det är inte riktagt mot oss. Andra saker som att om man ställer upp hästen i gången med grimskaft att ha grimskaftet fäst i en tråd som är fast i grimman. Så om hästen skulle bli rädd för ngt och kasta sig bakåt så går snöret sönder och hästen riskerar inte att skada sig pga att den sitter fast. Har man sin häst på sommarbete med stor hage och många nya hästar är det alltid bra att bära hjälm och väst man vet aldrig om hästarna börjar små bråka med varandra och man kanske hamnar mitt i smeten och råkar bli sparkad. Det är så mkt saker som man bör vara lite varsam med när man håller på med hästar för sin egen skull. Det är alltid lätt att vara efterklok.
Va tycker ni, är säkerheten viktig när man håller på med hästar?


Nya hööks katalogen

Kom till stallet vid halv 6 idag och började med att fixa alla grejer. Red sen i ridhuset. Tränade lite öppnor och övergånagr mellan galopp och trav. Försökte få honom ganska rund och låg. Delvis gick han ganska bra. Lyssnade lite dåligt för skänkeln, var lite trög. Det gjrde att han inte fick igång bakbenen ordentligt men det gick bättre mot slutet. Fick till några riktigt bra avsaktningar från galopp, han var väldigt lugn och sansad och gick i fin form då.

Nu har ju Hökks nya katalog kommit ut, finns lite saker jag skulle vilja ha där ifrån. Som Jacka CRW Milano, Allroundschabrak Gold Medal Octagon, Ridbyxor helskodda horsehead rutig, CRW V-ringad tröja Argyle och Utetäcke horsepower comfort (har inge grönt till Zantiago men tror att han skulle passa väldigt bra i det). Har lite pengar kvar sen jul och om jag flörtar lite med mamma kanske jag kan få något iaf ;)










Tävlingar




Träna dressyr ute

Idag började skolan usch. Kändes riktigt tungt att gå upp imorse men vi hade iaf ingen matte så fick lite sovmorgon. Red ut med Nell på kvällen. Red runt högadalen och klättrade i lite backar. Fick min julklapp av Nell idag och det var bruna benlindor från show master, jättefina vad dom. När jag kom hem tränade jag även en stund på maskinerna.

Så skönt att det är snö nu när det är så kallt så det inte bara är halt och isigt över allt. Man kan rida ganska ordentligt ute. Inge kul att bara rida runt och nöta i ridhuset hela tiden. Är ju nyttigt att träna dressyr ute så här kommer några träningstips som är bra ett göra utomhus.

Har du en lat häst kan det vara bra att rida på öppna ängar eller långa raksträckor då blir det naturligt för som att bjuda framåt. Har du en pigg häst är det däremot bra att rida på krokiga och slingriga skogstigar.

Använd träden i skogen och rid runt och emellan dom. Det är mer naturligt för hästen att böja sig runt träden än att gå på böjt spår i ridhuset.Trädet får nästan samma effekt som din innerskänkel och hästen rör sig runt ett naturligt "hinder".

Använd upp- och nerförsbackar för att öva samling. Hjälper hästen att ta med sig sina bakben genom att rida i nerförsbacke. I uppförsbacke bygger hästen upp en drivande kraft som man sedan kan utnyttja i nerförsbacke.

Vatten kan också användas i arbetet med att samla hästen. Om du rider i vatten så lyfter hästen benen högre helt naturligt för att få upp hovarna över vattnet. Samtidigt tränar du hästens lydnad och förtroende. Hästen vet att den ska gå genom vattnet och att den klarar det. Samma sak är det när det är snö ute. Hästarna lyfter ordentligt med benen.

Rida över stockar och bland rötter i skogen gör att hästen måste se upp var den går. Gör den mer varsam och medveten om vad den har sina fötter. Förhindrar att din häst sen skulle göra illa sig pga att den snubblade i hagen tex.

Utnyttja naturen eftersom det ger en hel del gratis. En häst är oftast mer arbetsvillig ute och tycker oftast det är roligare att tränas utomhus. Sen får man ju alltid frisk luft när man är ute.
 Om du alltid rider inomhus så finns det risk för att du "förbrukar" dina hjälper och får en häst som är okänslig för hjälperna.
Tipsen bla tagna från ridsport








:D

Red i ridhuset idag på Zantiago och han gick så himla fint. Försökte tänka på en del saker som suvi och min faster sa igår till mig som att verkligen titta upp hela tiden och inte trycka för mkt med skänklarna. Red mest öppna och fick till det ganska bra en del gånger. Men även om inte öppnorna blev så bra så gick han väldigt fin, stadig form och bra tempo. Några gånger var han riktigt rund och fin. Är verkligen jättenöjd!

Här kommer filmen från dressyrkursen igår :)


Dressyrkursen

Har haft det jättekul idag på dressyrkursen. Började kl 10 med samling. Fick berätta lite hur länge vi hade ridit osv och efter det blev vi utdelade hästar. Vi var tre som va med förresten. Jag fick en connemara som avr liten häst och heter Aramis. Utbidlad LA dressyr och påbörjade enkla byten och vanliga byten. Hán var otroligt söt, väldigt ponnylikt ansikte och svart. Liknade Zantiago ganska mycket fast lite nättare i kroppen.

Kl 11 red vi första passet och då var det mest att lära känna hästarna. Tycker att det gick OK, tog en stund innan jag kom under fund med hur jag skulle rida honom. Fick den inte riktigt att lyssna för skänkeln, men jag satt och tröck lite mycket istället för att vara mer kvick och bestämd i mina skänklar och använda dom mer sällan. Efter det passet var det lunch sen började nästa pass. Då gick det mycket bättre. Fick även låna ett par sporrar för att få honom lyssna bättre för skänkeln. Fick mycket bättre tempo och takt på han och finare form. Det här passet tränade vi öppna och enkla byten plus sista gången ett vanligt byte. Han var inte så kvick på att komma ner till skritt vid dom enkla bytena men han hade inte tränats så mycket på det än. Vissa gånger kände man verkligen att man fick till det, att nu går han verkligen bra. Men så tappar man sen igen. Hade svårt att få tills tällningen ordentligt ibland. En otroligt trevlig och fin häst att rida. En sån skulle jag verkligen vilja ha. Skulle vara glad om Zantiago gick en tredjedel som den där hästen.

Tjejen som vi red för heter Suvi och tyckte hon var riktigt bra. Gav tydliga instruktioner däremot tycker jag att hon kunde sagt lite mer eller snara lite oftare. Hon fastnade lite på en tjej som hade lite problem med sin häst. Men annars tycker jag hon var väldigt duktigt . Tänkte både på hur hästen gick men även hur ryttaren va altså hur ens sits var osv. Tycker att vissa insrtruktörer kan tänka lite mkt på hur hästen går och glömmer att säga till om man tex sitter mkt framåtlutat med blicken ner osv.
Det var riktigt kul coh lärorikt. Önskar verkligen att jag hade en av dom där hästarna. Tror nog att jag kommer tycka att Zantiago är helt omöjlig imorrn ;)

Film kommer senare ikväll eller imorrn när jag laddat upp den.


Långt inlägg

Imorse hade jag morgonfodring, kändes riktigt segt att gå upp och kallt var det ute också. Red ut på Zantiago runt högdalen. Han var ganska pigg men lyssnade hyfsat bra. Red lite tempoväxlingar. Var ute ca 40min. Sen kom farmor och hämtade mig.
Lite senare idag ska jag till min faster i strängnes och sova över där. Imorrn ska jag ju på den här dressyrkursen som jag fick i julklapp, ska bli jättekul. Så imorrn kommer jag inte skriva förrän på kvällen. Ska ta med kameran och be min faster filma när jag rider.

Har läst en del i boken "du äger" av Mia Törnblom som jag fick i julklapp och den är riktigt bra. Handlar mycket om självkänsla. Tänkte jag skulle berätta lite som vad som just står om självkänsla. Ibörjan av boken står det lite teckan på ifall din självkänsla behöver byggas upp som tex:
* Du är svartsjuk
* Du styrs av massa känslor
* Du är överdrivet självupptagen
* Du ser ner och pratar massa skit om andra människor
* Du känenr dig ful och tror allt blir perfekt om du blir lite snyggare
* Jämför dig med andra som du tycker är mycket bättre än dig själv
* Du gör saker för att visa andra att du kan istället för att göra det du själv vill
Med mera.
Det står mycket om hur du kan bygga upp din självkänsla och även övningar du kan göra. Som jag har börjat med nu är att skriva i en "bra bok" där skriver du ner det saker som du gjort bra idag, några saker som man blev glad för idag och längtar efter. När man börjat få upp självkänslan kan man ibland skriva vad man gjort mindre bra för att kunna återgärda det. Det gäller att kunna tycka om sig själv för den man är och känna sig nöjd för ens framgångar.

Jag tror att självkänsla också väldigt viktigt att ha när man håller på med hästar. Det är så mycket upp och ner gångar och man får inte ta nedgångarna allt för hårt. Vara nöjd om man gör framsteg och ta en sak i taget. Jag kan själv glömma bort hur långt jag egentligen kommit med Zantiago och vad jag har lärt mig. Mina mål är mycket högre men jag glömmer att stanna upp och faktiskt vara nöjd med vad vi hittils gjort tillsammans. Viktigt också är att inte tycka man är en dålig ryttare för att den någon gång gick riktigt dåligt. Det är ganska myckt snack i ridning vilka som är bra respektive dåliga ryttare. Det är taskigt att säga eller snacka skit om att en ryttare rider dåligt. Alla har olika erfarenheter. Att tänka dåliga tankar om andra är inte heller mycket bättre än att säga dom, det skapar ändå dålig stämmning. Oftast säger man och tänker sånt för att få en själv att må bättre. Så genom att träna upp sin egen självkänsla blir man också bättre på att uppskatta andras.
Tycker defenitivt alla borde läsa den här boken!


Isbjörnarna svälter

 

Isbjörnarna svälter - tvingas äta sina egna på grund av klimatförändringarna
Isbjörnarnas öde är en viktig väckarklocka för världens ledare att agera nu, och inte sedan. Regeringarna måste förstå allvaret och ta med sig detta i förhandlingarna för att få till ett bindande, rättvist och ambitiöst klimatavtal. Det som FN:s klimatpanel IPCC har förutspått ska ske i Arktis har redan hänt. Framtiden är redan här!


Usch tycker det här är ganska hemskt och att vi männsikor står i skuld till det. Att andra djur ska behöva lida för våra handlingar. Det här med klimatet är verkligen ett stort problem och jag hoppas verkligen att alla länder kan komma på ngt smart för att lösa det här tillsammans.

KÄLLA: http://djur.msn.se/wwf-msn/1273803-isbjornarna-svalter-tvingas-ata-varandra


Usch

Red ju nyårscupen igår och det gick sämst. I hoppningen så vägrade han på stakethindret. Kände innan att han började tveka så tröck på lite mera men ändå så skulle han vägra. Det var så fånigt, jag menar det var 60cm ahh. Försökte få honom att hoppa stillastående över men nej det ville han inte. Andra gången hoppade han över. Sen var det paus och då skoddes Zantiago. Sen var det dags för dressyren och Zantiago kändes konstigt. Han lyssnade inte alls för skänkeln, trög var han. Ganske stel och vinglig. Vet inte om det kanske var för att det var så kallt eller för att han precis hade blivit skodd eller ngt annat. Sen när jag väl red programmet fick jag för mig att jag skulle rida sepentinbågar fast jag skulle vända över banan så då fick ja ju avdrag på 2 poäng. Kom inte sist på hela cupen iaf 8 av 11 :P. Lite jobbigt när han kändes så bra på träningen dagen innan. Men aja nästa gång ska det gå bra iaf ;)

Idag hade jag utsläppet imorse. Nu ska jag snart plugga lite. Har prov nästa vecka och så behöver jag träna engelska.


Kallt

Brr va kallt det är minst 16-. Riktigt kallt var det att rida fat blev lite varmare när man kom igång. Red för Sara tränade övergångar och framförallt att rida på högerbogen och högersidan och släppa fram vänster sidan. Han ställer sig gärna åt vänster och trycker ut högerbogen. Fick reda på idag att jag kunde vara med på nyårscupen imorrn på vendelsö ridskola (det var fullt förut när jag ville anmäla mig) det är både hoppning och dressyr. Så idag red jag igenom programmet för Sara. Gick riktigt bra. Han gick i stadig form för det mesta och halterna och övergångarna blev riktigt bra, fräch tempo hade han också. Hoppas han går lika bra imorrn. Det som är jobbigt bara är att han vet vad han ska göra så innan galoppen taggar han till.
Nu ska jag snart äta tacos, mums!


Stallet

Ska iväg till stallet nu, ska rida ut med Nell. Skrev inget inlägg igår men red i ridhuset då iaf. Gick ganska bra. Tränade lite slutor, öppnor och övergångar mellan galopp och skritt. Emellanåt gansak mjuk och trevlig.


Nytt rum

Japp igår började vi att göra om mitt rum. Äntligen, mitt rum va verkligen fult. Idag har vi tagit bort det sista av golvet och tagit bort någonting runt fönstrena. Så ska vi snart åka och köpa färg och lite andra grejer som behövs. Vet exakt hur jag vill att det ska se ut så får vi se om det blir bra.
Igår red jag ut med Nell barbacka och sen åkte min familja och jag till mormor för att fira lite sen jul med julklappar. Min moster och min 4åriga kusin Alexandert var där också. Fcik pengar av mormor och morfar så nu ska jag köpa benskydden jag vill ha och sen fick jag några fina smycken av min moster. Fick inte en lugn stund där, Alexander ville leka hela tiden men det var kul.


RSS 2.0